Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel Wolfgang Petersen, režisér Ponorky, Nekonečného příběhu a Troji


ikona
Mr. Hlad
batman vs. supermannekonečný příběhponorkarips nasazením životatrojawolfgang petersen
R.I.P. 

Filmový svět přišel o dalšího velkého režiséra, v jednaosmdesáti letech zemřel legendární Wolfgang Petersen. Poslední roky o sobě nedával už moc vědět a z Hollywoodu se vrátil do rodného Německa, ale při pohledu na jeho filmografii je jasné, že šlo o tvůrce, který na stříbrném plátně zanechal jen těžko přehlédnutelnou stopu. 

Petersen začínal na začátku sedmdesátých let v televizi, v roce 1981 však uhranul celý svět svou drsnou, autentickou a nesmírně atmosférickou Ponorkou, příběhem party obyčejných námořníků, kteří vinou osudu stojí na té špatné straně dějin, ale při své práci chtějí jednoduše hlavně přežít. Bylo z toho šest oscarových nominací a dvě přímo pro Petersena. O tři roky později následoval legendární Nekonečný příběh, který vznikl v koprodukci Západního Německa a USA, a pak už mu Hollywood otevřel dveře dokořán. 

V Americe Petersen točil od půlky osmdesátých let, kdy režíroval sci-fi Můj nepřítel, do roku 2006 a loučil se s propadákem Poseidon. Mezi tím si ovšem na konto připsal hned několik nezapomenutelných snímků. Clint Eastwood pod jeho dohledem v S nasazením života chránil amerického prezidenta, v Air Force One se prezident Harrison Ford sám postavil teroristům a na kontě má i chlapskou Dokonalou bouři, velkofilm Troja a neprávem přehlíženou, ale ve svém žánru prakticky bezchybnou Smrtící epidemii. Dlouho to navíc vypadalo, že právě on bude točit komiksovku Batman vs. Superman, což bohužel nevyšlo. Za kamerou stál naposledy před šesti lety, kdy v Německu natočil komedii Jak napálit banku. Zemřel v jednaosmdesáti letech a osudnou se mu stala rakovina slinivky. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace