Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Brad Pitt vládne s posledním hitem léta, Maverick i Elvis letí vstříc Oscarům


ikona
Cival
brad pittbullet trainčerný telefondavid leitchdc liga supermazlíčkůelvisjordan peelekde zpívají racimarvelmaverickmimoninenenopethorthor: láska jako hromtom cruisetop guntop gun: mavericktržby
Jak moc se dařilo akčňáku od režiséra Deadpoola 2 Davida Leitche? 

Červenec skončil a americká kina se pomalu posunují k tradičně nejchudšímu období distribučního roku. Jasně, covidové pauzy nám trochu přeštelovaly měřítka, takže i nuznější srpen a září pořád můžou vyznít jako žně plné nových filmů. Ale nové velké letní megahity už nečekejte.

Ne že bych jich teď bylo v nabídce nějak extra - Jurský svět vypadl z top desítky a pomrkávání po miliardě se mu nepříjemně zkomplikovalo, Thor s Mimoni milníky svých soukmenovců nepřepíší, takže nejvíc pořád fascinuje Top Gun 2.

 

Tom Cruise se jako Maverick totiž posunul už na sedmou pozici historických amerických tabulek před Titanic, a to díky 662 milionům. Propad mezi týdny o pouhých 16% je nadále famózní, i když tentokrát stačil jen na sedm mega a šesté místo v žebříčku. Tahle globální avatarovská výdrž už každopádně vyhnala Top Gun 2 na 1,35 miliardy dolarů celosvětově, což je úctyhodná suma, na kterou se zapotí i... i ta dvojka Avatara. Těšíme se, co Cruise za rok zmákne s Mission: Impossible 7.

 

Víkendový trůn každopádně patřil dle očekávání Bradu Pittovi s akčňákem Bullet Train. Otvírák za třicet mega mi připadá zcela adekvátní, a i když tahle adrenalinová jízda nebyla vůbec levná (rozpočet byl kolem devadesáti milionů), s ohledem na to, že Pitt nikdy nebyl úplný komerční tahoun a látka rozhodně nevábí rodinky s dětmi, mi tenhle start připadá fajn. A i globální rozjezd za 62 mega odpovídá zhruba tomu, co šlo za střízliva od snímku očekávat. 

Pitt teď potřebuje, aby se solidní ratingy od diváků alespoň trochu přelily v pozitivní šeptandu, díky absenci jakékoliv relevantní konkurence by pak mohl důkladně úřadovat v pokladnách kin i celé týdny a dostat se tak alespoň na celkovou čtvrtmiliardu. Hvězda nedávného oscarového laureáta každopádně na hollywoodském nebi dál spolehlivě září.    

 

O víc jak polovinu klesají ostatní medailisté, což je nemilé: Zatímco Nene může být i při svižnějším opadání zájmu spokojeno, protože se už dotýká stovky jen z Ameriky (Peele je prostě hitmaker!), DC Liga supermazlíčků s 83 miliony celosvětově patří mezi poražené letních multiplexů. Řachanda se Supermanem a Batmanem by prostě neměla patřit do druhé komerční ligy animáků.   

Thor na čtyřce se natěsno přibližuje magické hranici 700 milionů dolarů, kdybyste se ale Feigeho zeptali před pár měsíci, jak si cení svého nového marvelovského želízka, určitě by si věřil na víc. Hype okolo vysmátých Waititiho komiksovek poněkud splaskl a na výtěžnosti nové superhrdinské fantasy výplachovky se to projevuje neblaze, protože Avengers se pohybovali o několik pater výš.

 

Vyskakovat si tak na Thora můžou dál Mimoni, kteří se celosvětově vytáhli už na 758 globálních milionů. Dál je táhne hlavně zbytek světa, kde je zájem o žluté pidižvíky trvalejší, ani u banánových vometáků to ale nebude na miliardu stačit. Jenže i když se nezvládají dotáhnout na své předchůdce, pořád jde v rámci žánru o naprosté jedničky a krále rodinné divácké krmě.

Zajímavý kasovní příběh dál píše i úspěšná adaptace bestselleru Kde zpívají raci, která se po suverénním rozjezdu protlačila už na 64 mega z Ameriky, a do Česka tak v září může přijít v klidu, bez starostí o svůj ekonomický osud. 

 

Protože nová komedie Easter Sunday, jejíž sedmnáctimilionový rozpočet moc nechápu, prošuměla za pět milionů a nejspíš se z kin nezaplatí, zaslouží si pozornost hlavně dva krásné ekonomické příběhy na chvostu žebříčku: Horor Černý telefon určitě není neprůstřelnou žánrovou peckou jako Sinister, o to obdivuhodnějších je ale jeho sto padesát mega z celého světa. Působivé trailery a renomé tvůrčího týmu zjevně svedly svoje.

Mě pak těší vytrvalý zájem o VYNIKAJÍCÍHO Elvise, který se díky šeptandě drží už několik týdnů na obou stranách oceánu mezi nejnavštěvovanějšími tituly, a proto se velmi nenápadně prodral už ke čtvrtmiliardě. Baz Luhrmann je v top formě, a proto je skvělé, že se jeho novinka zaplatí nejen díky skromnějšímu rozpočtu. Takhle tučných autorských vizí potřebujeme co nejvíc - a samozřejmě na velkých plátnech kin. Už teď můžeme přijímat sázky, jestli na oscarovém ceremoniálu uslyšíme časteji mezi výherci a nominanty (zejména v technických kategoriích) Mavericka nebo Elvise. 

 

Kompletní tržby zde.

Za týden zkusí bídu zaplašit větší premiéry Mack & Rita s Diane Keaton a dívčí ansámblovka Summering. Ani u jednoho titulu nemáme trailer v databázi, tož asi toliko k jejich lákavosti. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace