Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Čeští diváci mizí z kin. Odnesl to Doctor Strange i Lavi


ikona
Thomas
doctor strangedoctor strange 2ježek sonic 2kinomaniakpo čem muži touží 2tři tygřitržbyvyšehrad
Víkend, na který budou chtít čeští kinaři co nejrychleji zapomenout. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Takhle slabý víkend jsme ještě letos neměli. Na filmy v TOP 20 bylo zvědavo jen něco přes 92 tisíc diváků, což je srovnatelné číslo s týdny, kdy se v kinech ukazovaly testy, nosily roušky a nejedlo jídlo. Slabá nabídka novinek, jiné finanční priority i mimořádně hezké květnové počasí vyhnalo české návštěvníky pryč do přírody a co nejdál od kin. Pro kinaře teď už existují pouze dvě naděje – nástup Toma Cruise v pokračování Top Gunu a filmoví Tři tygři.

Dva jejich předchůdci se snažili uplynulý víkend udržet diváky v pozornosti, ale byl to velmi vyčerpávající boj. Druhý Doctor Strange přivábil jen 32 tisíc nových diváků a zvítězil ještě víc nudněji a utrápeněji než Karlos Vémola nad Marpem. Propad 42 % během třetího víkendu bude ve shrnutí roku 2022 patřit k největším sešupům a po šťavnatém 150tisícovém odpichu si aktuální marvelovka dýchavičně běží k nějakým 350 tisícům diváků celkem, což je zhruba jen dvouapůlnásobek prvního víkendu. Nehezké vysvědčení.

Plácat se po ramenou nemůže ani Lavi ve filmovém Vyšehradu. Propadl o 23 % na necelých 16 tisíc diváků a jestli jsme v minulém shrnutí říkali, že meta 700 tisíc diváků bude ještě bolet, tak aktuálně je docela dobře možné, že ani nepadne. Nasycenost diváků, ať už na Laviho nebo filmy v kině obecně, je aktuálně na maximu a co ještě před měsícem vypadalo jako spanilá jízda, se pomalu ale jistě mění v noční můru. Lavi na rozdíl od Strange může sázet na to, že ho Tom Cruise nesestřelí tak rychle a najde ještě stejně jako jeho hrdina nový život v druhé lize (letních kin). Přesto je to dostatečně velký varovný signál, že ani největší megahity nemají aktuálně vše jisté. Zatím tedy snímek sčítá 546 tisíc diváků a skoro 94 miliónů korun v tržbách.

Překvapivě solidní čísla držela během víkendu většina dětských filmů, která mezivíkendově dokonce stoupala. Ježek Sonic 2 přidává dalších skoro 8 tisíc a čerstvě pokořil hranici 300 tisíc. Jestli Doctor Strange poletí dolů tak silně, jak nyní, může mu být Ježek Sonic 2 v následujících týdnech ještě velmi těžkým soupeřem. Nahoru šli také Zlouni a starší pixarovka Proměna, ale tam je fér říci, že hrajeme jen s malými tisícovkami. Béčková novinka Ušák Chicky a Zlokřeček klesla jen mírně. Na svém se také držely výrazné české filmy jako Po čem muži touží 2 a Poslední závod, naopak se těžce nedařilo nevýrazným novinkám z minulého týdne jako Ženy a život či hollywoodská Žhářka.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Do žebříčku pronikly hned 4 novinky, ovšem jen jedna z nich zanechala nějakou stopu. Co jsme komu všichni udělali?, třetí díl francouzské taškařice, otevírá s 6 tisíci diváky, což je slabý start oproti prvním dvěma dílům. Dokument Mára jde do nebe přitáhl sotva tisícovku diváků a jeho účast v TOP 20 skončí zřejmě už příští víkend. Na podobném čísle pak skončily také předpremiéry dokumentu Plná 6 a hlavně očekávané tuzemské komedie Tři tygři: JACKPOT. Právě tento kousek má společně s Tomem Cruisem potenciál probudit česká kina. Domácí komediální partička má pak také poměrně slušnou šanci stíhačky o nadcházejícím víkendu porazit. Necháme se překvapit, jak tento zajímavý souboj nakonec dopadne.

O druhém Doctoru Strangeovi i Vyšehradu jsme se rozkecali v našem MovieZone Live: 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace