Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jan Žižka vítězně vtrhl do českých kin. Opravdu se ale jedná o úspěch?


ikona
Thomas
jan žižkakinomaniakmimonitop guntop gun 2top gun: mavericktržby
Má Petr Jákl opravdu důvod k radosti? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Nejočekávanější tuzemský film roku a nejdražší český film historie si odbyl konečně premiéru a můžeme začít porovnávat všechny predikce a tipy se skutečným výsledkem. Filmový Jan Žižka nakonec otevírá se 104 tisíci diváky za čtvrtek-neděle, dalších 10 tisíc si může přičíst z předpremiér. Jak moc dobrý je to start? Letos byly lepší další tři filmy – Vyšehrad (173 tisíc), Doctor Strange 2 (150 tisíc) a Thor 4 (136 tisíc), takže tady se historie přepisovat nebude. Historicky je Jan Žižka s těmito čísly v sedmé desítce zhruba na úrovni, na jaké startoval Zátopek nebo Lída Baarová, když už srovnáváme s historickými osobnostmi. Mezi českými filmy bude prozatím Jan Žižka v žebříčku nejnavštěvovanějších startů v polovině druhé desítky. A ještě to můžeme vzít pohledem přes filmy Petra Jákla – nabízí se samozřejmě srovnání s Kajínkem, ten před 12 lety otevíral o něco lépe, bylo na něj první víkend zvědavo zhruba 119 tisíc diváků.

Na verdikt, zda je to úspěch či nikoli, si budeme muset počkat, podle toho, jak se film bude držet v dalších týdnech. Podle klasické metriky pro české filmy by to znamenalo první víkend násobit zhruba pěti, takže to bychom se dostali zhruba k půl milionu diváků. Jenže Jan Žižka vůbec není typický český film a hollywoodské spektákly s masivní reklamou obvykle padají rychleji. Obzvláště, pokud nemají úplně nadšené recenze, což Jan Žižka zatím nemá. Napoví tedy až příští týden a jeho mezivíkendový pokles, podle toho budeme moci lépe odhadnout celkový výsledek.

Jen pro připomenutí, s náklady okolo 450 miliónů korun není absolutně reálné, aby se film „zaplatil” z tržeb českých kin, idylických půl miliónů diváků je zhruba 80 miliónů v tržbách a když odečteme provize pro kina, dostali by producenti nazpátek z českých kin jen cca desetinu nákladů. To vše za předpokladu, že se filmu bude mimořádně dařit, nejhorší možný výsledek („hollywoodský trojnásobek" - 300 tisíc diváků, cca 55 miliónů korun) při stávajícím otvíráku by tuto návratnost ještě zhoršil.

Záchranou nebudou ani mezinárodní kina. Jan Žižka měl naprosto výjimečnou pozici mezi českými filmy a startoval minulý víkend zároveň v relativně širokém nasazení i v USA, ale tam se zařadil mezi propadáky. Jen cca 800 tisíc dolarů a místo až v druhé víkendové desítce znamená, že film vydělal skoro stejné peníze za otevírací víkend jak u nás, tak v USA, i když je americký trh více než 30x větší. Sami producenti už ostatně přiznávají, že návratnost čekají až s prodejem pro velké streamovací a televizní hráče.

Protože byl Jan Žižka jedinou velkou víkendovou premiérou po dlouhém období sucha, ani celkové výsledky TOP 20 nejsou nijak mimořádné a návštěvnost filmů první dvacítky tak ve srovnání s červencovými či srpnovými víkendy víceméně stagnovala. Filmy na dalších místech přidávaly jen menší tisícovky, ve druhé desítce už jen větší stovky diváků. Jediný, komu se jakž takž dařilo, byli druzí Mimoni, podobně jako další dětské filmy (Princezna Rebelka, Cesta do Tvojzemí) zaznamenaly dokonce mezivíkendový nárůst s tím, jak rodiče malých ratolestí využili víkend s proměnlivým počasím právě pro návštěvu kina. I takový Top Gun: Maverick po 16 týdnech přinesl poprvé méně než 10 tisíc diváků z kin, online premiéra udělala své, stejně začíná slábnout třeba čtvrtý Thor nebo Elvis.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Následující víkend výrazné změny v žebříčku nečekejme. České drama Slovo bude cílit na vážnější publikum, romantika Vstupenka do ráje bude mít těžký úkol vrátit do kina pamětníky nejslavnějších filmů George Clooneyho a Julie Roberts. Jan Žižka tak bude mít dál umetenou cestu sbírat diváky a záleží jen a jen na něm, jak s tím naloží.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace