Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Českým kinům vládnou Mimoni a Thor. Hádkovi jsou dalším českým propadákem


ikona
Thomas
černý telefonhádkovikinomaniakmimonithortop guntop gun 2tržby
Dokázal někdo ohrozit Thora, Mimoně a druhý Top Gun? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Třetí letní víkend se nesl v očekávaném duchu – trojice starších trháků v pohodě ubránila medailové pozice před všemi novinkami. Šlo jen o to, jak moc velký rozdíl to bude. Nejvíce pozornosti se upřelo na čtvrtého Thora, který otevřel předchozí víkend v rámci Marvel filmů jen lehce nadprůměrně a vzhledem k ne úplně nadšeným recenzím se čekal druhý víkend znatelný pokles. Ten nakonec činí „jen” 55 %, což není úplná katastrofa jako třeba v USA, nicméně má to daleko do oblasti, kde by mohl překonat nějaké rekordy. Má menší start než trojka, jeho pokles druhý víkend je větší a není moc jisté, že se mu tedy podaří překonat hranici 400 tisíc diváků. Aktuálně jich má 261 tisíc a může jen doufat, že slabá nabídka následujících týdnů mu umožní se udržet nahoře déle, než by si zasloužil.

 

Z hlediska pozice, ale nikoli nutně cílovky, si navíc na něj brousí zuby druzí Mimoni. Ti mají ve svých žlutých nohách o týden více a tudíž i větší celkové tržby (403 tisíc), ale jejich aktuální víkendový rozdíl (59 tisíc vs 43 tisíc) už není tak zásadní a vůbec by nebylo překvapením, kdyby se už příští týden jejich víkendové pořadí vyměnilo. Meta 400 tisíc diváků už víceméně jasná a teď půjde o to pokořit 500 tisíc a dosáhnout alespoň na záda trojce Padoucha. Jednička Mimoňů má návštěvnost z doby, která nesnese srovnání (830 tisíc), tam ambice nejsou, ale cokoliv nad půl milionu bude úspěch.

 

Tuto magickou hranici o víkendu překonal po necelých dvou měsících také hlavní tahoun letošního léta a to je Top Gun: Maverick. Jeho neustálá vytrvalost i v našich kinech je obdivuhodná a Julius Lavický se může začít reálně třást, že přijde o letošní prvenství nejúspěšnějšího filmu. Rozdíl aktuálně činí už jen 100 tisíc a Maverick má čtyřnásobnou rychlost v přidávání nových diváků. S dinosaury už to tak dobře nevypadá, třetí Jurský svět přidal za poslední víkend jen něco přes 7 tisíc a zdá se, že překonání hranice 300 tisíc diváků bude jeho poslední akce (zbývá 25 tisíc). Propad 40 % postihl tentokrát i Elvise, který ještě minulý týden vypadal, že by mohl teoreticky pokukovat po 100 tisících divácích celkem, ale jeho publikum po sympatickém čísle minulý týden zase rychle zmizelo. Dosavadní účet zní 53 tisíc diváků a zatím to vypadá na 70 až 80 tisíc celkem.

Do žebříčku se probojovalo hned pět novinek, dvě z nich jsou předpremiéry (Všechno, všude, najednou a Trojúhelník smutku), takže jejich pár set diváků zatím hodnotit nebudeme. Když pomineme náročnější artovku Hodně štěstí, pane Veliký (3 333 nikoliv řek, ale diváků za první víkend), za pozornost stojí hlavně komerčnější dvojka Černý telefon a Hádkovi. Úspěšnější byl nakonec hollywoodský horor (13 tisíc diváků), za což může děkovat nejen solidním recenzím, ale faktu, že čistokrevných lekaček je letos v kinech zoufale pomalu. A diváci jsou hladoví. To česká komedie Hádkovi si určitě myslela na víc než na 11 tisíc diváků první víkend, ale jak už se ukázalo poslední týdny několikrát, diváci jsou průměrných českých komedií přesycení.

Svědčí o tom zajímavé mezi víkendové poklesy či nárusty domácí tvorby v žebříčku. Relativně nové filmy jako Tři tygři, Prezidentka, Řekni to psem či Párty Hárder klesají, zatímco osvědčené fláky ze začátku roku (Srdce na dlani, Tajemství staré bambitky 2, Po čem muži touží 2, Známí neznámí) stoupají. Jestli tedy červnové české filmy spoléhaly na záchranu v podobě letních kinech, tak mají smůlu, provozovatelé si evidentně vybrali sázky na jistotu v podobě zimních či jarních hitovek. A stále platí, že pokud je v TOP 20 hned 10 českých filmů, logicky jich může uspět jen pár.

 

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

S tímto suchým faktem je tedy nasnadě, že nadcházející premiéra nové české (náročnější) komedie Velká premiéra zas tak velká nebude, naopak zajímavější bude sledovat oficiální vstup očekávaného kousku Všechno, všude, najednou. Pořadí na prvních třech místech se ale opět bude měnit jen minimálně.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace