Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Režijní legenda míří k soudu


ikona
Spooner
kiefer sutherlandThe Caine Mutiny Court-MartialWilliam Friedkin
Hollywoodský veterán ještě neřekla poslední slovo. 

William Friedkin patří mezi žijící režijní legendy, u níž už každý očekával, že si užívá důchodu. Ostatně, když je vám 87 let a máte na kontě takové filmové klenoty jako Francouzskou spojku či Vymítače ďábla, máte na lenošení a rybaření co největší nárok. Jenže Friedkin ještě neřekl své poslední slovo a 11 let od svého posledního snímku, dle mého neprávem zapadlého Zabijáka Joea s Matthew McConaugheym, se vrací do režijní akce. A bere si k tomu jeden opravdu zvučný a oceňovaný materiál.

Friedkinova novinka The Caine Mutiny Court-Martial totiž bude vycházet z oceňovaného divadelního dramatu The Caine Mutiny od Hermana Wouka z 50. let, jenž za dílo získal i Pulitzerovu cenu a slavný režisér pěje na předlohu jen ty největší slova chvály. Jedná se o soudní drama, v němž je projednáván případ poručíka, jenž během vojenské operace převzal velení na válečné lodi poté, co si myslel, že je kapitán nekompetentní. Jenže takové jednání je považováno za vzpouru a ve válečném stavu to pro něj může mít kruté následky. 

Předloha už se dočkala filmové adaptace v podobě Vzpoury na lodi Caine z roku 1954 s Humphreym Bogartem, na televizní obrazovky ji pak v 80. letech převedl Robert Altman. A nyní se látky ujímá další velké jméno, které ovšem převede námět z původní druhé světové války do současnosti. Hlavní roli poručíka si navíc zahraje Kiefer Sutherland, jenž má se správným režijním vedením charismatu na rozdávání a z mé ikonky asi pochopíte, že mu přeju každou výraznou roli. Snad se jí dočká, stejně jako my poctivého a hutného soudního dramatu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace