Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bruce Willis: Ziskuchtivá legenda, nebo oběť své star-power?


ikona
imf
bruce willisnemoc
Ve světle posledních dnů je třeba rozseknout, zda se jedná o finále tragického dramatu, nebo happyend. 

Tenhle krátký text musel vzniknout, protože náš hodinový speciál Encyklopedie akčního filmu vznikal v době, kdy se o Willisově zdravotním stavu teprve opatrně spekulovalo. A jakkoliv jsme se snažili celou věc uchopit zeširoka a nastavovat ji z mnoha různých úhlů, někdo by si mohl myslet, že si občas děláme z Bruce legraci, trochu ho shazujeme a obviňujeme ho z pohrdání filmovým řemeslem a z krátkozraké honby za mamonem. Ano, novináři občas bruslí na tenkém ledě, zvlášť když se snaží spojovat střípky a hledat souvislosti. A někdy jsou to hýkající oslí můstky, které se vám vrátí se vším všudy. Snad je i z toho videa víceméně patrné, že viníme ze situace hlavně producenty, nikoliv Bruce samotného. 

Nyní se však objevily podložené informace z řad štábů některých těch podřadných willisovek, které poukazují na to, že stav herecké hvězdy se rychle zhoršoval a scenáristé nebo režisér na to museli často reagovat, aby Bruce ve finálním produktu vyloženě neshazovali. Ať už šlo o obyčejnou lidskou empatii nebo ochranu „zlatého telete”, jednoznačně to vrhá na věc trochu jiné světlo. Bruce tu nebyl za onu primadonu, která chce být hotová do dvanácti, aby se mohla poflakovat na hotelu a čekat na noční let zpátky do Kalifornie. Ano, vytáhli bychom z historie případy, kdy se tak možná dělo – Bruce nebyl z těch, co by se vyloženě přetvařovali, a každá z komerční hvězd občas točí něco vyloženě pro peníze. I proto nikoho dlouho nenapadlo, že by Bruce Willis mohl být obětí, nebo chcete-li loutkou v rukou někoho jiného.

Na začátku to mohly být jen snadno vydělané peníze, ale podle všeho se to zvrhlo v čistokrevnou exploataci slavné hvězdy, co už úplně neměla kontrolu sama nad sebou. Bruce byl prý často zmatený, netušil kde a kdy se zrovna nachází a jednotlivé repliky mu musely být servírovány opakovaně a upravovány, aby byl zajištěn alespoň použitelný výsledek. Zní to celé nechutně a neuvěřitelně smutně. Je srandovní ve videu přepočítávat, kolik si vydělal Bruce za jednu větu nebo natáčecí den, ale v důsledku na něm bohatli právě producenti. 

Nemyslím si, že je to nějaká snaha o damage control ze strany Willisovy rodiny nebo Willise samotného. Na to je těch informací až příliš. I Hollywood se ostatně staví na jeho stranu a ze strany jeho přátel a kolegů vyplouvají na povrch detaily, jež naznačují, že se něco dělo už delší dobu, jen to nikdo nedokázal včas rozpoznat. Ostatně i ze strany Zlatých malin došlo k anulování výsledků v kategorii Bruce Willise, protože z tohohle už si skutečně nejde dělat srandu s vědomím toho, že někdo opakovaně zneužíval nemocného člověka.

Willisův případ se zcela liší od Cageovy snahy umořit dluhy berňáku, což bylo zcela dobrovolné využívání systému, který Cage rád a znovu obsazoval do mnohdy bizarních projektů (ten bizár ovšem často přitápěl právě Nicolas Cage svými nápady). Nelze ho srovnávat s pádem béčkových hvězd typu Van Dammea nebo Seagala, protože Willis padal o několik pater hlouběji. Van Damme se dokázal včas podívat do zrcadla, Seagal byl pravděpodobně křivák (slušnější slovo mě nenapadlo) už v dobách své nejlepší slávy, takže se pak už jen vybarvil. 

Hollywood je nesmiřitelné místo – peloton s vražedným tempem, z něhož můžete vypadnout velmi snadno. Případů, kdy se někdo marně snažil vyškrábat zpátky na vrchol nebo alespoň do povědomí diváků, bychom našli desítky. Každý je trochu jiný, ale happyendy se mezi nimi najdou. Van Damme se naučil dělat srandu sám ze sebe. Cage též zužitkoval dekádu na periferii v sérii sebeparodických projektů. Wesley Snipes, kterého hříchy jeho účetního přivedly do vězení a do hollywoodského vyhnanství, se dostal zpátky k zajímavým rolím díky věrným přátelům (Stallone, Murphy). 

A Bruce Willis? Babské klepy a novinářská investigativa na správném místě, kdy se kupící posměšky staly záminkou k rozkrytí hlubšího problému, zasáhly ve správný okamžik. I když neznáme úplně všechny detaily, Willisovi musí těch posledních pár let tápání odpustit snad úplně každý. Tím spíš, že drtivá většina populace ty jeho céčka bohorovně míjela a neměla ještě před pár týdny ponětí o jejich existenci. Na průšvihy se rychle zapomene, ale ty životní úspěchy tu s námi budou navěky. A že si jich Bruce připsal nepočítaně. Nikdo mu je nezáviděl a stejně tak mu každý odpustí nějaký ten vroubek, protože už napořád bude ten člověk z masa a kostí, hrdina v tílku, co občas dělá stejné chyby jako my všichni. Důležité je, že to s ním nakonec dobře dopadne. To ostatně od života chceme všichni, no ne?

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (31)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace