Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kina zela prázdnotou. Nejslabší týden roku ovládli Tom Cruise a Mimoni


ikona
Thomas
afterkinomaniakmimonistřídavkathortop guntržby
Nejslabší týden roku je za námi. A bolelo to.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Takhle slabou návštěvnost česká kina ještě letos neměla a kdybychom ze srovnání vykopli loňský mimořádný prosinec, méně než 85 tisíc diváků přišlo na filmy TOP 20 za jeden víkend naposledy loni v červnu. Není se čemu divit, novinky prakticky neexistují, starší hitovky i přes svoji nespornou kvalitu už hodně přesluhují a na rozdíl od amerických či britských kin u nás nebyla žádná speciální slevová akce.

Mezi prvním a čtvrtým místem byl rozdíl jen cca 500 diváků a jen cca 300.000 Kč v tržbách, jednoznačný vítěz není. Na diváky vyhráli druzí Mimoni, na tržby druhý Top Gun. Těsně v zádech jim byly srpnové novinky jako Střídavka a čtvrtý After. Pro Top Gun: Maverick je to sladký návrat na první místo po pěti týdnech, a to i přestože si film můžete pustit doma legálně online. Celkové tržby už přesáhly 135 miliónů a už jen pár malých miliónů ho dělí od historicky pátého místa nej filmů v českých filmech měřeno tržbami. Diváků zatím přilákal cca 735 tisíc a posunul se v historické tabulce do čtvrté desítky, přičemž za sebou nechal filmy pro pamětníky jako Trhala fialky dynamitem nebo Mlčení jehňátek.

Mimoni 2 pro změnu trhli v tržbách třetí díl Padoucha, ale do jeho návštěvnosti jim zbývá ještě více než 70 tisíc, a to při současném tempu bude asi příliš velké sousto. Nicméně 91 milionů na tržbách je slušné skóre a je to zatím jasná letošní dvojka. Jakžtakž se drží i Střídavka, která se nenechala zviklat slabším startem a už má na kontě necelých 147 tisíc diváků. Solidní hit, co může proplouvat žebříčkem bez české komediální konkurence ještě pěkných pár týdnů. To naopak novinka After: Pouto padá mezivíkendově o 60% a potvrzuje se tak trend, že tahle teenagerovská romance od druhého dílu přichází s každým rokem zhruba o desetinu své fanouškovské základny. Uvidíme co příští rok, protože pátý díl se mimochodem nedávno dočkal poslední klapky.

Za první čtyřkou je to v žebříčku už jedna velká bída. Bullet Train se s vypětím všech sil zřejmě dočká příští víkend pokoření hranice 100 tisíc diváků, John Wick ho bude s náskokem sledovat z historické tabulky akčních filmů s klidným úsměvem, že nové konkurence se bát nemusí. Podobně vypjatý výkon podává také animovaná DC Liga supermazlíčků, do magické hranice 100 tisíc chybí nějakých 7 tisíc prcků a jejich rodičů. Příští víkend by to mohlo klapnout. Čtvrtý Thor sbírá před středeční online premiérou na Disney+ poslední drobáky, zatím jich je pěkných 81 miliónů a po slabším startu mohou být v Hollywoodu i českém Falconu spokojeni.

Naopak hororům se opravdu nedaří, Pozvánka do pekla mezivíkendově po premiéře mínus 54% a v divácích už vodí méně lidí než konkurenční Sirotek: První oběť. Oběma ale může takový Jordan Peele jen závidět, jeho chválené Nene vidělo za víkend jen něco málo přes jeden tisíc diváků a příští víkend už v TOP 20 zřejmě nebude. Jestli se ptáte na novinky, tak Čelisti v IMAXU nakonec do TOP 20 nepronikly, této pocty se nakonec dočkal jen starší Deppovský kousek Minamata, na který bylo zvědavo zhruba 1.500 diváků. 

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Oživení se v kinech dočkáme už tento víkend, kdy vstupuje dlouho vyhlížený Jan Žižka. Český historický film v hollywoodském stylu by se rád proměnil v událost, na kterou lidé budou chtít vyrazit do kina. Tipy na číslo této novinky zatím oscilují mezi středním (150 tisíc diváků) až velkým (500 tisíc diváků) úspěchem, už za týden si budeme moci je ověřit. Připomínáme, že poslední “životopisné” české filmy měly spíše střední úspěch (Poslední závod 122 tisíc diváků, Havel 153 tisíc) až slušně velký úspěch (Šarlatán 278 tisíc, Masaryk 343 tisíc, Zátopek 456 tisíc), ale třeba takový Kajínek od Petra Jákla přilákal před 12 lety úctyhodných 790 tisíc diváků a podobně pompézní středověká Bathory si před 14 lety sáhla téměř na milión diváků.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace