Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dinosauři těsně porazili Toma Cruise. Ale nejspíš naposledy.


ikona
Thomas
jurský světkinomaniaknadvládapixarrakeťáktop guntržby
První vedra vyhnala lidi z kin. Takže v tržbách žádná překvapení.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Tropická vedra udeřila naplno, a proto kina i přes klimatizaci zapnutou na maximum zela prázdnotou. Na filmy TOP 20 bylo zvědavo jen něco přes 110 tisíc diváků, z toho dvě třetiny přilákaly dvě starší premiéry. Prvenství obhájil Jurský svět: Nadvláda, o nějakou nadvládu se ale nejedná, po prvním víkendu klesá o 55% a moc svůj start pod očekáváním nevylepšil. 39 tisíc nových diváků za víkend a v součtu necelých 160 tisíc znamená, že zatím padla v úhrnu jen trojka Jurského parku, nejbližším cílem je jednička Jurského světa, která přivábila 345 tisíc diváků. Není to nemožné, ostatně start byl o něco lepší (88 tisíc vs 75 tisíc), ale pro srovnání Jurský svět poklesl druhý víkend jen o 2% a v součtu na tom byl po deseti dnech od premiéry dokonce lépe. Co mu uškodilo, byla premiéra v polovině června a prakticky minimální přírůstky od začátku července. Tedy úplně stejné nebezpečí jako hrozí aktuálnímu dílu. Cíl 345 tisíc není nemožný, ale není podle tohoto vzorce moc pravděpodobný a budeme zřejmě zpomalovat už po 300 tisících divácích.

To druhý Top Gun Maverick žádné velké zpomalení nečeká a ve víkendovém souboji s Jurským parkem prohrál jen o 8 tisíc diváků. Naše předpověď, že nejpozději příští víkend bude pořadí opačné, stále platí, ostatně teď už má v průměru víc diváků na kino právě Top Gun a nikoli Jurský svět. V součtu už má Top Gun: Maverick na kontě 323 tisíc diváků a v pohodě pádí za číslovkou 400 tisíc. Zamíchal tak pořadím v TOP 5 letošního roku, na tržby už je třetí (60 miliónů), na diváky pátý. Se svojí rychlostí by měl konkurenci (Doctor Strange 2, Ježek Sonic 2, Tajemství staré Bambitky 2) odrazit během tohoto týdne a příští pondělí být oficiálně korunován letošní dvojkou (a nejlepší dvojkou, pokud si chceme hrát se slovíčky). Jedničkou stále zůstává český Vyšehrad, který sice roste už minimálně, ale jeden milník poslední víkend překonal, a to hranici 100 miliónů korun na tržbách. Do 600 tisíc diváků mu aktuálně chybí 11 tisíc, v červnu už to zřejmě ale nebude.

První novinka víkendu je až na třetím místě a je to pixarovka Rakeťák. Zatímco v USA byla její prohra s Jurským světem překvapení, u nás se to dalo čekat. Prohra je to ovšem radikální, na spin-off/prequel ToyStory bylo zvědavo jen něco přes 10 tisíc diváků. Pokud nepočítáme covidové premiéry jako Luca či Duše, takhle slabý start u nás měly naposled Letadla 2 (ano, ten Pixar ve slevě) a umocňuje to tvrzení, že Pixaru se u nás obecně daří výrazně méně než ve světě. Nedávná Proměna to dotáhla nakonec na skoro 100 tisíc, ale kde jsou časy, kdy jsme se točili v řádech statisíců (Hledá se Nemo, Auta), což samo o sobě stejně nestačilo na první ligu typu Mimoni. A propos, po odkladu právě dvojka Mimoňů startuje v našich kinech už za týden a něco a dá se čekat, že veškeré malé diváky s doprovodem pohltí totálně.

Dalšími nováčky v TOP 20 jsou české filmy a v případě dvou oficiálních premiér se opět potvrzuje, že nová česká komedie už automaticky neznamená sázku na komerční jistotu. Formanovská dramedy Kdyby radši hořelo na kinohit ani ušita nebyla, takže 5 tisíc diváků za první víkend lze brát ještě jako sympatický zářez. To Andílci za školou s hudbou Michala Davida by určitě chtěli víc než 1 700 diváků v premiéře, ale diváci ji vystavili stopku a moc šancí na reparát příští víkend už mít nebude. Do žebříčku ještě pronikla dvojka očekávaného letního masakru Párty Harder a po první pětistovce jsme moc zvědaví, kolik otrlých diváků pokračování drsné komedie přiláká příští víkend v oficiální premiéře. Vedle Vyšehradu a trojice této novinek si ještě stále slušně vedou Tři tygři, nicméně začíná být v žebříčku dost těsno a pokud počítáme i koprodukce, je v TOP 20 hned 12 českých filmů. Místo pro Pánské kluby či Zakleté jeskyně prostě už není.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

A bude nabito ještě více, protože příští víkend se bude chtít ukázat Prezidentka, od které se očekává víc než jen pár desítek tisíc diváků. Naopak životopisné drama Elvis půjde do boje jako outsider, který může jen překvapit.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace