Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman drtí Svěráky, z Betlémského světla hit nebude


ikona
Thomas
batmanbetlémské světlokinomaniaktržbyuncharted
Svěráci tentokrát šlápli vedle 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Je to ošklivý, zlý…nepěkná věc. Legendární Svěrákovská věta se tentokrát obrátila proti svému tvůrci, protože jinak než ošklivě nelze vstup Betlémského světla do českých kin popsat. Očekávaný film dua otec-syn Svěráků útočil v posledních dnech masivní kampaní zdůrazňující především nahotu hlavní herečky, jako by snad tušil, že jen samotný námět či autorská značka už nebudou stačit. A nestačilo. 28 tisíc diváků za první víkend je suverénně nejslabší změřený start v jejich společné porevoluční kariéře a pokud se něco zásadního nezmění, bude to zároveň i suverénně nejslabší komerční výsledek za celou jejich společnou kariéru.

Zatímco ještě do roku 2007 byl každý jejich společný film automaticky sázkou na jistotu a až na jednu výjimku (Akumulátor 1) každý jejich celovečerní film přilákal do kin více než 1 milión diváků (Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět, Vratné lahve), od tohoto zlomového roku to jde s nimi s kopce. Tedy samozřejmě relativně, protože 350 tisíc (Kuky se vrací), 500 tisíc (Po strništi bos) či 660 tisíc diváků (Tři bratři) jsou na český film pořád skvělá čísla, ale už to nejsou rekordní čísla. A soudě dle slabého startu, ani desetinásobné zhodnocení, typické pro české trvalky, by nepomohlo dostat se Betlémskému světlu nad 300 tisíc, tedy do úrovně, kde parkují jen středně úspěšné české filmy.

Kde je problém? Na koronu už to svést nepůjde, protože pocitově už strach z pandemie z české společnosti prakticky vymizel. Na hezké počasí to lze svádět jen částečně, ostatně přeplněná nákupní centra o víkendu vypovídala, že lidé nemají problém se vypravit i do uzavřených míst. Konkurence byla hodně slabá, pohádková Bambitka je spíše lákadlem pro děti a má už největší vlnu popularity za sebou, i tak ale 5. týden urvala solidních 20 tisíc diváků. A konečně vážná politická situace naopak těm správným filmům pomáhá, lidé mají tendenci do kina před vážnou realitou utíkat a typicky to platí pro české filmy. A obzvláště by to mělo platit pro české filmy značky Svěrák. Na vině tak je především téma filmu, které je ještě větší fajnšmekrovskou hračičkou, než byl kdysi Akumulátor 1 a navíc, soudě podle recenzí, ještě vůbec ne nijak povedenou.

Situace je dokonce tak vážná, že Betlémské světlo dokonce ani víkendový žebříček nevyhrálo, protože první místo udržel temný Batman. Ano, netopýří mstitel, jehož oblíbenost je v českých kruzích hodně daleko za mánií, kterou způsobuje v USA či zbytku světa, dokázal v pohodě odrazit i nástup největšího českého hitmakera a hezky rozšířil svou návštěvnost o dalších 40 tisíc diváků. Propad 37% po prvním víkendu je pro hollywoodský film hodně pěkně vysvědčení a vypadá to na začátek krásného přátelství s českými fanoušky. Ne nutně dlouhého, protože už za měsíc a něco by se měl Batman stát historicky prvním kinohitem, který bude ve zkrácené lhůtě uveden na čerstvě spuštěnou službě HBO Max a tudíž má oproti trvalkám typu Spider-Man: Bez domova (6. místo o víkendu a ďábelských 662 tisíc divákům celkem) o hodně zkrácený běh.

Se streamingem teď bude bojovat i nová pixarovka Proměna. Ta startuje na 3. místě, 25 tisíc diváků je po dlouho době solidní animovaný start značky Disney, která se u nás poslední dva roky potýká s problematickými otevíráky (viz Luca či Duše). V USA či Západní Evropě šel tento film rovnou na streamovací službu Disney+, ale bohužel včetně české verze, takže se kvalitní dabovaná verze filmu válí od víkendu po různých úložištích. A český distributor se bude muset hodně ohánět, aby jí objevilo co nejméně lidí. Jinak mu jí rodiče dětí, co by jinak opakované zhlédnutí filmu řešilo další návštěvou kina, nepěkně využijí. To takové Encanto může být rádo, že nedopadlo stejně, tam se chodí poctivě už 4. měsíc v řadě, i když tedy v hodně malých dávkách a návštěvnost zatím ještě nepřelezla 100 tisíc diváků celkem.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Ve zbytku žebříčku už k velkým změnám nedošlo, Tajemství staré Bambitky 2 pokukuje po hranici 300 tisíc diváků, Uncharted překonal 200 tisíc a českými lvy posilněný Zátopek potom hned 400 tisíc. Největší propady kvůli nástupy Proměny prožily konkurenční dětské filmy, z nichž tři už jsou na cestě z TOP 20 (Myši patří do nebe, Haftaňan a Moje krásná příšerka) a ostatní (Zpívej 2, Velký červený pes Clifford) popadaly o několik příček dolů. V předpremiéře se o slovo opět hlásí vztahová komedie Nejhorší člověk na světě, ale nadcházející víkend mezi favority patřit nebude. Ne snad kvůli další nové konkurenci (thriller Ambulance od Michaela Baye), ale spíše proto, že o reparát se bude pokoušet Betlémské světlo a odrážet jeho útoky bude dále temný Batman.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace