Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: je čtvrtý Thor zklamáním?


ikona
do_Od
Chris Hemsworthprvní dojmyTaika WaititiThor: Láska jako hrom
Nová marvelovka vletěla do kin za naší většinové nepřítomnosti, o první dojmy vás ale pochopitelně nepřipravíme ani tentokrát. 

Taika Waititi před pár lety se svým třetím Thorem překvapil, protože poprvé vštěpil bohovi hromu nějaký výraznější ksicht. Ragnarok se nesl na vlně konce světa a zároveň dětinského humoru, což byl už tehdy pozoruhodný, ale ne zcela univerzálně milovaný mix, a jak se záhy dočtete v prvních dojmech z jeho pokračování s podtitulem Láska jako hrom, ta nesourodost tentokrát lidi rozděluje ještě víc než naposled. Co na film říkal Mr. Hlad a kolega z TVZone Sam.Vimes?

Jak to vidí Mr. Hlad:

Too much of the same ve Waititiho podání. To, co bylo minule svěží, začalo teď být regulérně otravné. Jakoby režírovalo pětileté dítě, co tam prostě nasype všechny nápady a nedochází mu, že když dá tři vteřiny po osudové scéně fór, že to celé zabije. Přitom tu máme potenciálně fakt zajímavého záporáka a i vztah Thora s Jane Foster má zajímavou hloubku. Vzpomněl jsem si na to video z The Onion, kde měli Chrise Morgana, scenáristu Rychle a zběsile a byl to pětiletý chlapeček. Tohle je vlastně úplně to samé. Waititi se baví, jeho hvězdy taky a já se nudím, protože film i přes hromadu akce, spoustu humoru a několik silných emotivních scén není ani strhující, ani legrační a nakonec ani zajímavý. 

Když se Marvel poprvé rozkoukal, hrozně mě bavilo sledovat, jak jednotlivé filmy zkouší alespoň částečně žánrově nějak uchopit. Dvojka Kapitána Ameriky byla v jádru starosvětský špionážní thriller, Iron Man techno thriller a Thor poctivá fantasy. Teď je to pryč. Teď je to prostě film Taiki Waititiho. Režiséra, který nedokáže dát snímku nějaký dramaturgický tvar. A nezvládne ani nebýt ironický a nesrážet vlastní scény. Místo toho tam narve létající kozly a nechá je asi dvacetkrát legračně křičet. Zní to takhle. Většinu času to celé bylo lehce trapné.

Jak to vidí Sam.Vimes:

Druhý Thor v režii Taiky Waititiho trpí těmi stejnými problémy jako jeho Ragnarok. Jen víc a hůř. Láska jako hrom je komedie, která místy přechází v sebeparodii, a to nemyslím jako nadsázku, protože jak jinak nazvat další pokračování asgardského divadla nebo Nový Asgard proměněný v turistickou atrakci. Občas někdo umře, přijde o končetinu nebo dostane rakovinu, ale to je jen zdrojem pro další vtipy. Přestřelená frekvence gagů zabíjí jakékoliv pokusy o drama, napětí či romanci ještě spolehlivěji než v Ragnaroku, co je ale nejhorší, značná část těch vtipů je infantilní nebo přímo trapná. A to říkám jako někdo, kdo má jinou Waititiho tvorbu rád a třetí Thor mu připadal vtipný (kdyby nic jiného).

Jinak Christian Bale je samozřejmě dobrý, ale nemá prostor předvést o moc víc, než že jeho Gorr působí děsivě. Výrazně saturované barvy znovu vypadají dobře a v kontrastu s Gorrovým černobílým světem stínů nabízí Thorovo světlo a barvy pár vizuálně zajímavých sekvencí. Akční scény jsou OK a Guns N‘ Roses nahrazující Led Zeppelin z minula samozřejmě nezklamou. Všechno to jsou ale jen ilustrace a intermezza pro Waititiho ne moc vtipnou skečovou show. Tímto se u mě novozélandský režisér definitivně zařazuje k Rianovi Johnsonovi jako jeden z tvůrců, kteří by neměli točit nic jiného než vlastní náměty, a rozhodně žádné značky.

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (63)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace