Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Poloprázdným českým kinům vládnou horory, Žižka překonal dílčí metu


ikona
Thomas
bangerhalloweenjan žižkamichael myerstržbyúsměv
Michael Myers moc diváků do kina nenahnal 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Obnovená premiéra Avatara skončila svou krátkou, ale intenzivní cestu českými kiny, a tak se konečně mohly starší i novější filmy poprat o první pozici víkendové TOP 20. Opět to byl velmi napínavý souboj, mezi prvním a pátým místem je jen rozdíl 1 800 diváků nebo chcete-li půl milionu korun v tržbách. Není to ale tím, že bylo v kinech tolik zajímavých hitovek, spíš naopak. Nabídka je stále tak slabá, že veskrze průměrné filmy mají šanci se dostat alespoň na hranici svých možností. A tím, jak se zdá je podobně jako minulý víkend zhruba vzorek 12.000 lidí.

Na diváky a tržby vyhrál překvapivě horor Úsměv, který kroutí už svůj třetí víkend, ale zatím nejenže neklesá, ale zase přidává cca 15% oproti předchozímu období. Na super velký trhák to nevypadá, protože zatím nastřádal za celé období jen cca 40 tisíc diváků, ale je zde vidět krásná síla doporučení. Jeho vítězství je o to sladší, že dokázal odrazit svého největšího soupeře, který do kin dorazil první víkend a nese mnohem silnější značku. Nikoliv už však potenciál, protože jak jsme si tipli minule, slavný Halloween u nás rozhodně žádnou velkou tradici nemá. Závěrečný díl nové trilogie sice nedopadl v otvíráku tak bídně jako dvojka, ale na restartovanou “jedničku” před čtyřmi roky ztrácí skoro trojnásobně. V říjnovém souboji strašidelných filmů má nový Halloween k vítězství mnohem dál než Úsměv, který vítězí jako moderní svěží podívaná oproti už poněkud opotřebované legendě.

Na diváky dvojkou byla ovšem o víkendu slovensko-česká animovaná novinka Websterovi ve filmu a také se musela srdnatě prát se starší konkurenci. I když ale filmoví Websterovi nejsou úplnou novinkou, popularita původního animovaného seriálu mu až tak nepomohlo a je to další spíše průměrný start okolo průměrných 12 tisíc. Už čtvrtý měsíc uvádění Mimoni dosáhli po 16 týdnech víceméně stejného víkendového čísla, plus samozřejmě nelze přehlédnout, že už dalších cca 640 tisíc je nejednou vidělo. Opět to tak v předpovědi vypadá do dalších týdnů lépe se starším hitem než s novinkou.

Výpravný Jan Žižka konce Avatara úplně nevyužil a přidal jen cca 10,5 tisíc nových diváků, může ho tak nejvíce těšit, že po pětitýdenní pouti konečně překonal metu 300 tisíc diváků. O ne moc dobré kondici svědčí také fakt, že na rozdíl od většiny starších filmů Žižka mezivíkendově klesal, zatímco ostatní rostly díky lepší atmosféře a mizerné celkové návštěvnosti minulého víkendu. A je jedno jestli to byli další animáky (Princezna RebelkaDC Liga Supermazlíčků), romantiky (Vstupenka do ráje) nebo náročnější filmy (Trojúhelník smutku), lidé se prostě chtěli na něco vidat do kina a raději šli na jistotu, i kdyby to měl být znovu Top Gun: Maverick (21. týden v TOP 20).

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Miniaturní novinky (česká komedie Cirkus Maximum, dokument Civilizace) dělají kompars na chvostu žebříčku, bez překvapení je na tom podobně i chválené drama Válečnice, které ale svým tématem nemá moc šancí u nás zaujmout. Oživit skomírající čísla návštěvnosti tak může o nadcházejícím víkendu především komiksový Black Adam, ale i hudební animák Šoumen krokodýl.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace