Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ve věku 88 let zemřel Josef Somr, hvězda Tří veteránů a Žertu


ikona
k0C0UR
Josef SomrOstře sledované vlakyriptři veteránižert
Hvězda Ostře sledovaných vlaků nebo Tří veteránů zemřela ve věku 88 let. 

Odešla jedna z posledních velkých hereckých legend. Jeho kumpáni už do hereckého nebe frnkli více či méně dávno, Josef Somr tu ale zůstával dlouhé roky. A dožil se požehnaného věku - poslední dvě dekády ho sice trápily nejrůznější zdravotní neduhy, které ironizuje i proslulá karlovarská znělka, pořád jsme ale jeho specifickou tvář, která se během celého dospělého života skoro neměnila, mohli vidět ve veřejném prostoru. Pravda, poslední roky už sice v rámci přijímání nejrůznějších cen nežli v nových rolích...

Na svém kontě jich měl ale i tak opravdu požehnaně. Nejen v televizi, kde Somr prošel těmi nejslavnějšími seriály a inscenacemi, v dabingu, ale i na divadle, kde proslul zejména jako dlouholetý člen nejprestižnější domácí scény Národního divadla. Obří a nesmazatelnou stopu ale zanechal hlavně na stříbrném plátně - zde se stal náruživou legendou v oscarových Ostře sledovaných vlacích, i o půl století později, na sklonku kariéry, moudrým sympaťákem v dialogovém O rodičích a dětech.

Výrazných filmových rolí je v jeho případě bezpočet, dvě nejslavnější jsou si ale zásadně vzdálené: První je blazeovaná oběť nejapného vtípku v Jirešově kongeniální adaptaci Kunderova Žertu, druhou nerozumější chlapík ze svěrákovsky rozjuchané pohádky Tři veteráni. Co role, to klasa i klasika. Nezapomeneme!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace