Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar při svém návratu porazil Žižku. Levná neděle kina nezbourala


ikona
Thomas
avatarbanger.jan žižkakinomaniakto nic,drahátop guntržby
Nejdražší český film všech dob narazil na nečekaného soupeře. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Hned několik zajímavých událostí se odehrálo mimo i uvnitř sálů multikin uplynulý víkend a v budoucnu mohou posloužit k luxusní diskuzi o aktuálním stavu kinematografie. Mezi ty vnější vlivy patří to, že o víkendu se volilo a bylo relativně hezky, tedy dva základní faktory, které obecně návštěvnosti kinům nepřejí. Už v předstihu se na to chtěly připravit česká multikina, jež i na základě slabých zářijových výsledků avizovala tzv. „levnou neděli”, tedy slevovou akci za zhruba poloviční vstupné pro všechny nové i staré filmy. Úspěch se dostavil jen částečně, protože v případě čísel za všechny TOP 20 je to sice nejlepší výsledek za poslední dva měsíce, ale oproti dlouhodobému průměru této doby je to lepší jen o nějakých 30 % v divácích, v tržbách TOP 20 se šlo kvůli slevám dokonce dolů. Kina se tedy neobrátila vzhůru nohama jako při podobných akcích v USA či Británii v posledních týdnech. Navíc se v kinech utkaly po delší době relativně slušné přírůstky, které samy o sobě mohly náladu lidí ovlivnit.

Za vítěze víkendu se může prohlásit Avatar, alespoň na tržby je o fous jednička. Ne, nezdá se vám to, skutečně žebříčku vévodí 13 let starý film, i když tentokrát slouží jako reklama na blížící se pokračování. Pro něj je to před prosincovou premiérou dobrá zpráva – efektní svět Pandory, nejlépe na velkém plátně, se lidem ještě nezajedl a láká mnohem víc než v již jednou obnovené premiéře před devíti lety. Potenciál rozšířit své úctyhodné tržby (213 miliónů Kč, historické číslo 2) i návštěvnost (1,35 miliónů diváků, historické číslo 4) tu určitě je, i když v tabulkách se už tolik hýbat nebude. Prvenství za nejvíce týdnů v TOP 20 (zatím 53) mu však už nikdo nevezme. A je víceméně jedno, jestli to bylo díky slevové akci, protože tuto podmínku měli všichni stejnou. Lidé se prostě rozhodli jít na pecku Jamese Camerona, i když třeba IMAX či 3D představení jsou dražší.

Pro Jana Žižku může být slabou náplastí, že vyhrál víkend na diváky (o zhruba šest stovek), protože jestli mělo něco potvrdit či vyvrátit jeho super hvězdný status, měla to být levná neděle. Nestalo se tak, v divácích film o třetím víkendu popadal o hrozivých 56 % a jeho pověst trháku dostává povážlivé trhliny. Aktuálně jsme v součtu na 245 tisících divácích a necelých 40 milionech korunách v tržbách. S tímhle tempem bude i meta 400 tisíc diváků hodně bolet. Počítadlo amerických, resp. mezinárodních, tržeb se podle BoxOfficeMojo zatrhlo někde okolo hranice 1,4 miliónů dolarů, v přepočtu cca 35 miliónů Kč. Česko tedy zatím dodává Žižkovi nadpoloviční většinu kino příjmů. Takhle rozhodně původní plán pro film s rozpočtem 450 miliónů korun nezněl.

To naopak účetní rozvaha českého filmu BANGER. bude veselejší. Ultralevný (prý jen cca 7 miliónů korun) ale kvalitními recenzemi osvědčený film otevírá s moc pěknou vizitkou 21 tisíc diváků a 2,6 miliónů v tržbách. Prostor pro české filmy, které nejsou jen romantické komedie, evidentně je. A rozhoduje určitě i kvalita, o čemž by mohl vyprávět Indián. Druhá česká novinka týdne sbírá příšerné recenze a ani Karel Roden v hlavní roli nepřilákal více než 9 tisíc diváků. To je kombinace, která předurčuje film k rychlému konci v TOP 20. Naopak zajímavé bude sledovat vývoj další novinky, kterou je drama To nic, drahá. Hereckými aférami prošpikovaná premiéra z festivalu z Benátek přivábila více než 13 tisíc diváků, ale většina z nich se chytla spíše na obsazení populárního Harryho Stylese, než aby řešila PR trable během uvedení filmu. Uvidíme, zda to bude stačit na delší výdrž v TOP 20. Náročnější diváky jinak otestovalo v předpremiéře i krimi drama Kde zpívají raci, ostrou příležitost dostane film už tento víkend.

Z velkých filmů si může gratulovat hlavně dvojka Mimoňů, která stále vodí poctivých 20 tisíc malých i velkých diváků týdně, suverénně válcuje další animovanou konkurenci jako Liga supermazlíčků nebo Princezna Rebelka. Dokument Planeta Praha a česká klasika Myši patří do nebe dokonce mezivíkendově stoupaly, ale byly to jen malé přírůstky v dolní části žebříčku. Drží se také Top Gun: Maverick, ani online premiéra ho zdá se neodradila od snahy pokořit metu 800 tisíc diváků. Jestli zvládne aktuální tempo držet ještě dva tři týdny, mohl by to dokázat.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Příští víkend, bez voleb, bez levné neděle a zdá se, že s ošklivým počasím, nás čekají 4 středně velké novinky. Vedle zmíněného Kde zpívají raci půjde do boje o českého diváka také horor Úsměv, české hořkosladké drama Spolu a také komedie Buko, v níž budou muset fandové rozklíčovat novinku od režisérky Alice Nellis.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace