Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman v českých kinech stále vede, Betlémské světlo od Svěráků zhasíná


ikona
Thomas
batmanbetlémské světlokinomaniakproměnaspider-man 3tajemství staré bambitky 2tržbyuncharted
Nový Batman stále láká do kin. Je na to ale sám.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Česká kina se dostávají do ospalejšího stavu a jejich návštěvnost za poslední víkend padá na úroveň letního spánku. 124 tisíc pro filmy TOP 20 je nejmenší číslo od začátku února, kdy začala kina fungovat normálně. Snad je to jen slabší nabídkou novinek a ne začátek nového trendu. Vedení si třetí víkend po sobě udržel nový Batman, kterému stačilo na vítězství pouhých 26 tisíc diváků. Celkově už jich má přes 171 tisíc, což znamená, že účast v letošní TOP 10 by ho i přes nával letních a podzimních hitovek neměla minout.

V porovnání se staršími kolegy si vede ještě lépe – za chvilku překoná Batman v Superman a bude chtít určitě zaútočit na nejúspěšnějšího Batmana v českých kinech, jimž je Temný rytíř povstal (240 tisíc diváků). Za Batmanem na stříbrné příčce překvapivě najdeme pixarovku Proměna, která poklesla po premiérovém víkendu jen o 25 % a má tedy zaděláno stát se dětským tahákem jara. Téma se evidentně u českých diváků chytlo více než všechny poslední pixarovky a disneyovky dohromady, viz bídné výsledky Duše i Lucy. A Encanto to zachraňuje až v posledních týdnech. Na 9. místě víkendového žebříčku jí chybí po 4 měsících ke 100 tisícům už jen pár neposedných malých návštěvníků. Proměna má po jedenácti dnech už 50 tisíc diváků a velmi brzo Encanto předhoní.

Na třetí místo dle tržeb propadlo oproti minulému víkendu Betlémské světlo, které tím pádem dostává nálepku největší komerční zklamání roku 2022. Po mizerném otvíráku (28 tisíc) padá druhý víkend od premiéry o 52 %, což je na český film velmi nepříjemné číslo a svědčí o tom, že Svěráci se tentokrát do vkusu českých diváků vůbec netrefili. Jejich věrná základna je zřejmě vytáhne nad 100 tisíc, protože cokoliv méně by byla absolutní ostuda, ale dál už to vůbec nevypadá dobře. Tuplem, když se během následujících týdnů řítí do kin mohutná česká konkurence a bude se bojovat o každou korunu. Betlémské světlo o druhém víkendu přilákalo mnohem méně diváků než Tajemství staré bambitky 2, český souboj vyhrálo jen díky dražším vstupenkám. Bambitka už má navíc po měsíci a půl „vyděláno” a může dál přisypávat po středních dávkách do svého již solidního měšce, kde od 315 tisíc diváků nashromáždila 46 miliónů korun v tržbách.

Samostatný odstavec je jako vždy poslední měsíce vyhrazený pouze filmům Toma Hollanda. Uncharted na čtvrtém místě víkendu dál překonává nejvíce optimistické odhady a dělí ho pouze jedno zhoupnutí lanem od hranice 250 tisíc diváků. Po Bambitce je to letos druhý nejnavštěvovanější film. Na šestém místě potom dál trůní poslední Spider-Man, třináctý víkend od premiéry stále posouvá post-pandemické rekordy a už má skoro 670 tisíc diváků. Magická úroveň 700 tisíc zřejmě nepadne, protože se tento týden chystá film i na české streamy, ale třeba mu za pár týdnů pomůže dvojitý program s dvojkou Doctora Strange a pak bude moci slavit. Co by za jeho účast ve filmu dal takový Michael Bay, ale do své novinky jménem Ambulance obsadil jen Spideyho protivníka ze dvojky Jakea Gyllenhaala, a proto se musel ve víkendové tabulce spokojit až se sedmým místem a velmi slabým otvírákem (4 tisíce). Horší start u nás ještě Michael Bay neměl a možná by k nám mohl příště raději přivést nové Transformery.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Druhá polovina žebříčku je složena ze starších kousků bez možnosti už nějak zásadně zvrátit svoje finální výsledky. Mírně oslavuje Mimořádná událost (překonala čerstvě 100 tisíc), podobný dárek by si rád dal i Velký červený pes Clifford (chybí mu 5 tisíc), zbytek se dělí na kousky, co překonaly očekávání (Zpívej 2, Myši patří do nebe) a ty co ho nesplnily (V létě ti řeknu, jak se mám, Srdce na dlani). Z novinek kromě Ambulance se hezky rozjel Nejhorší člověk na světě (4 tisíce diváků, 9 tisíc včetně starších předpremiér), ale Haute Couture bude v TOP 20 jen na návštěvě. Své diváky se také na prvních projekcích otestovaly dvě očekávané novinky nadcházejícího víkendu – pokračování animáku Příšerákovi a české lyžařské drama Poslední závod.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace