Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: The Batman


ikona
Mr. Hlad
colin farrellmatt reevespaul danoprvní dojmyrobert pattinsonthe batmanzoe kravitz
Gotham má nového hrdinu 

Ochránce Gothamu Batman je zpátky a opět na začátku. Robert Pattinson a Matt Reeves slibovali nový přístup a styl, trailery naznačovaly, že bude na co koukat a v kuloárech se mluvilo o dobré a hodně osobité komiksovce. A my jsme ji už viděli a tady máte naše dojmy. 

Jak to vidí KarelR:
Očekávání byla… v podstatě naplněna? Nový Batman je opulentní komiksovou podívanou, která ochránce Gothamu pojala zase trochu jinak. Depka, kterou Matt Reeves roztáčí od první minuty, je opravdu hmatatelná a má blízko k pojetí Phoenixova Jokera. Zároveň se tu však servíruje klasická gangsterka smíchaná s ještě klasičtějším lovem na sériového vraha, což je dobře i špatně. Pozitivní je, že Reeves natočit opravdu temný a suverénní biják, který nikdy nesleví z precizně nastaveného tónu. O to víc proto zamrzí, že si skoro nikdy neřeknete „wow, tohle jsem ještě nikde neviděl!“, protože jednotlivé kusy příběhu důvěrně znáte z jiných filmů. Ano, všechno je tu smíchané brilantně a s patřičnou razancí. Jen se toho seskládalo za sebe zbytečně moc a výsledkem tak je parádní, avšak zbytečně košatá podívaná, která ve finále zůstane ve stínu nolanovek. Dvojku bych si nicméně dal hned!

Jak to vidí Rimsy:
Je to dobré, ale je toho moc. Samotná tříhodinová stopáž by nakonec nemusela být až takovým problémem, ale překotné tempo zahlcující diváka dunivým soundtrackem i spletitým příběhem zahrnujícím příliš velké množství postav postupem času začne být poněkud ubíjející. Materiálu bylo evidentně připraveno obrovské množství, a tak se nabízí smysluplná otázka, zdali by nebylo lepší některé linky vyřadit a nechat si je v rukávě na pokračování – pro které si konec beztak zcela jasně připravuje půdu.

Každopádně je chvályhodné, že se Reeves vydal jiným směrem nežli předchozí komiksovky a svými tématy i stylem se nový Batman řadí k Nolanově trilogii či Jokerovi – což je ta téměř nejlepší společnost, v jaké se může nový film podle komiksu ocitnout. Spíš než k rozjuchaným marvelovkám má novinka blíž k temným detektivním thrillerům z devadesátek, díky čemuž si tohle nové uchopení pozornost rozhodně zaslouží. 

Jak to vidí Mr. Hlad:
Matt Reeves přichází se sebevědomou vizí batmanovského světa a jde úplně jiným směrem než jeho předchůdci. V jeho podání je Gotham ošklivé a špinavé město a jeho obyvatelé jsou unavení korupcí a zločinem. Takže není žádné překvapení, že Reevesův a Pattinsonův Batman není žádná měkota. Nový Batman nezastírá inspiraci v devadesátých kriminálkách a sedmdesátkových thrillerech, připomene Sedm, Serpica nebo Přání smrti. A mnohem víc se tu mluví a pátrá, protože Reeves natočil především detektivku zasazenou do podstatně realističtějšího a uvěřitelnějšího světa, než jaký stvořili jeho předchůdci. 

Hezky to vypadá, parádně to zní a Pattinson je jako Batman velmi dobrý. Bohužel není moc dobrý jako Bruce Wayne a celkově práce s jeho „civilním hrdinou“ trošku drhne. Hlavně proto, že i přes tříhodinovou stopáž se tvůrcům nakonec ne úplně povedlo všechny motivy, příběhy a zvraty dotáhnout do uspokojivého konce a některé prvky tak v Batmanovi působí jaksi polovičatě. Zkrátka toho chce řešit hrozně moc a ne vždycky se to Reevesovi povede dotáhnout do uspokojivého konce. Méně je někdy více, na druhou stranu pořád toho funguje dost na to, aby z toho byl dobrý film. 

Jak to vidí do_od:
Srdíčko mi buší doteď. Trailery vypadaly famózně, při jmenování všech svých inspirací Matt Reeves fakt netroškařil a ty reakce lidí, co byli na testovacích a později i na novinářských projekcích šponovaly už tak vysoká očekávání na maximum. No a výsledek? Pohodlně se usaďte, něčeho se v kině chyťte, a připravte si sbírat čelist z podlahy. Jakmile se totiž zaposloucháte do Batmanova úvodního voiceoveru, velmi věrně kopírujícího komiksová políčka z Dlouhého Halloweenu, v kombinaci s montáží toho, jak vypadají jeho typické večery v Gothamu, je jasné, že tenhle filmový Batman bude jiný. Bude zlý, bude násilný, bude cítit každou ránu, s přibývajícím časem ale bude taky zranitelnější, emocionálnější a na konci doslova povstane jako úplně jiný hrdina, než za jakého se sám považoval. Těch 176 minut vedoucích až do závěrečného rozbřesku ale rozhodně není příjemná, ve smyslu veselá, podívaná.

Příběh o korupcí prolezlém Gothamu už jsme tu párkrát měli, tentokrát z toho ale Reeves udělal zároveň i nezvykle temnou a komplexní detektivní story zahrnujícího nejen prohnilé poldy, politiky a taky mafiány, ale především sériového vraha, jenž je pokaždé o dva kroky napřed, a nebýt něj, Gotham by se pravděpodobně nic z toho nikdy nedozvěděl. Svým způsobem tak Riddler koná veřejně prospěšné práce, s jeho metodami ale nemůže nikdo s výjimkou pár šílenců na sociálních sítích souhlasit, což je hlavní důvod, proč se jej všichni budou snažit zastavit. Pár lidí při tom umře, Gotham jako takový se otřese v základech, Bruce Wayne se dozví zásadní kapitolu ze své rodinné historie a Selina Kyle…ta s tím vším souvisí, primárně tam je ale proto, abyste se do ní bezhlavě zamilovali. Zoë Kravitz je samozřejmě perfektní, že ale překoná i Michelle Pfeiffer, o tom se mi nezdálo ani v těch nejdivočejších snech.

Podobně jsem to měl ale tak nějak se vším. Batmanův kostým na fotkách a v trailerech vypadal ok, jakmile jej ale sledujete delší dobu a zejména v akčních scénách, je to fakt famózní kus práce odkazující zejména na herní Arkham sérii. Vůbec všechny akční scény si Reeves neskutečně pohlídal, a hlavně jich tam je nespočet. Samozřejmě zhasnutá chodba osvětlená jen záblesky výstřelů je v tomhle ohledu nádherný moment, takových ale snímek nabízí fakt celou řadu. Osobně se mnou ovšem asi nejvíc zamávala ta honička. Začne to startováním Batmobilu, ze kterého jsem se málem po*ral, a od toho to jenom stoupá výš a výš. Audiovizuálně je to bez přehánění zkrátka a dobře nejhezčí komiksový film, co jsem kdy viděl. Nicméně abych teda jen nechválil (což je pro mě v tuto chvíli obtížné), je fakt, že Pattinson bez masky působí zejména v úvodu až moc emo, stejně tak mě občas dráždil přehnaný výstup Riddlera v jeho nahrávkách, nebo pár přehrávajících vedlejších postav, zejména u policie. No a to je vše. Pár drobných vad na kráse, které prakticky nijak nekazí celkový dojem temného, dojemného a parádně vystavěného blockbusteru a zároveň dost možná nejlepšího filmu s Batmanem, jaký jsme kdy dostali. Matt Reeves to fakt dokázal. A to jsem ani nestačil zmínit nádherný epický soundtrack Michaela Giacchina. Je tam toho prostě hrozně moc, co ke mně promlouvalo, druhá projekce je tak víceméně jistá a já už se na ni nemůžu dočkat.

Recenzi čekejte velmi brzy

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace