Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Nový Predátor příjemně překvapil


ikona
do_Od
Amber MidthunderDan TrachtenbergDisney+Predátor: KořistPrey
Kdo potřebuje Arnolda, když máte Trachtenberga? Nový Predátor se vyjímá především stylovou režií. 

Ne, že bych to celou dobu neříkal, ale Dan Trachtenberg je prostě šikula. Poté, co se totiž nepovedlo značku Predátora vzkřísit hláškami a rádoby drsnou akcí pro omladinu ani Shaneu Blackovi, už nad nelítostným lovcem z vesmíru zlomil hůl snad i ten poslední hardcore fanda. Jenže pak ho do rukou dostal právě režisér Ulice Cloverfield, a minimálně pár lidem opět vysvitla jiskřička naděje, že se třeba povede sérii alespoň vyslat novým a zajímavým směrem. No a přesně to se zřejmě stalo, jako bonus se ale zřejmě vrací i feeling skutečného lovu a zároveň boje o přežití, který tolik fungoval v prvních dvou filmech. Teda aspoň tak soudím podle reakcí mých kolegů, protože já do té smetánky s premiovým účtem na Disney+ bohužel nepatřím. No nic, už aby tady byl pátek.

Jak to vidí Imf:

Méně je někdy více a v tomhle případě to platí jak u stopáže, tak u opatrného budování světa, kdy se přesně v duchu dobových kulis hodně loví a číhá, aby se pak v závěru protrhla stavidla brutality a z honu na kočku a myš se stal boj o přežití. Dan Trachtenberg ještě nestihnul natočit nic vyloženě špatného a pověst tvůrce se zlatýma rukama u něj i po téhle predátorské odbočce pokračuje.

Všechno tu sedne jak prdel na hrnec, včetně vykulené Amber Midthunder, která mě štvala v Mrazivé pasti s Neesonem, včetně CGI predátorských efektů, s nimiž je zacházeno velmi šikovně. Po namachrované minele od Shanea Blacka je tahle straight-to-VOD jednohubka tou nejlepší možnou náplastí. Nenechte si ji ujít, ať už to máte s mimozemským lovcem rozházené nebo ne.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Dan Trachtenberg mi udělal podobnou radost jako u Ulice Cloverfield 10. Predátor: Kořist je sebevědomě natočený dobrodružný horor, který se nebojí jít vlastní cestou a zároveň si dovolím tvrdit, že fandy Predátora potěší víc než cokoliv, co přišlo po druhém filmu. A podobně jako u Cloverfield trailery dost klamou tělem a film má nakonec trošku jinou atmosféru a jiné tempo, než byste mohli čekat. Přesto mě možná víc bavila první půlka, kde se nikam nespěchá a prostředí Komančů je neokoukané a dost atraktivní. A i když tu není Arnold, tihle drsňáci z amerických plání taky nejsou žádné měkoty.

Hlavní hrdince se navíc palce drží velmi snadno. Největší radost mi však udělalo to, jak Trachtenberg zachází v první polovině se samotným Predátorem. Ten tu dostává nečekaně hodně prostoru a poprvé ho pořádně uvidíme jako lovce. Mimochodem opravdu hodně nelítostného a krutého. Nový Predátor nepřepíše dějiny žánru ani značky, ale je to dobře natočená a především chytře pojatá podívaná. V to první jsme doufali, to druhé jsem já osobně nečekal a o to větší z toho mám radost. Povedlo se to.

Jak to vidí KarelR:

Nový Predátor dodává přesně to, co slíbil. Nic víc, nic míň. Dan Trachtenberg znovu ukázal, že patří mezi nejschopnější přehlížené režiséry, a vrátil sérii jednoduchost, špinavost a potěšení ze scén, v nichž vesmírný lovec trhá svou kořist na kusy. Trochu škarohlídsky mě nicméně mrzí, že jsme po 35 letech vlastně došli zpět na začátek, a že je dobrý predátoří film malým výletem do divočiny, jehož událostní rozměr je nula. Je to jako kdyby měl čtvrtý Šílený Max to samé měřítko jako jednička… a George Miller by za to minimum ambicí chtěl potlesk. Jak říkám, v rámci přednastavené škatulky je to výhra, která je v lecčems zajímavá a po všech stránkách (s výjimkou digitálních zvířat) poctivě udělaná. Pocitu, že je tenhle comeback v jádru dost bezvýznamný, jsem se ale bohužel nikdy nezbavil.

Jak to vidí Spooner:

Konečně to někdo správně pochopil. Konečně po mnoha letech někomu došlo, že střet s Predátorem nebyl původně silný kvůli hláškám či mimozemským vychytávkám, ale díky starému dobrému boji o přežití. A Dan Trachtenberg to naštěstí vzal za ten správný konec. Že jde režisérovi pekelně od ruky atmosféra, není po Ulici Cloverfield 10 žádné překvapení, až nečekaně silný je ale právě v oné survival rovině, v níž chce mladá indiánka přesvědčit kmen o svých loveckých schopnostech a kromě medvědů nalezne jako bonus i emzáckého zabijáka. Ano, je to v základě dost prostinké a v rámci této franšízy i minimalistické, Trachtenberg ovšem ždíme premisu Predátor vs. indiáni na maximum a servíruje sympaticky drsnou podívanou, která hezky dávkuje jednotlivé souboje i napětí a ve finální akční třetině je prakticky k nezastavení.

Jeho režie navíc nešetří sympatickými nápady, sem tam přímo cituje predátorské kořeny a fanoušek má u některých scén úsměv od ucha k uchu. Jediná výtka tak směřuje vlastně jen k nehezký digizvířatům a Amber Midthunder, která i přes veškerou snahu prostě není kdovíjaká tahounka a scénář navíc s jejími schopnostmi pracuje, jak se mu to zrovna hodí. Kořist si zkrátka zasloužila o něco výraznější hlavní hrdinku. I přes několik chybiček je však nový Predátor přesně tím, čím chtěl být. A po dlouhé době z něj budou mít radost i diváci vyrůstající na Arniem.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace