Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Netflixovka Projekt Adam


ikona
Spooner
Mark Ruffalonetflixprojekt adamprvní dojmyryan reynoldsshawn levy
Připisuje si Shawn Levy po popcornovce Free Guy další sympatický zářez? 

V kinech sice aktuálně řádí Batman, Netflix ovšem zkraje roku vsadil na jinou blockbusterovou kartu – rodinnou sci-fi Projekt Adam, v níž Ryan Reynolds cestuje časem, kecá se svým mladším já a setkává se se zesnulým otcem. A celé to má na starosti Shawn Levy, který si loni u části redakce díky popcornovce Free Guy malinko napravil reputaci. Dokázal nás tedy známý režisér, jenž před pár dny dostal navíc na starost třetího Deadpoola, potěšit i podruhé, nebo se jedná o další netflixovský hit, na který se do pár měsíců zapomene? V redakci jsme si Adama přes víkend houfně pustili a máme docela jasno.

Jak to vidí Mr. Hlad:

Po Free Guy jsem si jako spousta dalších lidí myslel, že Shawn Levy šel do sebe a konečně vyrostl z rutinéra v režiséra, který dokáže být skutečně zajímavý. Po Projektu Adam už si to zase nemyslím. Netflixovská rodinně-akční sci-fi, která se tváří, že by ráda šla ve stopách Návratu do budoucnosti, E.T.ho a obecně dobrodružných filmů, jaké kdysi točili Spielberg nebo Zemeckis, totiž sice dokázala v upoutávkách zaujmout, ale v celovečerní podobě je to o dost slabší. Jako by Levy dostal desetistránkovou příručku „jak natočit oldschool sci-fi pro celou rodinu v jednadvacátém století snadno a rychle“ a prostě ji opsal. A na vlastní invenci se vykašlal. 

U Projektu Adam si člověk může odškrtávat všechny ty spielbergoviny a zemeckisoviny, ať už v tématech, jež film řeší, nebo v přímých odkazech. Levy zvládne nabídnout solidní akci, Ryana Reynoldse, jenž zase hraje Ryana Reynoldse (sami se rozhodněte, jestli to brát jako pozitivum) a v jednotlivých scénách Projekt Adam celkem funguje. Ale bohužel ty jednotlivé scény na sebe příliš nenavazují a emocionální momenty se střídají s těmi akčními nebo vtipnými bez ladu a skladu a pak to celé skončí. A nezanechá to výraznější dojem, jen pocit, že Levy je solidní realizátor, ovšem bez fakt dobrého scénáře se nad ten průměr fakt vyškrábat nedokáže.

Jak to vidí Imf:

V podstatě nelze nesouhlasit se závěrem, že Shawn Levy Adama rutinně narýsoval podle osvědčených osmdesátkových klasik. Jenže dělat poctu á la Stranger Things a stavět na amblinovském dějotvorství s partou sympatických dětí (což se pořádně povedlo jen v jednom ze tří případů) je něco jiného, než se snažit vyseknout celovečerní koláž s ukecaným Ryanem Reynoldsem a jeho mladším já. Projekt Adam bohužel od prvního do posledního momentu působí jako narychlo sestavená police z IKEY. Příliš povědomá, příliš obyčejná a příliš průhledná. Akce je ok, efekty jsou ok, herci jsou jakž takž, ale scénář jede podle návodu, otrocky využívá všechny šroubky a pomalu je otáčí do předpřipravených děr.

Catherine Keener je tu úplně omylem, Jennifer Garner a Mark Ruffalo působí jako kdyby tu museli být kvůli kontraktům na ostatní netflixovské projekty a Levy má skutečně pocit, že akční scéně stačí napálit popíkovku z katalogu do pozadí a je vymalováno. Jako otec malého kluka jsem byl pro tuhle zápletku ideální materiál, ale je to prostě zase jen "netflixovská šestka". Ti producenti, na které jsme kdysi nadávali jako na kazisvěty filmového zážitku, prostě na Netflixu chyběli a budou chybět. Bez jejich dohledu a nějaké té hollywoodské "special sauce" červené eNko opět váhá, ačkoliv má k dispozici spoustu peněz a talentovaný štáb. Zas a znovu se ukazuje, že nechat všem volnou ruku je velká chyba. Škoda, že ji Netflix stále opakuje a očekává jiný výsledek...

Jak to vidí Spooner:

On to ten Levy myslí dobře, jen na to prostě a jednoduše nemá. Stejně jako nedávný Free Guy, i Projekt Adam obsahuje řadu sympatických nápadů a slibný potenciál, tentokrát ve formě snahy co nejvíce se přiblížit rodinným sci-fi z osmdesátek. Jenže zase z toho vychází jen rutinérství a ničím vyčnívající řemeslo, které sice nijak zvlášť neurazí, ale také vás svojí atmosférou jistě neokouzlí. V hitu Free Guy dokázal Levy svou rutinu maskovat aspoň hodně svižným tempem, Adam je ovšem velice roztříštěný a doplácí na nevýrazný scénář, jehož příběh jsem už po půl hodině prakticky zapomněl a vlastně nevím, jestli ty časové kejkle dávaly smysl.

Reynolds si pak jede svou kecací klasiku, bohužel má vedle sebe dost otravného klučinu, jenž si při své vehementní snaze být hláškující Reynolds junior opravdu říká o zavření do školní skříňky. Není tedy žádné překvapení, že to mezi ústřední dvojicí dvakrát nefunguje. Dětský herec má ale štěstí v tom, že je tu ještě Catherine Keener coby jedna z nejotravnějších záporaček posledních let. Shawn Levy tedy ani tentokrát nevylezl ze své rutinérské škatulky. A to i přes to, že se v posledních letech evidentně snaží, seč může, aby se svého nelichotivého statutu zbavil a má řemeslo přeci jen o něco více v paži. O to je smutnější, že ani to ho z průměru nevyseká.

Jak to vidí TedGeorge:

Já blbec jsem se po slušných upoutávkách docela těšil a po překvapivě zábavném Free Guy čuchal příjemné rodinné sci-fi překvápko, které nám připomene milované pecky Spielberga a Zemeckise. Bláhově, nutno dodat. Levy je totiž rutinér, jenž zmíněným pánům nešahá ani po kotníky. Reynolds, který by měl film táhnout, samozřejmě znovu rozjíždí svůj repetitivní shtick, kdy mele s kadencí Kevina Harta, ale není vůbec vtipný a bohužel ani sympatický. To je docela problém, když proti němu stojí neskutečně vlažná záporačka (Catherine Keener mi chvílemi bylo skoro až líto) a Zoe Saldana se na „plátně“ moc neohřeje. Pokud se snad těšíte na romantické chvilky Marka Ruffala s Jennifer Garner, raději si znovu pusťte Přes noc třicítkou.

Naštěstí se povedlo obsadit docela sympatického klučinu, jenž se dočká hrstky vděčnějších scén, a právě fragmenty s nejmladším Adamem, doplněné několika zvládnutými akčními scénami, posouvají biják směrem ke snesitelnému průměru.  Na celém projektu mi tak vlastně přijde nejhorší fakt, že všudypřítomný Netflix udělá z Adama hit, a při pohledu na docela spokojené zámořské kritiky budou šéfové streamovacího molochu žít v dojmu, že takhle to úplně stačí. Nestačí.

Recenze dorazí v nejbližších dnech. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace