Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Senzační návrat Top Gunu


ikona
do_Od
Christopher McQuarreJoseph Kosinskiprvní dojmyTom CruiseTony ScottTop Gun: Maverick
Viděli jsme druhý Top Gun a jsme z něj nadšení. Takhle jednoduchý to je. 

Letos jsme se měli původně dočkat dvojité porce Toma Cruise, a to jak v návratu jeho osmdesátkového aircraft porna s názvem Top Gun: Maverick, tak ještě v pokračování jeho vlastní bondovské megasérie Mission: Impossible. To druhé sice nevyšlo, a po zhlédnutí nového traileru se zdá, že čekání na Odplatu bude smrtící, to první už jsme ale měli šanci v kině vidět a naše první dojmy v lehce ochuzené redakční síle si teď můžete přečíst níže.

Jak to vidí KarelR:

Top Gun: Maverick je jedním slovem… fenomenální! Jednička mě nikdy moc nebrala, protože jde jen o lehce přepálenou military pohádku. Dlouho chystané pokračování ale všechno povýšilo o dvě úrovně výš a nabízí špičkový mix dramatu, akce a chlapácké nostalgie. Každý záběr je tu vymazlený k dokonalosti, každé Maverickovo dilema tne hluboko do srdce. Na výbornou pak funguje i zbytek obsazení, hudba, romance s krásnou Jennifer Connelly, odkazování na jedničku, balanc mezi zábavou a napětím… no prostě tu není špatně vůbec nic.

Jistě, v jádru nejde o nic objevného a většina zdejších mouder už byla ve filmech tisíckrát. Cruise si ale počkal na jednoduchý scénář vypilovaný k dokonalosti a vyždímal z něj maximum, což v IMAXu znamená nezapomenutelný zážitek, jenž okamžitě pasuji na film roku. Sedmička Mission: Impossible má rozhodně co překonávat. Top Gun 2 je totiž nefalšované mistrovské dílo, které stejně měrou tlačí do sedačky i na slzné kanálky. Zkrátka čirá filmová radost, nad níž by Tony Scott uznale pokýval hlavou. Díky moc, Tome!

Jak to vidí do_Od:

Wow. Wow, wow, wow. WOW! Myslel jsem si, že Batmana letos z té první příčky v žebříčku nejlepších filmů už nic nesesadí, teď nad tím ale ještě budu muset dlouze přemýšlet. Jedno je ale jisté už teď, jakkoli mám totiž první díl v lásce - a že ho očividně adoruju daleko víc jak zbytek redakce - dvojka se panečku vytáhla ještě nad něj. Přitom who the fuck is Joseph Kosinski? No, zjevně zručný řemeslník, kterému nevadí, že si občas nechá kecat do práce od lepších a talentovanějších lidí, protože jak kolega KarelR v kině krátce po dojetí titulků poznamenal, ono to ani nevypadá jako film Josepha Kosinskiho, nýbrž nádherný potomek Tonyho Scotta a Christophera McQuarrieho, který se na filmu podílel coby producent a scenárista. A je to zatraceně znát.

Dvojka přitom nezkouší nic moc nového, v zásadě je to ten samý recept co poprvé, má stejný feeling, stejný look, dokonce i ty archetypy postav zůstaly stejné, zároveň si to ale všechno tak nějak víc sedí, akce je ještě vymazlenější a napínavější, plus je tam navrch k tomu dávka emocí, která minule chyběla. Hlavně to má ale neskutečný srdíčko a už od prvních vteřin vám ten film vykouzlí přiblbý úsměv na tváři, který nesleze až do konce. Takhle nějak mají vypadat blockbustery, sequely, a vůbec filmy. Tom Cruise je král a druhý Top Gun jednoznačně jeden z jeho nejlepších filmů. Běžte na to do kina, něco takového se zkrátka jen tak nevidí.

Jak to vidí Rimsy:

Zatímco basketbalový tým Mavericks momentálně stojí v play-off NBA na prahu vyřazení, solitérní Maverick Tom Cruise si může výskat. Jeho lavírování s uvedením očekávaného Top Gunu do kin se vyplatilo a návrat do téhle školy plné elitních pilotů s chováním středoškolských floutků představuje mainstreamovou kino-zábavu v té nejryzejší podobě. Stíhačky stíhají, heroické řeči se pronášejí a sluneční brýle umně skrývají rozbolavělá srdíčka.

Zatímco prvnímu Top Gunu je (obvzlášť s odstupem) poměrně snadné se vysmívat, vrchol americké propagandy byl aspoň zaměřen na konkrétního nepřítele. Nyní však Spojené státy s nikým neválčí, a tak je hrozba v podobě bezejmenné jaderné mocnosti neurčitá a sterilní. Druhý Top Gun už se nemusí snažit nikoho přesvědčit o důležitosti jakýchkoli hodnot, namísto toho je velmi zručně zpracovanou popcornovkou, která fanouškům adrenalinované akce dodá přesně to, co slibuje. 

Recenzi čekejte v nejbližších dnech.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (73)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace