Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zakončení Varů ve znamení rozdaných glóbů a oceněných hvězd


ikona
Rimsy
filmový festivalkarlovy varykviff
Tak se zase pomalu vrátíme do běžných kin. 

Další ročník festivalového maratonu je za námi. Po neproběhlé filmové veselici v roce 2020 a přece jen trochu opatrném loňském ročníku se letošní kinematografická sláva odehrála v plné parádě. Bezmála dvě stovky filmů, tisíce filmových nadšenců i spousta nefilmového vyžití kolem – to vše sobotním slavnostním zakončením skončilo, tak si pojďme shrnout, jak se festival nakonec uzavřel.

Soutěžní úspěchy i nečekaný zářez

Z Hlavní soutěže si Křišťálový glóbus odneslo íránsko-kanadské drama Nadějné léto, což je vcelku odvážná volba – karlovarští diváci tomuto odtažitému a v dialozích utopenému coming-of-age příběhu zrovna nepropadli. O něco pozitivnější přijetí si vysloužil sotva celovečerní španělský snímek Musíte se přijít podívat, přestože se také o divácký hit nejednalo.

Čest tuzemské tvorby v Hlavní soutěži zachraňovalo Slovo, které si přitom z kvarteta českých snímků bojujících o ceny vysloužilo nejrozpačitější reakce. Cenu za režii obdržela Beata Parkanová a Martin Finger byl zvolen nejlepším hercem. Ženská herecká cena měla hned dvě laureátky, a to z gruzínského dramatu Vlastní pokoj. Mariam Khundadze i Taki Mumladze byly zjevně dojaté, druhá se navíc na podiu dočkala přání k narozeninám.

Ve vedlejší soutěžní sekci Proxima, která nahradila dřívější Na východ od Západu, však zvítězil český zástupce, a to chválená Zkouška umění od Adély Komrzý a Tomáše Bojara. Zvláštní cenu porotu obdržela radikální vztahovka Pieta a zvláštního uznání se dočkalo tajemné drama Strýček.

A samozřejmě nelze nezmínit Diváckou cenu deníku Právo, kterou vyhrál dokument PSH Nekonečný příběh, za který až do poslední dne z pozice scenáristy bojoval Cival. Gratulace pište do komentářů a snad už teď teda bude konečně milionář! Pro úplnost se sluší dodat, že společně s ním cenu převzali i režisér Štěpán FOK Vodrážka a producent Vratislav Šlajer.

Kvarteto hvězd

Hlavní hvězdou prvního festivalového víkendu byl Liev Schreiber, který během tiskové konference i povídání s publikem upozorňoval především na svou iniciativu na podporu Ukrajiny. Později přijeli i herci Geoffrey Rush a Benicio Del Toro, které si karlovarského publikum okamžitě oblíbilo. Rush obdržel Křišťálový glóbus za mimořádný přínos kinematografii, Del Toro stejně jako Bolek Polívka odjíždí z Varů s Cenou prezidenta. Pokud jste je na festivalu minuli, můžete si je připomenout aspoň prostřednictvím vybraných záznamů na platformě KVIFF.TV.

Devítidenní filmový maratón představil 170 filmů napříč 453 promítáními, jichž se účastnilo 10 592 akreditovaných návštěvníků. Oproti loňskému ročníku tedy přijelo zhruba o tisíc lidí víc, ale k na úrovni předcovidového ročníku 2019 stále ještě nejsme. Snad bude pandemická i politická situace v příštím roce klidnější a budeme si moci naše milovaná kinematografiká díla užít v nejlepším možném rozpoložení. Takže zase za rok na kolonádě!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace