Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Česká Střídavka sejmula Brada Pitta. Korunovace Top Gunu se odkládá


ikona
Thomas
bullet trainkinomaniakmaverickmimonistřídavkathortop guntržba
Souboj Maverick vs. Lavi pokračuje. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

První srpnový víkend přinesl dvě větší novinky, které se popraly o první místo. A pořadí je nakonec jiné, než se čekalo. Zdá se, že Češi stále ještě na své romantické komedie nezanevřeli a více než 28 tisíc z nich se chtělo podívat na premiéru Střídavky hned o prvním víkendu. Síla hereckého obsazení a známost divadelní předlohy byla nakonec silnější než obvyklý nevýrazný český plakát. Zatím to na megahit nevypadá, ostatně stejně odstartovalo třeba Betlémské světlo nebo Mimořádná událost. Teď už to je jen a jen na šeptandě, zda to bude pokračovat právě jako Betlémské světlo (po osmi týdnech hořký konec v TOP 20 a 76 tisíc diváků) anebo právě jako Mimořádná událost (zpět v TOP 20 po 23 týdnech a 114 tisíc diváků).

Naopak start akčního hitu Bullet Train je podprůměrný, necelých 22 tisíc diváků je na hony vzdálen číslům, které Brad Pitt dělal třeba s Pán a paní Smithovi (38 tisíc) a režisér David Leitch s Johnem Wickem. Je to ale zřejmě limit toho, kam dnes může klasický akční film dosáhnout, protože je to mimochodem zároveň nejúspěšnější letošní start hollywoodského filmu, který není založen na známé předloze (film, kniha, komiks, hra). Budiž to lehkým varováním pro všechny další, kteří by chtěli do českých kin uvádět klasické akční filmy a tuplem bez velkých hereckých hvězd.

O víkendu ještě startoval český dokumentární film Planeta Praha, ale na rozdíl od „jedničky” Planeta Česko na něj tentokrát přišli opravdu jen Pražáci, návštěvnost je poloviční (4 tisíce diváků). Tady ovšem budou mnohem důležitější další týdny, toto je typ filmu, co vydrží v TOP 20 klidně i tři měsíce a může svůj otvírák klidně i zdesetinásobit. Zatím to na podobnou pecku jako Planeta Česko nevypadá. Poslední novinkou byla hodně ulítlý horor Arthur: Prokletí, nicméně hororovou dekonstrukci animované klasiky Arthur a Minimojové naši diváci na rozdíl od Francouzů nedocenili a přišlo jich jen necelých 1700. Nebylo by překvapením, kdyby příští víkend už v žebříčku pro tento film místo nebylo.

Nesmutnější byl ale tento víkend Tom Cruise, korunovace Top Gun: Maverick jako nejnavštěvovanějšího filmu letošního roku v českých kinech se odkládá až na příští víkend. Maverick padnul mezivíkendově o 43 % a přidal za poslední čtyři dny „jen” 17 tisíc, filmový Vyšehrad se naopak mírně zlepšil a přidává dalších 5 tisíc. Jejich aktuální rozdíl v návštěvnosti je 10 tisíc (627 vs 637 tisíc) a žezlo se tedy bude předávat až další víkend. V tržbách už naopak jedničkou Top Gun je (115 miliónů vs 106 miliónů) a v historické tabulce nejúspěšnějších filmů už pronikl do první desítky odkud vyštípal první Mimoně. V divácké návštěvnosti (protože inflace a ceny lístků je potřeba očistit) se aktuální dvojka Maverick a Vyšehrad pohybuje až někde okolo 60. místa.

Svoje si jedou Mimoni, žlutí pidižvíci mají bronz nejen z víkendu, ale také z letošního roku, ze třetí pozice je má šanci maximálně odsunout až prosincový Avatar. S přehledem si vodí i novější DC Ligu supermazlíčků, která po prvním víkendu padá skoro o 60 % a nebude mít šanci Mimoně nějak výrazně dál ohrožovat. Tedy, relativně, protože pořád má šanci uhrát alespoň slušných 100 tisíc diváků, když svůj propad nějak rozumně zpomalí. Nejen v aktuální TOP 20, ale i v ročním žebříčku je Mimoňům v patách čtvrtý Thor, který se pořád nehodlá vzdát šance si v návštěvnosti podat úspěšnou trojku. V tržbách se mu to už podařilo (70 miliónů vs 67), v tržbách potřebuje nějakých 35 tisíc diváků, takže tak dobré dva týdny. Pokud se to podaří, stane se historicky 4. nej filmem Marvel Cinematic Universe u nás, lepší budou jen poslední dva díly Avengers a samozřejmě poslední Spider-Man.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Ve zbytku žebříčku už jen několik skromných oslav. Jurský svět: Nadvláda překonal 300 tisíc diváků, Srdce na dlani 200 tisíc diváků a Zátopek je i skoro po roce v TOP 20. Příští víkend bude na megahity skromný, ale čeká nás zajímavá směsice novinek – český dokument o fotbalistovi Janu Kollerovi, slovensko-český animák Cesta do Tvojzemí, horor Sirotek: První oběť, polská variace na Sex ve městě jménem Krásky z Dubaje a Idris Elba proti lvovi v thrilleru Bestie. Svoje tipy na to, kdo urve nejvíc, už můžete začít psát.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace