Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Proč se netočí spousta filmů a seriálů ze světa Harryho Pottera?


ikona
KarelR
fantasticka zvirataharry potterj. k. rowlingova
U Warner Bros. ztrácejí jednu značku za druhou. Proč je nespasí kouzelníci z Bradavic? 

Jak všichni dobře víme, nejcennějším hollywoodským artiklem jsou velké značky. Už mnoho let platí, že musí na úspěšnou žánrovku co nejdřív navázat dvojka, potom trojka… a potom ideálně kupa dalších dílů. V době streamovacích válek je potom celá situace ještě vyhrocenější. Studia berou za vděk i prequely a hlavně seriály, které se v případě Star Wars, Marvelu nebo Star Treku sypou na internety jako na běžícím páse. Amazon chystá to samé s Pánem prstenů, DC má Peacemakera, televizní formát brzy zkusí i Vetřelec a tak dále a tak dále. V záplavě značkového rozsévání nicméně chybí Harry Potter, a to z velmi jednoduchého, ale ne všem známého důvodu.

Už mnohokrát jsem v diskuzi četl nářky nad tím, proč Warneři investují do série o magických zvířátkách a nevsadí raději na akční nářez s bystrozory, prequel se Snapem nebo sportovní drama z prostředí famfrpálu. Kde jsou výlety do daleké kouzelnické minulosti? Příběhy z jiných škol čar a kouzel? Anebo spin-offy vybraných postav, jež by mohly navázat přímo na Relikvie smrti? Kdyby Harry Potter fungoval stejně jako ostatní hollywoodské série, jeho souputníci už dávno plní kina i HBO Max. Jenže on funguje čistě na bázi toho, co dovolí J. K. Rowlingová.

Zatímco jiní slavní spisovatelé prodávají svá dítka s ním, že je studio může adaptovat dle libosti, Rowlingová byla na začátku kariéry výrazně chytřejší (respektive měla daleko lepší vyjednávací pozici). Bez její výslovného souhlasu totiž nemůžou Warneři natočit žádný příběh z kouzelnického světa, což vysvětluje, proč na HBO vznikly jen dva potterovské pořady – vzpomínkový speciál a kvíz s Helen Mirren.

Rowlingová neměla po druhém dílu Relikvií smrti zájem o další kouzelnické filmy (tak tak odklepla divadelní hru Prokleté dítě, k níž vymyslela příběh). A to hlavně proto, že chce mít absolutní kontrolu nad vším, co obohacuje svět Harryho Pottera. Fantastická zvířata vznikla jen díky tomu, že šéf Warnerů v podstatě prosil Rowlingovou na kolenou, aby něčemu dala zelenou – a ona sama měla v hlavě příhody magizoologa Mloka Scamandera, které už dlouho chtěla odvyprávět.

Určitě jste si všimli, že Rowlingová píše k Fantastickým zvířatům scénáře, takže znovu platí, že má pod kontrolou vše, co se děje. Až u třetího dílu kývla na spolupracovníka, jímž byl Steve Kloves, scenárista téměř všech potterovských filmů a její dobrý přítel. Zrovna on se s ní rozhodně nehádal o tom, co má v Brumbálových tajemstvích být – měl jen zajistit „filmovější“ podobu scénáře, aby se neopakovala knižní přepálenost Grindelwaldových tajemství (což se, ehm, vůbec nepovedlo).

Ačkoliv měla mít Fantastická zvířata pět dílů, momentálně to vypadá, že nebude ani čtyřka. Je kolem ní absolutní ticho, a to samé platí i pro ostatní (potenciální) projekty ze světa brýlatého čaroděje. Rowlingová je nejbohatší spisovatelka na světě (údajně nosí po kapsách miliardu liber, tedy skoro 30 miliard korun) a nemá sebemenší důvod k tomu, aby nechala bůhvíkoho psát kouzelnické celovečeráky a seriály.

Pokud jste tedy kroutili hlavou nad tím, proč to u Harryho Pottera nefunguje stejně jako u Star Wars a Marvelu, kde ročně vznikají hodiny a hodiny obsahu, měli byste mít konečně jasno. David Zaslav, šéf nově vzniklého koncernu Warner Bros. Discovery, v květnu slíbil, že se s Rowlingovou sejde. Chce z ní prý dostat svolení na kupu potterovských seriálů pro HBO Max, s čímž mu upřímně přeju hodně štěstí. Rowlingová je teď sice v nemilosti kvůli kontroverzním prohlášením na Twitteru (viz její absence ve vzpomínkovém speciálu), něco mi však říká, že doma nebrečí do polštáře a nepíše maily Adamu Driverovi, jestli by si nechtěl zahrát mladého Snapea.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace