Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Horor Úsměv má fenomenální úspěch, nejhvězdnější film roku vyhořel


ikona
Cival
amsterdamavatarbarbarianchristian baledavid o. russellhalloweenhororkámošimargot robbiesmilešoumen krokodýlto nic, drahátop gun: mavericktržbyúsměvválečnice
Horory zachraňují během podzimu Hollywood. 

Návštěvnost amerických kin je už víc jak dva měsíce bídná, jeden fascinující kasovní příběh s pozitivním znaménkem se tu ale přeci jen odehrává. A překvapivě ho napsal horor Úsměv. Rimsym vyhejtovaná žánrovka se totiž divákům zatraceně líbí. Díky tomu nejprve neskončila na streamovací platformě a dostala se do kin. Spokojená šeptanda, kdy se film náramně vetřel do přízně svým platícím divákům, ale pomohla k tomu, že si po hezkém otvíráku za 22 milionů Úsměv užil i druhý silný víkend a při poklesu o pouhých 22% urval dalších 17,6 milionů!

 

Šlo by o fantastickou bilanci i u romantiky nebo chváleného dramatu, u hororů (které vyklízí pozice ze všech žánrů nejrychleji - hned po koncertních filmech) jde ale o naprosto bezprecedentní úkaz. Úsměv má tak nakročeno ze současných 49 milionů ke kilu jen z Ameriky a dokonce k dvoustovce celosvětově! Má to ale jeden trochu nepříjemný háček.

 

Příští víkend se totiž dostane do kin hororová legenda z největších: Halloween končí. A ten zacílí na stejné publikum, a i když bude paralelně startovat i na streamu, nepochybně přetáhne Úsměvu spoustu potenciálních diváků. A Úsměvu malinko ztuhne úsměv. O úspěch ale půjde na každý pád - jen mohl být při troše distribučního štěstí ještě větší. Nechme se nicméně překvapit, jak tenhle souboj těžkých strašidelných vah dopadne... 

...a buďme rádi za ty hororové dary, protože bez nich by kina zela prázdnotou. V Sony jsou totiž po víkendu zděšení, že Šoumen krokodýl, rodinná uzpívaná jistota za padesát mega, odstartovala jen s jedenácti miliony. A Disney nevěří vlastním očím a lituje, že nejhvězdněji obsazený film roku Amsterdam režiséra Davida O.Russella (Fighter, Tři králové, Terapie láskou) nasadil do kin a neposlal rovnou na Disney+. Snímek s Balem, De Nirem, Margot Robbie nebo Anyou Taylor-Joy totiz vyhořel s ostudnými šesti miliony. Při osmdesátimilionových nákladech jde o jeden z failů roku. A navíc má dost hrozné recenze. Auvajs.

 

Šoumen krokodýl má alespoň naději, že bude pomalu vyklízet pozice a díky cílení na rodinky a i díky vlezlému soundtracku (tvůrci Největšího showmana se nezapřou) v kinech chvíli vydrží. Těžko se z něj ale stane stálice jako třeba z bramborové Válečnice, která ztratila taky jen 22% oproti minulému týdnu a přepočítává obstojných 54 mega. Film se ale zaplatí až později díky VOD a TV, a ne hned z kin - a nejspíš k tomu pomůžou i nějaké ty oscarové nominace.

Nadále rychle vyklízí pozice poněkud splasklá bublina od Olivie Wilde To nic, drahá. Ani divoké PR tanečky a propírání v bulvárech nepomohlo k víc než průběžným sedmdesáti milionům z celého světa. 

 

Šestý se pořád drží oživený Avatar. Globálních 71 milionů mi na poměry třináct let starého kousku, jenž je suše znovuuveden, připadá naprostá bomba. Start Avatara 2 bude nepochybně monstrózní a alespoň trochu zalepí kinařům bolístky...  

Do desítky se s pár drobnými vešli ještě další dva horory, velmi úspěšný Barbarian a nezávislá výstřední novinka Terrifier 2, k tomu ještě gay Kámoši od Judda Appatowa a samozřejmě Top Gun: Maverick, jenž svou pouť světovými kiny zakončí jen nějakých dvacet mega pod neskutečnou hranicí 1,5 miliardy dolarů celosvětově!

 

Kompletní žebříček tržeb zde

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace