Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Filmový Vyšehrad zboural kina a připsal si jeden z nejlepších českých startů v historii


ikona
Thomas
fantastická zvířataježek sonickinomaniakmorbiussonictržbyvyšehradznámí neznámí
Příchod Laviho do kin překonal snad všechny předpoklady. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Krásný prodloužený víkend zažila česká kina. Od čtvrtka do neděle zavítalo na filmy TOP 20 více než 360 tisíc diváků, takový nápor se odehrál naposledy o Vánocích léta páně 2019. Kdyby to takhle bylo dále, mohli bychom prohlásit poslední dva pandemické roky za špatný sen, ze kterého jsme se právě probudili. Nicméně každý víkend Velikonoce s horším počasím nebudou a koncentrace velkých filmů jako nyní se také moc neopakuje. A hlavně ne každý víkend má premiéru Vyšehrad.

Ano, pojďme si to říci na rovinu, filmový Vyšehrad zboural, co mohl. Očekávání byla veliká, ale 173 tisíc diváků za čtyři dny je ještě větší číslo, než kdo mohl tušit. Pouze dva české filmy za posledních 30 let měly lepší vstup do kin, a to Anděl Páně 2 v roce 2016 (188 tisíc) a Ženy v běhu v roce 2019 (177 tisíc). V historické tabulce nejlepších otvíráků podle diváků sice patří Vyšehradu "až” 19. místo, kromě české dvojice jsou před ním megahity typu Avengers, Hobit či Harry Potter, ale Julius Lavický je pro srovnání například stejně úspěšný jako Peter Parker aka Spider-Man: Bez domova loni v prosinci, jenž měl podobně hlasitý start. 

Je to tedy fantastický úspěch pro všechny zúčastněné a teď už bude jen záležet na vytrvalosti, aby poprvé od pandemie vysněný milión diváků padl. Vzhledem k tomu, jak nenáročná zábava to je a jak situace okolo nás je bohužel stále vážná, není to vůbec vyloučené. Film navíc provází i slušné recenze kritiků a ještě lepší reakce diváků, takže prostor pro vytrvalost nemohl být lepší. Na tenhle film se bude pravděpodobně chodit celé jaro i léto.

Vyšehrad: Fylm s odstupem stínovaly na druhé příčce Fantastická zvířata. Třetí díl vstoupil minulý víkend do českých i světových kin s hodně smíšenými pocity, každopádně po druhém víkendu se zatím drží nad vodou. Propad jen 39 % a celkově už tu máme 183 tisíc diváků. Ano, na první dva díly či čísla Harry Pottera to nemá ani náhodou, ale škodní producenti z českých tržeb rozhodně nebudou. I další dvě pozice okupují filmy pro mladší diváky. Moc pěkně si stále vede druhý Ježek Sonic, který po dvou a půl týdnech má už 212 tisíc diváků a než ho za chvíli smete Brumbál s Lavim, může se vyhřívat na letošní čtvrté příčce nejúspěšnějších filmů. Od dosavadní třetí ho dělí jen nějakých 5 tisíc diváků, a protože nový Batman už s včerejší online premiérou na HBO Max moc nepřidá (celkově 217 tisíc), velmi brzy ho předežene. A možná by ho i smetl oficiálně, ale dětské diváky uplynulý víkend zaujala také animovaná novinka Zlouni, která to vytáhla na moc pěkných 23 tisíc diváků v premiéře. Podobný start měla i pixarovka Proměna, ta poprvé výrazně ztratila a k vysněnému cíli 100 tisíc se ještě docela nadře.

Rozmanitou nabídku za uplynulý víkend ještě obohatila stále slušná návštěvnost české komedie Známí neznámí, ale tam je efekt Lavi cítit už více a dalších 15 tisíc diváků bude znamenat do dalších týdnů už jen menší přídavky. Překvapením je solidní start historické artovky Seveřan, na polonahé Vikingy bylo první víkend zvědavo skoro 11 tisíc diváků, což je na podobný typ filmů úspěch. Čekejme spíše střízlivější čísla další týdny, nicméně i Seveřan se podílel na skvělých víkendových číslech a patří mu za to uznání.

Naopak od sedmého místa dolů už je to to podstatně horší. Morbius propadl o milosrdných 43 % a celkově zatím přepočítává 69 tisíc diváků. Vyberte si, zda to podobně jako Betlémské světlo (zatím 71 tisíc) chcete považovat za úspěch, nebo ne. Morbius ale na rozdíl od nového Svěráka v TOP 20 ještě pár týdnů vydrží. Snaží se ještě i Poslední závod, hranice 100 tisíc diváků by mohla padnout už tento víkend. Největší propad o víkendu zažili druzí Příšerákovi a jsou na cestě z TOP 20, neuspěje ani slovenské drama Stínohra. Nejsympatičtějším návratem do TOP 20 je obnovená premiéra Amélie z Montmartru, která se do kin vrací po 20 letech a může se pokusit o zteč stříbrné příčky žebříčků filmů s nejvíce týdny v TOP 20. Vede Avatar (53 týdnů), následují Ženy v běhu (43), Amélie aktuálně načala 40. kolo.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

O nadcházejícím víkendu čekáme další nelítostnou bitvu hitů. Už do tak narvaného kotle nastoupí česká komedie Po čem ženy touží 2, jež bude chtít navázat na megaúspěch prvního dílu s návštěvnosti skoro 560 tisíc. Podaří se to, anebo korunu české krále dál ponese Lavický?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace