Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nudný podzimní víkend ovládl Jan Žižka. Daří se i dalším českým filmům


ikona
Thomas
avatarbanger.jan žižkakinomaniaktržby
Čekání na hity pokračuje 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Bez slevové akce, za to se svátkem uprostřed týdne a s o něco lepším počasím. Není se čemu divit, že česká kina o víkendu zase bojovala o každého diváka. 124 tisíc prodaných vstupenek pro filmy TOP 20 je druhý nejhorší víkend od poloviny května. Je čas na další slevovou akci a nebo se bude doufat, že to zachrání větší říjnové filmy?

Do čela žebříčku se naplno vrátil Jan Žižka, kterého minulý víkend o fous porazil na tržby Avatar. Tentokrát si český film v hollywoodském stylu už prvenství nenechal vzít ani počtem přinesených zlaťáků a mohl svojí sbírku za poslední čtyři dny rozšířit o zhruba 17 tisíc diváků a necelé 3 miliony korun. V součtu se líně přibližuje hranici 300 tisíc diváků, kterou by při současném tempu měl překonat nejdříve příští týden, na tržbách jsme zatím zhruba na 46 milionech korunách nebo chcete-li přepočítávat, na necelých 2 milionech dolarů. Ze světa (víceméně USA) to není o moc více, takže si můžete zopakovat kolik ještě zbývá vyrovnat v pokladně, když náklady činily cca 450 miliónů korun (18 miliónů dolarů).

To Avatar na druhém místě je už nějakých 11 let v plusu jen díky kinům, a to kdysi přišel ve střízlivém odhadu na 240 miliónů dolarů. Letošní kolečko je pro něj víceméně tříhodinový trailer na druhý díl, ale za samotné tržby i u nás by se nemusel stydět ani průměrný celovečerní snímek. Zhruba 60 tisíc diváků pro obnovou premiéru za 10 dní od znovuuvedení do kin už mimochodem u nás překonává celkové výsledky filmů jako Ztracené město, Černý telefon nebo Kingsman: První mise. A takový Morbius či Elvis není až tak daleko. Tolik ke kontextu “Avatar už nikoho nezajímá”. 

Je ale třeba si přiznat, že pro Žižku ani Avatara stále nevyrostla zajímavá konkurence, i když do TOP 20 poslední víkend proniklo hned 5 premiér či předpremiér. Příjemně překvapilo nenápadné české drama Spolu, rainmanovská variace přilákala slušných 15 tisíc diváků a mnohem očekávanější novinku renomované Alice Nellis s ne úplně hezkým distribučním názvem Buko tak překonala v otvíráku hned trojnásobně. A to se ještě mezi nimi pohybuje BANGER. Náročnější český divák si tak může vybírat mezi hned několika zajímavými novinkami. A že si tento divák nenechá líbit už cokoliv, potvrzuje pro srovnání podivná komedie Indián, která po premiéře padá o 75% a je na cestě z TOP 20. Přidá se tak k českému dramatu Slovo, které zahučelo mimo zorné pole už po prvním víkendu. Naopak úsměv, doslova a do písmene, vykouzlil na tváři tvůrců horor Úsměv, 10 tisíc diváků je na letošní rok slušný hororový start, uvidíme zda se podaří vymáčknout z otvíráku více než trojnásobek.

Spolu, Banger a zatím stále ještě Buko se navíc mohou pochlubit, že odrazily nástup zahraničních novinek. Knižní adaptace Kde zpívají raci startuje jen s 5 tisícovkami diváků, předpremiéra Trojúhelník smutku si otestovala reakce na první patnáctistovce diváků. Pro populární knižní drama Kde zpívají raci je to trochu sprcha, základna diváků mohla být mnohem větší, ale zdá se, že podobná témata by lidé více ocenili na některé ze streamingových služeb. Že knižní adaptace už není automaticky zárukou úspěchu, může potvrdit čtvrtý díl After, který po solidním startu rychle zapadl a na rozdíl od prvních tří dílů se tentokrát nepodívá na dostřel hranice 100 tisíc ani z dalekohledu.

Ve zbytku žebříčku už nic světoborného nenajdete, snad jen že Top Gun: Maverick svojí honbu za 800 tisíc diváky stále ještě nevzdal (přidává cca 5 tisíc týdně, takže ještě tak měsíc v kinech by potřeboval), naopak pověst černého koně zatím úplně nenaplnila romantika Vstupenka do ráje a po dvou týdnech má jen nadprůměrných 62 tisíc diváků. Díru do světa ani v Česku neudělá ani Harry Styles a jeho drama To nic, drahá (sotva 26 tisíc diváků). 

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Další víkend žádný převrat v žebříčku nečekejte. Podle UFD jde sice do kin hned 12 různých filmů, ale jsou to spíše artovější věci typu již zmíněný Trojúhelník smutku, britská komedie Paní Harrisová jede do Paříže nebo ulítlá věc jako Tři tisíce let touhy. Domácí tvorbu bude napůl zastupovat oceňovaný slovensko-český film Světlonoc nebo speciální návrat české legendy Marečku, podejte mi pero! Takže běda vám, běda vám, jestli mu to nepůjde!

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace