Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Českým kinům stále vládne Jan Žižka. Slaví i Clooney a Roberts


ikona
Thomas
jan žižkakinomaniakmimonitržbyvstupenka do ráje
Jan Žižka míří k nejúspěšnějším filmům roku, ale možná pomaleji, než by chtěl.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Ošklivý víkend a slevové akce zahnaly české diváky do náruče nákupních center, ale filmům v multiplexech to až tak nepomohlo. V lepší druhý víkend po premiéře doufal především Jan Žižka, který po velmi pěkném otvíráku minulý víkend musel ukázat, že mu to půjde i bez reklamy a s průměrnými recenzemi. Výsledek je tak někde napůl, protože pokles 47% sice není hrozivý, ale rozhodně je to více, než by se na tak velký film slušelo. Porovnejte s trvalkami jako Vyšehrad (-39% a to měl skoro dvojnásobný start), Top Gun: Maverick (-23%, o něco menší start) nebo Mimoni 2 (-33%, skoro stejný start), tohle je mnohem blíže hollywoodskému spotřebnímu zboží jako Thor 4 (-55%) nebo Doctor Strange 2 (-62%). V součtu za deset dní jsme zatím na čísle 197 tisíc diváků a cca 33 miliónů Kč, s touto pokračující křivkou by se mohl Jan Žižka zastavit už někde okolo 400 tisíc diváků, 450 tisíc v nejlepším, když přivřeme jedno oko (sic!). Na TOP 5 letošního roku by to mohlo zatím stačit než se přiženou podzimní komiksovky.

Překvapením týdne je romantická komedie Vstupenka do ráje, pamětníci romantických filmů s Julii Roberts a Georgem Clooneym evidentně ještě nevymřeli a v počtu zhruba 20 tisíc za víkend vyhnali tuto nenápadnou novinku na druhé místo víkendového žebříčku. Uvidíme, zda se jim bude dařit lépe než podobně laděné dobrodružně-romantické komedii Ztracené město, která startovala jen o chlup hůře, ale velmi rychle v českých kinech vyhořela a po čtyřech týdnech už o ní nebylo slyšet. Hollywoodská romantika každopádně v kinech chybí a teenageři ji nespasí, protože například čtvrtý díl série After už klesl po třech týdnech až na konec první desítky a přinesl v úhrnu jen cca 67 tisíc diváků, zatím suverénně nejméně ze série.

Komu se naopak o víkendu dařilo, byly dětské filmy, prakticky všechny zaznamenaly dokonce nárůst. A to včetně ohraných Mimoňů, druhý díl už pomrkává po metě 600 tisíc diváků, které padne tento týden a potvrdí žlutým pidižvíkům letošní suverénní bronzovou metu. A jestli budou víkendy ještě dál takhle ošklivé, budou Mimoni potřebovat už jen tak tři čtyři týdny a troufnou si možná i na stříbrný Vyšehrad (660 tisíc). Ten aktuálně už zamířil online a další peníze už příliš nevydělá. Poskočily i menší věci jako Princezna RebelkaDC Liga Supermazlíčků či dokumentární Planeta Praha. Jen od začátku k neúspěchu odsouzené věci jako Cesta do Tvojzemí se obnovení zájmu nedočkaly.

Neúnavně si počíná v kinech stále Top Gun: Maverick, ačkoliv už od minulého týdne dostupný online a s necelými 760 tisíci diváky má stále ještě co říci. To naopak Thor: Láska jako hrom po přesunutí na Disney+ padá skoro o 60% a jeho výkon už nad aktuálních 462 tisíc diváků nepůjde. Z dalších titulů, co jsou aktuálně v kinech i online, se ještě drží překvapivě Elvis (87 tisíc diváků).

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

A nakonec ještě zbylé dvě novinky - dokumentární pocta Moonage Daydream přilákala první víkend skoro stejně diváků jako české drama Slovo, což pro tvůrce z Čech znamená jediné - zapomenout příště na dobré recenze z Karlových Varů a raději natočit něco o legendě jménem David Bowie (dařilo se mimochodem i dalšímu hudebnímu dokumentu PSH Nekonečný příběh, na nějž během jednorázového uvedení napříč českými kiny v úterý večer přišly dva tisíc diváků). Slovo navíc o víkendu dostane hned dvojitou silnou konkurenci, protože se do kin chystají české novinky jako Indián a BANGER. Rozmanitou nabídku, která ale příliš zřejmě nenaruší aktuální řád věci, ještě doplní třeba němá verze Zvoníka u Matky Boží, z Benátek propírané drama To nic, drahá či obnovená premiéra prvního Avatara.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace