Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman s přehledem zvítězil, na Avengers ani Jokera ale nemá


ikona
Thomas
batmankinomaniakspider-man 3tajemství staré bambitky 2tržbyuncharted
Nový Batman s Robertem Pattinsonem se sice vyšplhal na vrchol, úplně však neoslnil. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Tento víkend se lidem do kina opět příliš nechtělo a nezměnil to ani zatím největší hollywoodský film tohoto roku. Vedle mimořádných (pokračující válka na Ukrajině) či sezónních (jarní prázdniny) důvodů je třeba dodat, že Batman jako komiksová postava nikdy nepatřil k magnetům české návštěvnosti kin. Nikdy neměl lepší otvírák než 82 tisíc (Batman v Superman) a v žebříčcích komiksových filmů se tento temný, pro Čechy zřejmě až moc ponurý film, nemůže rovnat s bezstarostnými jízdami od Marvelu první (Avengers) ani druhé (Deadpool, Venom) kategorie. 

65 tisíc diváků za první víkend (plus dalších skoro 9 tisíc z předpremiér) je na blockbuster hodně průměrné číslo a jestli se nestane nic mimořádného, bude Batman rád za 200 tisíc českých diváků celkem. Jeho úhlavní komiksový nepřítel Joker se může smát dál. Poslední celovečerní a neméně temná a ponurá adaptace z roku 2019 otevírala s více než 100 tisíci a celkově přilákala více než půl miliónů diváků. Zlo vs dobro tentokrát 1:0.

Naopak v pohádkové jízdě pokračuje doslova a do písmene druhá Bambitka. Po čtvrtém víkendu se celkový počet diváku přehoupl přes čtvrt milión, 30 tisíc nových vstupenek tentokrát stačilo na druhé místo. Jediným obláčkem kazící radost tvůrcům je mezivíkendový pokles a slábnoucí počet diváků na představení. Podobný sprint jako Anděl Páně 2 nová česká pohádka nepředvede, ale klidně může přisypávat tisícovky diváků až do prosincové premiéry Avatara. Spokojený nadále může být i Tom Holland, který má stále ve hře dva kousky. Uncharted už stačilo svůj slabší víkendový rozjezd ztrojnásobit a dosáhnout tak svého cíle, dalším milníkem je hranice 200 tisíc diváků. Ta by mohla v klidu padnout ještě před víkendem. V řečí čísel to znamená, že podceňovaný Uncharted může nakonec v českých kinech udělat větší čísla než nový Batman. Jištěný kámošem Spider-Manem (dalších 8 tisíc diváků) se ukazuje, že čeští diváci se prostě Toma Hollanda ještě nepřejedli.

O víkendu se sice rozdávaly české filmové ceny Český lev, ale národní horečka se na návštěvnosti českých filmů moc neprojevila. Kritiky a vybranými kiny sestřelená komedie V létě ti řeknu, jak se mám nehodlá ustoupit ze svých pozic a dalších 8 tisíc diváků znamená, že hranice 100 tisíc už je na dohled (zatím 72 tisíc). K ní dofuní velmi pracně brzy i Mimořádná událost, ale tam to je mnohem větší boj, jenž trvá už šestý týden. Srdce na dlani dále nenápadně sbírá na konci první desítky zbývající české fandy, ale je to podobný boj jako u Mimořádné události, jen o patro výše (200 tisíc). Všichni se navíc musí obávat nástupu nového filmu dua Svěráků, Betlémské světlo na 16. místě z TOP 20 otestovalo prvních pár set diváků v předpremiérách a hodlá zbourat s nahou Terezu Ramba žebříčky nadcházející víkend. Adrenalinová injekce od Českého lva zabrala jen na dvojici oceněných starých filmů Zátopek (zpět v TOP 20 po 8 týdnech) a Myši patří do nebe (v TOP 20 neuvěřitelných 23 týdnů).

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Zbývající mezery v žebříčku vyplňují dětské filmy, které zažily nárůst díky rodinám, jež na jarní prázdniny neodjely. Překvapivě silnou formu má poslední týdny listopadové Encanto (že by nakonec padlo 100 tisíc?), které už dotáhlo letošního černého koně Clifforda (také atakuje 100 tisíc), naopak směrem dolů míří béčkové animáky jako Haftaňan a tři mušteriéři a Moje krásná příšerka. Nemile propadala také novinka Pes, u níž se doufalo ve větší zájem Čechů o cokoliv s psí tématikou. V aktuálních číslech za víkend ho v pohodě předběhl již zmiňovaný Velký červený pes Clifford. Ale podobně jako u českých filmů čeká tuto skupinu filmů nadcházející víkend revoluce, protože do českých kin míří pixarovka Proměna, kde tedy nebude v hlavní roli pes, ale velká červená panda.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace