Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Drsný Seveřan a bláznivý Nic Cage se neprosadili, prim hraje animák


ikona
Cival
batmanfantastická zvířatafather stuježek sonicjim carreymark wahlbergmel gibsonmorbiusnicolas cagerobert eggersseveřansonicthe bad guysthe northmantržbyunbearable weight of massive talentzlouni
Dočkáme se v kinech čtvrtých Fantastických zvířat? Nevypadá to. 

Bylo celkem zřejmé, že američtí kinaři si teď dva týdny trochu odfrknou. Než dorazí nový Doctor Strange a zkusí se se svou multiverzovou anabází co nejvíc přiblížit mnohovesmíru Spider-Mana, odbydou si premiéru tituly bez zásadnějších kasovních ambicí. Tedy, touha by byla, ale velké naděje se zhmotňovaly spíš jen na úrovni fantazie. A tam taky zůstaly.

Pro první místo kasovního žebříčku si mohl dokráčet animák Zlouni od studia Universal, respektive DreamWorks Animation. To už úplně nehraje animovanou ligu mistrů jako Pixar a ani nevsadilo na ověřenou značku, takže relativně skromný start za 24 milionů dolarů u party kreslených napravených padouchů se zdá veskrze adekvátní.

 

Hravý animák sice nenese technologickou revoluci, jeho kvality jsou přesto vysoké (85% pozitivních recenzí a 80% na ČSFD!) a může se klidně stát trvalkou, která se díky šeptandě bude tlačit až ke stovce z Ameriky. Zbytek světa nezůstává taky netečný, protože už přisypal šedesát mega, takže se nechme překvapit, jestli to po sečtení všech položek bude stačit na pokračování, nebo jen nějaký střídmý televizní seriál. 

 

My samozřejmě o poznání víc fandili šťavnatému Seveřanovi. Řízná conanovka s artistními prvky, tolik typickými pro režiséra Roberta Eggerse (Čarodějnice, Maják), je pochopitelně prvním snímkem radikálního režiséra, který to rovnou zkusil jako potenciální blockbuster v širokém nasazení. A úplně to nevyšlo. Z 3234 kin si ostrá revenge story vysloužila jen dvanáct milionů dolarů, což by s ohledem na hvězdné obsazení i řízné trailery mohlo být hodnoceno jako zklamání - nicméně přiznejme si, že nikdo soudný od poměrně dlouhého a tuhého snímku s Eggersovým podpisem nemohl čekat víc. Není to Třístovka.

 

Rozpočet ale Bitvě u Thermopyl celkem odpovídá, protože se spekuluje o 70 až 90 utracených milionech dolarů, což tvůrce i studio dostává do poněkud prekérní situace. Po celosvětovém startu za třiadvacet milionů je totiž zjevné, že se film z kin nezaplatí a nezávislé studio Focus Features zase jednou zatne sekeru do svého účetnictví. Je to škoda, ale musel by to být mnohem větší popík, aby to dopadlo jinak. Paradoxem je, že s ohledem na výborné recenze a velmi spokojené diváky se před festivalovou ikonou Eggersem i tak otevírají velké možnosti co se týče mainstreamových hollywoodských velkoprodukcí...

Stříbrnou pozici tak v klidu uhájil druhý Sonic s patnácti miliony. Bleskurychlý ježura sice vyklízí pozice výrazně rychleji než jednička - ostatně tak to u sequelů s větším otvíracím víkendem často bývá - přesto se posunul globálně na 287 milionů dolarů a už mu chybí jen tři pětky na dorovnání kinotržeb jedničky. Ta tedy padne a v Paramountu by rozhodně měli vymýšlet, jak do dvou let upéct trojku, samozřejmě i s šíleným Jimem Carreym na palubě.

 

Bronzová příčka připadla Fantastickým zvířatům, jejich propad o 66% ale musí Warnery ohromně děsit. Dost reálně totiž hrozí, že prémiová frančíza ždímající potterovský odkaz to v Americe nedotáhne ani na stovku! To by byla ohromná ostuda. Aktuálních 67 milionů sice výrazně zachrańuje zbytek světa, díky nemuž jsou tržby na aktuálních globálních 280 milionech, pořád je to ale bilance s ohledem na proslulost světa čar a kouzel i rozpočet veskrze tristní. Je fakt dost možný, že čtyřka nebude, nebo se doplazí v levnějším aranžmá rovnou na stream. Éru režiséra Davida Yatese ve světových kinech bych nicméně tímto považoval za uzavřenou.

Hodně se těšíme i na meta-poctu Nicu Cageovi The Unbearable Weight of Massive Talent. Její recenze jsou nadšené, pokud by ale film nedělalo zrovna studio Lionsgate, určitě by zamířil rovnou na stream. Jenže se tak nestalo... a otvírák za sedm milionů tomu bohužel odpovídá. Tohle je další střela vedle, která mohla klidně zamířit rovnou do domácností, protože nastřádá v Americe jen dvacku, nás ale můžou těšit hlavně ty velmi spokojené ohlasy. A díky nim se smíme těšit.

 

Na šesté příčce dál bojuje o každý dolar akční sci-fi/fantasy Everything Everywhere All at Once. Jeden z adeptů na nejlepší film roku se těší z miniaturního poklesu o 12% (!) a díky tomu zapisuje dalších pět milionů a posouvá se na 26 mega. S takovouhle může z amerických kin klidně vytěžit páďo, a to by byla nádhera.

Do desítky se vešel ještě bleskurychle zhasnuvší komiksový fail Morbius, snaživá oddychovka Ztracené město, propadák Marka Wahlberga s Melem Gibsonem Father Stu (taky stačilo jen na stream) a další kasovní průšvih Michaela Baye Ambulance se 46 miliony z celého světa. Batman opustil pořadí s globálními 754 miliony na kontě, což se dá ocenit.  

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zabojuje Liam Neeson o prodloužení kariéry akčního hrdiny s thrillerem Memory.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (6)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace