Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top Gun 2 se stal nejnavštěvovanějším filmem roku! Boduje i Střídavka a Mimoni


ikona
Thomas
kinomaniakmimonistřídavkathortop guntop gun 2tržbyvyšehrad
Letošní kino žebříček má nového krále. Dokáže ho ještě někdo sesadit?  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

I když do kina nedorazily žádné super novinky, celková návštěvnost TOP 20 nakonec nebyla tak tragická, jak by druhá půlka léta naznačovala. Začíná se mírně projevovat to, že lidé do kina potřebují chodit a do jisté míry je jim jedno, jestli to jsou nové či staré hitovky. Česká komedie Střídavka udržela vedení, mezi víkendově klesla jen o 21 % a po deseti dnech má už sympatických 65 tisíc diváků. Nebude to sice trhák typu Po čem muži touží 2, ale 100 tisíc diváků už je teď jistých. A protože se v následujícím měsíci a půl – věřte nevěřte – nechystá do kina žádná další česká (romantická) komedie, může Střídavka dál bezstarostně sklízet lístky těch, co pravidelnou porci českých emocí s českými herci v kinech potřebují.

O druhé místo o víkendu se popraly dva filmy, jeden vyhrál na diváky, druhý na tržby. Více lidí z této dvojice vidělo druhé Mimoně, kteří za Střídavkou zaostali jen o zhruba 3 tisíce diváků a mohu možná již příští víkend vyhlížet svého půlmilióntého diváka. Horečka jako před pár lety u jedničky to sice není, ale na žluté pidižvíky čeští prcci rozhodně nezanevřeli a bude to široko daleko nejúspěšnější animák za poslední roky. Než se vrhneme na druhého z dvojice, pojďme ještě mrknout na další příčky, kde to bude stručnější. Bullet Train zpomalil sice po prvním víkendu jen o 27 %, ale vzhledem k těžké konkurenci to stačilo jen na 4. místo a celkově jsme zatím jen na čísle 45 tisíc diváků. Pořád tedy nic moc. Thor: Láska jako hrom ze všech sil tlačí na to, aby překonal svého předchůdce, přidává dalších 12 tisíc diváků a chybí mu ještě 20 tisíc na pokoření Ragnaroku. Případné fanfáry budeme řešit přespříští víkend.

Na tržby byl po Střídavce o víkendu lepší druhý Top Gun, ale ten se hlavně potřeboval soustředit na celková čísla. A konečně se mu podařilo to, o čem snil delší dobu a jen těsně mu tato meta unikla minulý víkend. Jeho aktuální počet diváků činí už 656 tisíc, což znamená, že překonal filmový Vyšehrad o zhruba 3 tisícovky a převzal žezlo nejnavštěvovanějšího filmu letošního roku. Tržebně má zlato už druhý víkend a může dál neohroženě stoupat i v žebříčku nejúspěšnějších filmů české historie. Kdyby se mu podařilo získat ještě cca 8 miliónů korun (tedy nějakých 40-45 tisíc diváků), může v historickém žebříčku poskočit ze stávajícího 9. místa až na 6. místo a odsunout Ženy v pokušení, Vratné lahve nebo Ledové království II za sebe. Počítáme samozřejmě pouze tržby, na diváky jsme stále zhruba v šesté desítce. I tak ovšem obdivuhodný výkon.

Z pětice slabších novinek si nejlépe vedl horor Sirotek: První oběť, přilákal necelých 10 tisíc diváků. Na to, že se první díl před 13 lety u nás v kině ani nepromítal, tak slušný výkon, ale jak už ukázal třeba Černý telefon, kvůli nedostatku kvalitních hororů se chodí na vše. Slovensko-český animák Cesta do Tvojzemí startuje s 4 tisíci a na další Myší chodí do nebe to nevypadá, lepší výsledky mají i béčkové evropské animáky a stín Mimoňům aktuálně dělá DC Liga supermazlíčků. Idris Elba a jeho lví drama Bestie či dokument o Janu Kollerovi se svými zhruba 2 tisícovkami diváků víceméně splňují očekávaní v oblasti náročnějších filmů či dokumentů. Vyloženě zklamáním je polské erotické drama Krásky z Dubaje, variace na filmový Sex ve městě se u nás vůbec netrefila do zájmu a s necelými 2 tisícovkami diváků je zralá příští týden na cestu ven z TOP 20.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Ve zbytku žebříčku se stále ještě solidně drží třetí Jurský svět, letní kina také drží nad vodou jarní českou komedii Po čem muži touží 2, své poslední slovo také ještě neřekl Elvis. Všichni budou mít šanci sbírat další čísla i příští týden, protože jedinou větší novinkou bude sci-fi horor Nene. Nicméně vzhledem k historii sociálních hororů Jordana Peela v našich kinech (My, Uteč) to na rozdíl od domovských amerických kin na favorita víkendu rozhodně nevypadá.

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace