Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top Gun 2 se vrátil na český trůn: Maverick už pokořil i Laviho!


ikona
Thomas
kinomaniakmimonithortom cruisetop guntržbyvyšehrad
Maverick má sakra výdrž 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Poslední červencový víkend přinesl nečekaně dramatický souboj o první místo, a to se tohoto souboje účastnila pouze jedna novinka, která nakonec překvapivě zavařila i očekávaným starším hitovkám. Jednoznačnou jedničku tentokrát neurčíme, protože víkend měl hned dva vítěze. Na tržby o nějakých 40 tisíc korun českých nakonec vyhrál veterán Top Gun: Maverick, který i dva měsíce po premiéře potvrzuje fantastickou formu. Jeho mezivíkendový nárůst je neuvěřitelných 33% a přidává za poslední čtyři dny skoro 30 tisíc diváků. Svého víkendového soupeře porazil především díky lepší ceně za lístky (zdravíme IMAX) a díky tomu už mohl také dohnat a předehnat filmový Vyšehrad v soutěži o nejúspěšnější film roku. Julius Lavický se tedy musí sklonit před Maverickem už po tomto víkendu z hlediska celkových tržeb (109 vs 105 miliónů) a příští víkend už by se mohl korunovat i z pohledu návštěvnosti (594 tisíc vs 630 tisíc). Neuvěřitelná výdrž.

Na diváky ho tento víkend porazili Mimoni 2, které ale nemusí podobné poměřování až tolik zajímat, stačilo jim hezkých 32 tisíc diváků a sympatický nárůst 8%. Podobně jako u Mavericka si mohou kinaři v multiplexech i letňácích spokojeně počítat tržby, protože tahle dvojice je letos sázkou na jistotu a zájem diváků zřejmě vydrží i druhou půlku prázdnin. Mimoni 2 se už aktuálně probojovali na třetí příčku letošního žebříčku dle tržeb i návštěvnosti. Možná by o víkendu bodovali ještě lépe, ale animovaná novinka DC Liga supermazlíčků se nakonec pro žluté pidižvíky stala těžším soupeřem, než to původně vypadalo. 26 tisíc diváků za 1.víkend je pro psí a kočičí alternativy Batmana či Supermana hodně dobré skóre, za které by se nemuseli stydět ani jejich hrané originály. Nedá se očekávat, že to bude až takové překvapení jako v USA, kde film víkendový žebříček dokonce vyhrál, ale je to rozhodně číslo hodně nad očekáváním.

Nad Ligu supermazlíčků, ale až za Top Gun a Mimoně se vecpal ještě čtvrtý Thor, který také bojuje lépe než se čekalo. Ragnarok byl před pěti lety už po čtvrtém víkendu ve volném pádu k minimálním návštěvám, ale Láska jako hrom se dobře drží a ztrácí pouze 12% oproti předchozímu víkendu. Nových 29 tisíc diváků znamená solidní přírůstek do celkového balíku 368 tisíc a jestli dokáže bůh hromu dělat podobný randál ještě jeden podobný víkend, mohl by dokonce usilovat o překonání čísel třetího dílu. Na tržby ho už skoro má, do návštěvnosti mu chybí nějakých 70 tisíc diváků. Pokud by se mu to povedlo, šel by proti zavedeným pravidlům, že by utržil více i když měl slabší start a jeho recenze jsou také slabší. Tentokrát se evidentně může spoléhat na lepší podmínky (méně podobných filmů a větší hlad po podobné zábavě) a horší počasí, které o víkendu nahnalo diváky ve větší míře i na slábnoucí hitovky jako Jurský svět: Nadvláda (plus 46%, 7 tisíc nových diváků, celkem 296 tisíc).

Oživený zájem o kina v táborové pauze a za deštivého počasí pomohl i některým dalším filmům jako HádkoviŘekni to psem či Hodně štěstí, pane Veliký, ale nenechte se zmást procentuálním nárůstem, rostlo se jen o malé tisícovky a trháky z nich po jednom víkendu nebudou. Dál žebříčkem propadává Černý telefon, diváky také nezaujaly novinky minulého víkendu, obzvláště pokles očekávaného filmu Všechno, všude, najednou je mimořádný, celosvětové tržby 100 miliónů jsou v ostrém kontrastu s našimi ani ne 10 tisíci diváky. Lepší start než tento film měla i druhá novinka týdne, temné drama Men, které otevírá s necelými 3 tisícovkami diváků. Ve druhé půlce žebříčku, kde jsou české filmy či tituly pro náročnější, má šanci se držet i následující týdny.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

O následujícím víkendu už bude zase všechno tak, jak má být a premiéru mají hned dva české filmy, komedie Střídavka a dokument Planeta Praha. Hlavním favoritem bude ale Brad Pitt a vlak plný zabijáků v akčním nářezu Bullet Train.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace