Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Thor dobyl světová kina, ohlasy má ale rozpačité


ikona
Cival
baz luhrmannčerný telefonChristian baledoctor strangeelvisethan hawkejurský světjurský svět: nadvládamarvelmaverickmimoniminionsnatalie portmanrakeťákrussell crowetaika waititithorthor: láska jako hromtom cruisetop guntop gun: mavericktržby
Dokážou Mimoni to, co Tom Cruise? 

Dalo se tušit, že na začátku července rozbijí bank zámořských kin hned dva velké hollywoodské blockbustery, které se pro nás úplně nestanou srdeční záležitostí. A že oba výrazně uspějí i v českých kinech. Zatímco Mimoni už v Česku mají skoro čtvrtmilion diváků za nějakých dvanáct dní promítání, Thor zvládl i na začátku prázdnin přilákat 136 tisíc diváků za víkend. Což je skoro stejné trojčíslí, jaké svítí u jeho konta při pohledu na zámořské tržby...

 

Otvírák za 143 milionů dolarů je veskrze impozantní a odpovídá výtěžnosti superhrdinů staré školy. Nebo chcete-li fázím 1 až 3. Thor samozřejmě nabírá na popularitě postupně - byť si už od začátku zvládl nacházet fanoušky a fanynky všech věkových kategorií, až trojka a čtyřka Avengers z něj dokázaly udělat absolutního komiksového... boha. A i zábavný Ragnarok jeho věhlas (také díky hostovačce Hulka) vytáhl tak vysoko, že už poslední sólovka nastartovala se 122 miliony a pokukovala po miliardě.

 

Americký start za 143 mega je tedy skvělý a v rámci série rekordní - a Thorovi k němu určitě pomohla spousta dějotvorných berliček, od účasti záporáka Christiana Balea, slovutného Russella Crowea a Natalie Portman pokukující po Mjolniru, až po výpomoc Strážců Galaxie. Marvel moc dobře ví, jak kombinovat oblíbené postavy, aby to diváky lákalo. Jen je otázka, kolik jich tentokrát bylo opravdu uspokojených, protože Thor: Láska jako hrom má nejen na poměry marvelovek hodně průměrné recenze i divácké ohlasy.  

Takže i když si Thor 4 připsal druhý nejlepší rozjezd letošního roku (symbolicky jen za Doctorem Strangem 2), těžko si představit, že by se stal navzdory své rozjívenosti vyloženou komerční trvalkou a že by dokázal atakovat miliardu. Čtyři kila v Americe a půlmiliarda ze zbytku světa se zdají být mnohem reliastičtější, když se podíváme na jeho 302 milionů z prvního globálního víkendu. 

 

I kdyby ale Thor dohmátl na miliardu, což se mimochodem Strangeovi nepovedlo jen těsně (aktuálně je na 953 milionech a devátém místě amerického žebříčku), pro nás to zásadní informace nebude. Nás spíš děsí směr, kterým žene komiksové adaptace věčný vtipálek Taika Waititi. Jeho sitcomově rozverné blockbustery, líně a toporně nasnímané před obrazovkami rozhodně nejsou tím, o čem jsme snili za časů Burtona, Nolana nebo Russoovců na vrcholu sil. Sorry.

Mimoně 2 postihl o druhém víkendu pokles o 57%, jejich 45 milionů o druhém víkendu by ale v podstatě všechny ostatní animáky braly i při premiéře všema deseti. Mimoni prostě hrají jinou, vyšší animovanou ligu a zvlášť zbytek světa je bude chtít nasměrovat stejně jako u trojky Já, Padouch a prvních Mimoňů přes miliardu celosvětově. Na kontě zatím svítí 210 mega z Ameriky a čtyři kila celosvětově, takže Mimoně ta pravá šichta ještě čeká, mezi nějaká kasovní zklamání se ale letos určitě počítat nebudou. A nepochybně se na ně bude chodit celé prázdniny. 

  

Stále obrovskou radost dělá nám i kinařům Maverick, protože pokračování Top Gun se i o svém sedmém víkendu drží na medailové pozici. Tentokrát mu přistálo na kontě patnáct mega a globální tržby se díky tomu posunuly už na miliardu a 183 milionů. Ano, miliarda nestačí - miliarda a čtvrt je na přesvědčování Toma Cruise o trojce výrazně lepší!

Čtvrtý Elvis se sice pohybuje ve sférách desetkrát nuznějších, ani to ale nezabrání tomu, aby byl na konci roku hodnocen vesměs pozitivně. A to nejen kvůli výpravě a kostýmům, které půjdou po Oscarech, a kvůli extatickým reakcím diváků, jež film vyhnaly třeba do topky na ČSFD, ale i díky tržbám. V Americe padne kilo a svět taky něco přisype, takže se film díky relativně skromnému rozpočtu dostane do plusu. U Baze Luhrmanna ani hudebních biografií to samozřejmostí rozhodně není... 

 

Na významné milníky to dotáhly tři další tituly: Monumentálních 876 milionů globálně asi strůjci Jurského světa 3 paradoxně stále vnímají trochu jako zklamání, výraznější rozpaky budí i dvoukilo z celého světa pro pixarovku Rakeťák, protože tady chtěl Disney výrazně víc. Naopak tvůrci hororové pecky Sinister, režisér Scott Derrickson a herec Ethan Hawke, musí být nadšení, že i jejich hororový comeback Černý telefon se povedl a při směšném osmnáctimilionovém rozpočtu vydělal už kilo celosvětově! 

Do desítky se vešly ještě s pár stovkami tisíc animák o měkkýšovi Marcel the Shell with Shoes On a nezávislá dobovka Mr. Malcolm´s List. Zajímavostí budiž skutečnost, že oba filmy jsou celovečerními verzemi úspěšných kraťasů!  

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit paramountí animák Paws of Fury: The Legend of Hank

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace