Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Česká kina zaplnilo teenagerské After. Mimoni a Top Gun se stále drží


ikona
Thomas
afterkinomaniakmimonithortop guntržby
Do kin zašli teenageři. Čekají ostatní na Žižku? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Poslední prázdninový víkend se nesl v klidném duchu, ale taková nuda jako jinde ve světě to nebyla. Počasí pořád nebylo nic extra, takže lidé využili možnosti se vypravit do kina a hned tři novinky se dostaly do TOP 20. První novinka dokonce víkendový žebříček vyhrála. Čtvrtý díl teenagerovské romance After má především v Evropě slušnou návštěvnost a předchozí tři filmy dokázaly v průměru vždy přivábit cílovku o velikosti zhruba 100 tisíc diváků. 26 tisíc diváků za první víkend pro čtyřku s podtitulem Pouto je ovšem nejslabší start série a vysněná stovka bude vzhledem k rychlému pádu předchozích dílů v dalších týdnech od premiéry tentokrát velmi daleko. 

I tak jsou to ale čísla, kterou mu další dvě novinky týdne mohou jen závidět – malý horor Pozvánka do pekla otevírá jen se 4 tisícovkami, což je vzhledem k mizerné strašidelné konkurenci zklamání a ani kreativní český název to nezachránil. Ambiciózní slovensko-české drama Arvéd ztrácí na 4 tisícovky jen pár stovek, ale tam ani vzhledem k tématu moc šancí na větší návštěvnost nebylo.

Většinu pelotonu tak táhly starší hitovky v obvyklém složení Mimoni Top Gun - Střídavka. Všechny si odbyly překonání zajímavých milníků minulý víkend, takže teď jen pomalu navyšují statistiky. Bude zajímavé, nakolik se udrží hlavně Top Gun: Maverick, který už je oficiálně od minulého týdne online, nicméně větší pád zaznamenala česká Střídavka a v dalších týdnech bude muset zabrat, jestli chce myslet na čtvrt milión diváků (zatím 130 tisíc). Největší přírůstky tak čekají Mimoně, jež může teoreticky zbrzdit jen konec prázdnin.

Ve zbytku žebříčku se stále solidně drží čtvrtý Thor, kterého už jen kousek dělí od hranice 450 tisíc diváků, půl milión je však hodně daleko. Úplně zatím nepopadal ani Bullet Train, jenž by mohl nakonec 100 tisíc diváků překonat, o podobnou zteč se o víkendu pokusí také DC Liga supermazlíčků. Naopak do škatulky „nezájem” spadnou srpnové novinky jako Sirotek: První oběť, animák Princezna Rebelka a především Nene, který po první víkendu padá o brutálních 70 %. Jediným nárůstem oproti minulému víkendu se může pyšnit pohádka Tajemství staré Bambitky 2, která díky letním kinům stále táhne, ale s koncem prázdnin se její etapa zřejmě uzavře. Účet zní zatím na 421 tisíc diváků, což pěkných pár měsíců bude určitě ještě stačit na letošní TOP 5 nejnavštěvovanějších filmů.

Průběžná rekapitulace letošního roku dle návštěvnosti je zatím následující: 1. Top Gun: Maverick (737 tisíc), 2. Vyšehrad: Fylm (659), 3. Mimoni 2: Padouch přichází (538), 4. Thor: Láska jako hrom (447 tisíc) a již zmíněna Bambitka, na tržby pátou pozici okupuje druhý Doctor Strange (64M). Zásadní změny se příští týdny nejspíš nečekají, protože i když je průběžně rok 2022 v porovnání s rekordním rokem 2019 dle diváků zhruba o 23 % slabší (a jen o cca 10% slabší než roky 2017 či 2018), následující období bude na hitovky skoupé. Velké hollywoodské trháky budou až na konci října/začátku listopadu (Black Adam, Black Panther 2), české filmy budou ve stejném období spoléhat na Hanu Vagnerovou a její romanticko-erotické nasazení ve filmech Za vším hledej ženu a Hranice lásky.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Otázkou je, jak s tím zamává Jan Žižka, který kombinuje český námět s hollywoodskou produkcí a do kin vstoupí příští týden. Než dorazí, můžete buď následující superslabý víkend vyrazit do IMAXu na Čelisti, nebo tipovat, s kolika diváky Jan Žižka otevře a zda to bude hit či propadák.

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace