Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman je velkým kinohitem, miliardu má ale daleko


ikona
Cival
batmanchanning tatumcyranodc comicshercule poirotkenneth branaghmark wahlbergmatt reevespesrobert pattinsonsingsmrt na nilusonyspider-man: bez domovathe batmantom hollandtržbyunchartedvem si měvřískotzoe kravitz
Jak moc se daří Batmanovi? 

Čekali jsme trochu víc, oproti Batmanovi jsme ale dostávali v posledních měsících výrazně míň. Restartovaný The Batman se nepochybně stane jednou z největších filmových událostí jara a je to od Spider-Mana první velký hit ve světových kinech, který dokáže hojně vábit diváky na obou kontinentech. Hype, jenž ho předcházel, ale úplně nenaplní, a to jak v kvalitativních, tak i kasovních ohledech. Úplný milník se asi nekoná. V DC si nicméně za tenhle projekt můžou hlasitě gratulovat - jak proto že jde o úspěšnou a životaschopnou vizi, která unese i pokračování, tak proto, že se jim podařilo po Aquamanovi a Jokerovi přinést další komiksovou sólovku, jež v konkurenci bez problémů obstojí.

 

The Batman se v Americe dočkal řady předpremiér během úterý a středy a kobercový nálet začal už od čtvrtečního odpoledne. Během téhle doby zvládl nastřádat Pattinsonův Bruce Wayne 21 milionů a jelikož v den své oficiální premiéry přihodil dalších víc jak třicet mega, mohl vykázat za pátek v souhrnu skvělých 57 milionů. V sobotu připočetl také velmi solidních 43 mega a v neděli korunoval svůj premiérový nálet dalšími 28 miliony, což ve výsledku dělá velmi silný otvírák za 128,5 melounů. Jde o jasně největší warnerovský zásah od startu pandemie.

 

Očekávání a předpovědi ale byly ještě o fous výš - ostatně už po zhlédnutí filmu, který je fakt dlouhý, rozhodně ne dokonalý a hlavně ne prvoplánově schůdný crowd-pleaser, jsem o nich začal dost pochybovat. Výsledek je tak velmi silný a slibný a zvlášť z perspektivy covidu ukazuje nosnost tohoto uchopení a obecně i sílu komiksového subžánru. Na miliardový superhit to ale zatím nevypadá.

Jsem teď hodně zvědavý na propady příští týdny, divácký rating je sice spokojený za A- (Snyder měl u posledních batmanovek B a B-), těžko se ale při tuhosti nového netopýřího sousta přelije ve spider-manovskou výdrž. Batman zvládne své fandy nepochybně uspokojit, biják s celospolečenským přesahem Temného rytíře se ale asi úplně neurodil. Asi i proto filmu v posledních hodinách před premiérou trochu spadl marketingový řetěz, a extatické první reakce následovaly "jen" velmi pozitivní recenze. Film sice ženou do výšin na IMDb a ČSFD juchající fanboyové, kontinentální recenze se ale vesměs shodují na čtyřech hvězdách z pěti a na americkém RottenTomatoes se eviduje 85% pozitivních kritik při průměrném ratingu 7,7 z 10.

 

Za jiných okolností by to na trvalku stačilo, ale při temné povaze filmu, extrémní stopáži a trochu úmorném stylu vyprávění si nejde představit, že by na film chodil někdo krom hardcore geeků zas a znov a že by se masově doporučoval rodinkám i náročnějším návštěvníkům kin. Z amerických multiplexů nicméně vytáhne Batman kolem 350 milionů. Podobnou částku bych čekal ze zbytku světa, kde Batman otevřel za dalších 120 mega. S něčím pomůže i Čína, takže bych předpokládal, že se ze startovní čtvrtmiliardy dostane Pattinsonův netopýr tak na osmistovku.

Je to velký počin, tuplem v covidovém světě. Warneři po velkých příslibech posledních týrnů možná doufali v trochu větší náhul, ale třeba ještě přijde... když ne teď, tak nejpozději u druhého dílu. 

 

Na druhé pozici, samozřejmě už o několik úrovní níž, se dál snaží videoherní Uncharted. Tom Holland a Mark Wahlberg touží být následníky Indyho, a i když jim to jde sotva z poloviny, výnosy z kin nejsou úplně marné. Batman srazil víkendové tržby Uncharted na deset mega, v Americe ale přepočítává už 100 milionů a celosvětově přeskočilo čtvrtmiliardu. Solidní práce.

Bronzovou příčku drží Pes, který není kdovíjakým velehitem, ale spolehlivě se zaplatí už díky průběžné čtyřicítce ze zámoří. A to se cení.  

Na čtvrté pozici dál doluje dolary Spider-Man. Znovu má nejnižší poklesy, a to ho přitom ohrožovala těžkotonážní komiksová konkurence. Spidey přesto dál láká diváky a už se výrazně blíží i metě 1,9 miliardy dolarů. Famózní jízda.

 

Pátá Smrt na Nilu se dostala už přes celosvětové kilo, což by nevypadalo kdovíjak hrozivě. Nesoudný devadesátimilionový rozpočet (ano, tato detektivka fakt stála skoro dvě miliardy korun!) a přesun projektů zfúzovaného studia 20th Century Fox pod křídla Disneyho naznačují, že pokud sequel opravdu vznikne, tak nejspíš výrazně levněji a primárně pro stream. 

V druhé půlce kasovního žebříčku přisypávají další tituly už jen drobky - od milionu a půl pro animák Zpívej 2 až po půlmilion Vřískotu - i šílenost Jackass, muzikálový Cyrano a romantika s J´Lo Vem si mě.   

Kompletní žebříček tržeb bude za chvíli zde.

Za týden nejde do kin vlastně nic. Tak uvidíme jak moc toho zvládne Batman využít. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (37)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace