Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Poslední závod si dojel pro zlato. Do kina se ale moc nechodilo


ikona
Thomas
betlémské světlokinomaniaklost cityposlední závodspider-manthe batmantržby
V nejslabším týdnu roku se chodilo na český survival. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone. 

V české společnosti už delší dobu není pandemie hlavní téma, ale jak se otevřely karanténou omezené volnočasové aktivity, kinu to paradoxně uškodilo. Návštěvnost snímků TOP 20 žebříčku vytrvale klesá už dva měsíce v kuse a ani nové zajímavé filmy to nedokáží zvrátit. Tentokrát to bylo jen 100 tisíc diváků pro filmy první dvacítky, což je nejhorší výsledek od začátku roku.

Celou čtvrtinu diváků zaujala premiéra Posledního závodu, českého dramatu o historickém závodu v drsných podmínkách Krkonoš. 25 tisíc je v rámci postpandemického světa vlastně docela fajn, ale například tématicky příbuzný Šarlatán měl start dvakrát tak lepší a vlastně i Betlémské světlo udělalo o 3 tisíce diváků více. Zatím to vypadá, že z Posledního závodu nějaká megapecka nebude, ale pokud se budou relativně slušné recenze dále šířit, měl by alespoň 100 tisíc diváků překonat. Musí ale zabrat mnohem více než již zmíněné Betlémské světlo, které se vlastní i cizí vinou po třetím víkendu propadlo o 69% a s částkou 61 tisíc diváků se meta 100 tisíc vzdaluje rychleji než osudový cíl účastníkům Posledního závodu.

Na druhé místo víkendového žebříčku se překvapivě vyšvihla další novinka, dobrodružná komedie Ztracené město. Podobných oddychovek bylo v posledních dvou letech v českých kinech jako šafránu. A když připočtete sympatickou dvojku Channing Tatum a Sandra Bullock, můžeme tu mít nenápadného černého koně jarní sezóny. Bavíme se samozřejmě opět v relativních číslech, start necelých 17 tisíc diváků je na hony trhákům typu Jumanji, ale fakt, že podobný film udělá nyní taková čísla, svědčí, že pro výsledek budeme moci násobit alespoň 4x. Naopak o něco méně přineslo v premiérovém víkendu pokračování animáku Příšerákovi, 10 tisíc diváků zní pěkně, ale bledne v porovnání s jedničkou, která otevírala s 25 tisíci.

Jedinou starší věcí, která drží tempo s novinkami, je nový Batman. Také zpomalil a připsal si necelých 13 tisíc diváků. Celkově má 189 tisíc a v průběžných žebříčcích se zatím výrazně neposunul. Letos mu zatím patří 3. místo, Uncharted na 2. místě je však vzdáleno ještě 40 tisíc a navíc ještě stále přihazuje, tentokrát zhruba 6 tisíc za víkend. Nejlepší Batman v českých kinech, Temný rytíř povstal, ukončil svoji pouť na čísle 240 tisíc diváků, což možná bude pro nového Batmana až příliš velké sousto. Následující dva víkendy rozhodnou - zda bude dál zpomalovat a nebo se zastaví na nějakých menších, ale stabilních číslech. Ty letos takhle poctivě sype Uncharted a částečně i Spider-Man, ale tam už je vidět chystaný přesun čistě online.

Ve zbytku žebříčku úřadují už většinou jen dětské filmy. Nejsilnější z nich je Proměna, nová pixarovka po slušném startu také prudce zpomaluje a k překonání hranice 100 tisíc bude potřebovat ještě nějakou vzpruhu. Tuhle hranici naopak čerstvě překonalo Encanto. A ještě o ni usiluje Velký červený pes Clifford, chybí už jenom něco přes 3 tisíce diváků. Film už je ale téměř z TOP 20 pryč, stejně jako druhé Zpívej nebo Myši patří do nebe. U českých filmů (Srdce na dlani, Mimořádná událost, V létě ti řeknu jak se mám) nikterak zajímavé milníky nepadly, takže nejzajímavější perličkou z druhé půlky TOP 20 je brutální propad čerstvé novinky Ambulance, která po slabém startu přidává ještě příšernější 2. víkend a s necelými 6 tisíci diváky celkem je příští víkend zralá na ručník.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Oscarem čerstvě ověnčená japonská novinka Drive My Car startuje až na 16. místě s pár stovkami diváků a může teoreticky doufat v nárůst zájmu nadcházející dny, ale mezi favority příštího víkendu nepatří. Ten bude tentokrát nabitější než obvykle, máme tu komiksovku Morbius, rodinou podívanou Ježek Sonic 2 a 21. (ne, to není vymyšlené číslo, opravdu dvacátý první!) remake italského filmu Naprostí cizinci, tentokrát v očekávané české verzi pod názvem Známí neznámí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace