Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bambitka a Uncharted drží pozice a vyzvou Batmana, na kinaře útočí jaro


ikona
Thomas
belfastpesspider-mantajemství staré bambitky 2tržbyuncharted
Potenciální oscarovka neoslnila, pohádkový hit se blíží ke čtvrt milionu diváků 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Ať už za to může válečná situace na Ukrajině, slabá nabídka novinek či prostě jen fakt, že o víkendu bylo hezky a teplo, lidé se do kin tentokrát lidé nehrnuli. Přišlo jich o třetinu méně než minulý víkend, na filmy TOP 20 konkrétně necelých 170 tisíc. Ale i tak je právě ukončený únor nadějný, zatímco během ledna oficiálně do kin dorazilo cca 660 tisíc diváků, únor by podle průběžných výsledků mohl atakovat 1 milión a potvrdit tak nadějný rozjezd návštěvnosti kin po poslední pandemické vlně.

Vedoucí čtveřice z minulého víkendu zůstala beze změny. Potřetí v řadě vyhrála česká pohádka Tajemství staré bambitky 2, která přidala dalších 45 tisíc diváků a brzy překročí v úhrnu 250 tisíc. Potvrzuje se tak, že to bude největší pohádkový hit od Anděla Páně 2 a už může pomalu ale jistě připravovat oslavy půlmiiontého diváka. To tempo je pořád kvalitní. Solidní kondici má i na druhém místě dobrodružný Uncharted, který stínuje Bambitku od společného startu a mají prakticky podobná čísla mírních procentních poklesů. Pro Uncharted je aktuální překonání hranice 150 tisíc také posunutím na letošní číslo 2, samozřejmě až za Bambitku a odsunutím české komedie Srdce na dlani v ročním žebříčku až na třetí místo. Česká komedie, která měla miliónové ambice Žen v běhu, dále propadá žebříčkem a přidává ke svému aktuálnímu skóre 150 tisíc jen 8 tisíc diváků, což stačilo o víkendu až na 7. místo.

Třetí místo zopakovala z loňského víkendu jiná česká komedie, recenzemi sestřelená novinka V létě ti řeknu, jak se mám. Po prvním víkendu však přišla o 51% diváků, což bývá u hollywoodských novinek průměrný sešup, ale pro lokální filmy je to signál, že se blíží velký problém. Za 10 dní zatím součet činí 62 tisíc diváků, pokud bude podobný pád pokračovat příští týden, bude se končit jen někde nad stotisícovou hranicí. Naopak stále neohroženě si počíná Spider-Man, který načíná už třetí měsíc v žebříčku a zatím nebyl horší než čtvrtý. 642 tisíc diváků je parádních, ale mít 11. víkend od premiéry ještě skoro 13 tisíc diváků za víkend, to je mimořádný výkon.

Mimořádná událost na 5. místě má ale podobný přívlastek jen ve svém distribučním názvu a pokračuje jen v lehce nadprůměrných výsledcích. Lidé stále chodí (9 tisíc za víkend), ale celkově ještě nejsme ani na 100 tisících a tvůrci tak mají trochu štěstí, že není kvalitnější konkurence. To se zřejmě už za dva týdny ukáže s premiérou Betlémského světla, které si bude nárokovat všechny pravidelné i sváteční diváky českých filmů.

Pouze dva nové filmy pronikly do TOP 20, ale neměly nijak šanci ohrozit největší hitovky. Nenápadná rodinná komedie Pes překvapuje za oceánem sympatickými tržbami a recenzemi, u nás startuje na 6. místě s 8 tisíci diváky. To je jen o něco menší start než měl na začátku roku Velký červený pes Clifford. Novinka Pes by určitě ráda zopakovala dráhu, kterou Clifford po spíše rozpačitém startu v dalších týdnech nabral a stačil už svůj start zosminásobit. Psí téma je obecně v českých krajinách sázkou na jistotu a čeští milovníci mazlíčků tak dokážou pozvednout i film, který by jinak zapadl. Rozhodnou další týdny a šeptanda.

Druhá novinka, sedmi oscarovými nominacemi posilněné černobílé drama Belfast, zahajuje s necelými 2 tisícovkami, což stačí až na 14. místo. Kennetha Branagha může sice těšit, že má v české TOP 20 podobně jako Tom Holland hned dva filmy, ale ani Belfast ani Smrt na Nilu nemají prakticky žádnou šanci konkurovat Spider-Manovi či Uncharted a budou v žebříčku pouze do počtu. Víc od podobných filmů aktuálně nemůže distributor čekat, ostatně situace je taková, že Belfast je vlastně jediný zástupce fajnšmekrovských filmů v TOP 20, zbytek pro sebe urvaly čistě komerční filmy.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Příští víkend nás čeká první opravdu velká událost roku. The Batman má v Hollywoodu ambice jít po číslech Spider-Mana, u nás to ale bude mít těžší, protože tuto komiksovou legendu u nás nevnímáme tak silně jako v USA. Zatím žádný film, kde hrál Batman hlavní roli, nepřekonal 300 tisíc diváků. Nicméně překvapivý úspěch sólového Jokera (514 tisíc) naznačuje, že i drsnější komiksovka u nás může zabodovat a diváci se pohrnou. Doufejme, že budou mít kam, protože aktuální vývoj politické situace místy vypadá, že bychom v následujících dnech mohli mít úplně jiné starosti.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace