Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman pořád vábí davy, kinům však lákavé premiéry kradou streamy


ikona
TedGeorge
batmanchanning tatumdc comicsdisney+hercule poirotkenneth branaghmatt reevesnetflixpesprojekt adamproměnarobert pattinsonsmrt na niluspider-man: bez domovathe batmantom hollandtržbyunchartedvřískotwarner bros.zoe kravitz
Absence větších novinek v kinech svědčila temnému rytíři z Gothamu, jenž na své cool motorce řádí i nadále 

No vida. Když se mnohokrát odkládaný Batman minulý víkend dočkal 134 milionů v Americe a 124 ve zbytku světa, dávali jsme všichni palec nahoru. Sice jsme se nedočkali dalšího kasovního fenoménu z ranku Spider-Mana, ale Matt Reeves a Warneři si vysloužili pochvalu za povedený komiksový biják a nakopnutí paběrkujících kin. Akorát ta vytoužená miliarda je na 99 % pasé, tušili jsme. Jenomže…

Z gothamského detektiva s kulervoucím fárem se stává slušná trvalka a možná není všem dnům konec. Druhý víkend v USA přinesl 66 mega, což je pokles o pouhou polovinu, a v okamžiku, kdy budeme brát v potaz čistě jenom páteční, sobotní a nedělní tržby, mluvíme dokonce o překvapivě nízkém padáku 41 %. Batman tím pádem přepočítává průběžných 238 míčů, a pokud by snad podobně hubené poklesy měly v dalších týdnech pokračovat, můžeme si z fleku odškrtnout tučná čtyři kila jenom z Ameriky.

Filmu samozřejmě pomohl fakt, že do zámořských kin nezamířila fakticky jediná pořádná novinka, ale to nebude jediný důvod. Diváci jsou spokojenější než v případě digitálních eskapád Zacka Snydera (Batman vs. Superman druhý víkend kolaboval o 69 %) a mnozí si očividně dopřáli i druhou projekci. Osobně bych už necelé tři hodiny s chvílemi natvrdlým Brucem Waynem v multiplexu znovu absolvovat nechtěl, ale čísla hovoří jasně.

Nově nabytou (a nutno dodat, že pořád slabou) naději na miliardu negují mírně slabší tržby ze zbytku světa. Blockbuster se ani po dvou víkendech ještě nedostal za půl miliardu (aktuálně jsme na 463 melounech) a ve světě přece jenom brzdí rychleji, než by bylo záhodno. Tím posledním žolíkem, který by mstivého motorkáře mohl vystřelit k prestižnímu milníku, je tedy Čína s premiérou potvrzenou na příští víkend.

V totalitní krajině však netopýří chlápci nikdy neměli na růžích ustláno a v minulosti se jim ani jednou nepovedlo napodobit stovky milionů, které pravidelně vydělávaly mocné marvelovky (když je soudruzi ještě v kinech tolerovali). Warneři si každopádně už teď mohou gratulovat a spolu s Reevesem pomalu přemýšlet, o čem bude sequel. Seriálový spin-off s Penguinem pro HBO Max jim samozřejmě stačit nebude.

Rychle ke stříbru, kde si svou pohádku naplno žije Tom Holland. Britský šikula vytěžil Spider-Manovské momentum na maximum a táhne vstříc pokračování i podceňované videoherní Uncharted. Díky extra nízkému poklesu o necelou pětinu má v Americe na kontě už 113 mega a globálně dokonce o milion přelezl 300 milionů. Filmový Nathan Drake se dost možná zaplatí už z kin, což bych ještě před pár týdny vážně nečekal.

Bronz je překvápko: Přímý přenos koncertu populární korejské skupiny BTS si za jedinou noc a z pouhých osmi stovek kin došel pro respektuhodných 6,8 mega v USA a parádních 26 míčů ze zbytku světa. Kinařům se dost možná právě vyjevila jedna z cest, jak překlenout čím dál nižší množství novinek v multiplexech. Dočkáme se za pár měsíců i přímých přenosů z koncertů Billie Eilish nebo Adele?

Navzdory optimistickým číslům na prvních třech místech si myslím, že kinaři znovu zvoní na poplach. Nejde o to, že by se snad vůbec netočily blockbustery schopné oslovit miliony diváků. I právě končící víkend ukázal, že se pořád točí, ale ambiciózní bijáky čím dál častěji směřují na streamy. Nemluvím teď ani tak o (ve všech směrech průměrné), ale jistě znovu megaúspěšné netflixárně Projekt Adam. Nevěřícně pozoruji především taktiku Disneyho s pixarovskou Proměnou.

Animáku se bez nutnosti cálovat extra dolary dočkali úplně všichni předplatitelé Disney+ a my právě pozorujeme třetí pixarovku v řadě, která se ve většině světa vyhnula kinům. Luca a Duše multiplexy samozřejmě vynechali i „díky“ covidu, ale při pohledu na celosvětové rozvolňovaní si říkám, že Proměna už s podobnou výmluvou operovat nemůže. Priority se holt změnily a pro hollywoodský moloch je v současnosti důležitější počet předplatitelů ambiciózního streamu, než stovky milionů babek, které Pixar v době před pandemií docela spolehlivě generoval v kinech.

Zpátky k top desítce: Bramboru vyhrabal Pes Channinga Tatuma, který se dokonce dočkal poklesu o pouhých třináct procentních bodíků a v Americe už vyje na 50 mega. Vzhledem k třetinovému rozpočtu si válkou poznamenaná čuba na road tripu připisuje slušný sukces.

Pátý plac má i tři měsíce po premiéře v držení Spider-Man: Bez domova letící vstříc osmi kilům ze zámoří. Ve světě už dokonce Peterové Parkerové pošilhávají po dvou miliardách, protože chybí posledních 123 mega. Až tak vysoko se Spidey kvůli pár dní staré premiéře na iTunes, Amazonu a dalších PVOD kanálech nevydrápe, ale stejně je jeho výdrž i nadále dechberoucí.

Naopak pobolívá tápání Smrti na Nilu na šestém místě, kterou sice alespoň trochu zachraňuje svět, ale k čemu je průběžných 119 globálních mega (z Ameriky jich přitom pochází pouhých 41), když Foxové utratili za detektivku skoro kilo. Kdepak, dalšího dobrodružství Hercula Poirota s Branaghem za režijním kormidlem se v kinech jen tak nedočkáme.

Štastnou sedmu si líže rádoby nolanovsky působící Radhe Shyam z Bollywoodu. Vydělat necelé dva míče z 800 kin však není žádná paráda a za týden už po akční romantice neštěkne ani Tatumova fena.

 

Pro úplnost zbývá zmínit zbytky dolující sequely bláznivého Jackass, animáku Zpívej a hororového Vřískotu. Vzhledem k bezčasí v kinech si ještě mohou gratulovat a pokračování se dost možná dočkají všechny tři rentabilní franšízy, nejenom už potvrzený Ghostface.

Kompletní žebříček tržeb zde

Příští víkend bude v amerických kinech hororový, protože za zmínku stojí akorát Umma se Sandrou Oh a mnou docela vyhlížený comeback Ti Westa alias péčkový X. Batmanovi tedy znovu nebude nic stát v cestě.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace