Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Pinocchio Guillerma del Tora je animákem roku


ikona
Spooner
Guillermo del Toronetflixpinocchioprvní reakce
Namaže si del Toro Zemeckise na chleba? 

Příběh dřevěného hrdiny Pinocchia, který by chtěl být normálním klukem, patří mezi nejohranější a nejvíce adaptované pohádky vůbec. I přesto si s ním filmaři nedají pokoj a pořád se k látce vrací. Což potvrzuje fakt, že tu máme letos hned dvě adaptace. Disneyovský Pinocchio od Roberta Zemeckise byl takovou sterilní rodinnou sázkou na jistotu, v níž se ovšem slavný režisér nepokoušel o nic převratného. Netflixovský pokus od oscarového tvůrce Guillerma del Toro ale vypadal už na první pohled o něco zajímavěji. Dřevěný klučina se tedy na streamovací službě objeví v podobě stop-motion animáku a del Toro sliboval trochu jiný pohled na pohádkovou klasiku. A kritici jsou z něho zatím totálně nadšeni.

Del Torův Pinocciho má na Rottenech 100 % pozitivních recenzí s hodně silným ratingem 8.7, jenž tak  díky ohlasům útočí na pozici nejlepšího animáku tohoto roku. Snímek je po stránce animace považovaný za mistrovské dílo, které vymačkává ze stop-motion stylu naprosté maximum a servíruje originální a poněkud temnější vizuál, v němž se nezapře del Torův rukopis. Ostatně, v recenzích se film nevyhne pozitivnímu srovnání s Faunovým labyrintem. 

 

Režisér pak k pohádkové klasice přistupuje opravdu jiným a svěžím pohledem, v němž se nebojí být také malinko hrůzostrašný a malé diváky místy i trochu vyděsit. I přes dospělejší přístup by si však i děti měli k novince najít cestu. Režie je navíc dle všeho bezchybná a držitel Oscara divákům servíruje jednu ze svých nejlepších prací, která je správně provokativní, dojemná a skvěle pracuje také s motivy strachu či úzkosti. Jediná výtka tak možná tkví ve smutném konstatování, že si tyhle vizuální hody nebudeme moci vychutnat na velkém plátně. Slova o tom, že známý příběh už nemá moc co nového nabídnout, ale evidentně del Toro vyvrátil s naprostým přehledem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace