Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tajemství staré Bambitky sestřelilo Uncharted i Poirota, Spider-Man je filmem roku!


ikona
Thomas
česká kinakinomaniakmimořádná událostsmrt na niluspider-mantajemství staré bambitky 2tržbyuncharted
Jak moc se po rozvolnění naplnila česká kina? 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Kina jsou zpátky! Podobná nadšená zvolání se často objevují na amerických webech pokaždé, když nějaký film zaznamená alespoň nadprůměrný výsledek, i když to automaticky neznamená otočení situace na celém trhu. Ale vzhledem ke změnám a novinkám za poslední týden bychom podobná nadšení mohli také použít. Ostatně posuďte sami.

Peckou je návštěvnost pohádky Tajemství staré bambitky 2. Pokračování filmu, který původně měl slušný úspěch jen v televizi, se strefilo do ideálního načasování. Nejdříve měl film zamířit do kin před Vánocemi, ale to byla pandemická situace kritická. Distributor tak premiéru posunul o dva měsíce a doufal, že už se situace zlepší. A zároveň doufal, že podobný nápad nebudou mít také všichni ostatní. A vybral si pro to před dvěma měsíci shodou okolností den, o němž vláda minulý týden rozhodla, že bude první po hodně dlouhé době, kdy do kin a dalších kulturních zařízení nebude potřeba potvrzení o očkování či důkaz o bezinfekčnosti.

Téměř 90 tisíc nadšených rodinných diváků tak vzalo kina útokem – toto číslo je třetí nejlepší pohádkový start novodobé historie, lepší byli jen Anděl Páně 2 a Tři bratři. V rámci nejlepších pandemických premiér by to stačilo na sedmé místo, holt věci jako Zátopek či Karel měly lepší odpich, ale i tak se jedná o vskutku mimořádný úspěch. Skoro to už vypadalo, že se pohádky Čechům přejedly, protože od Anděla Páně 2 v roce 2016 jsme tu měly za tu dobu jen dvě opravdu slušně navštěvované pohádky (Čertí brko, Čertoviny), s podobným startem má ale Bambitka šanci je strčit do kapsy a zaútočit alespoň na 400 či 500 tisíc diváků. Zda půjde ve šlépějích Anděla Páně 2, s nímž sdílí nejednu podobnost (první díl nenápadný, ale časem oceněný), se dozvíme už v dalších týdnech.

Za krásnou návštěvnost skoro 240 tisíc diváků na filmy TOP 20 ale nemůže jen Tajemství staré bambitky 2. Do kin se rozběhla i mladší generace, především fanoušci Toma Hollanda a herní série Uncharted. Stejnojmennou dobrodružnou jízdu si nenechalo ujít přes 52 tisíc diváků, což sice není úroveň nových Jumanji, ale na Tomb Raidera či Prince z Persie to stačí bohatě. Recenze nejsou úplně nadšené, takže není vyloučen brzký ústup z pozic, ale přesto to slušný úspěch bude. Toma Hollanda evidentně čeští diváci milují, protože hned na třetí pozici se stále drží jeho nedávný Spider-Man, čerstvě ověnčený překonáním hranice 600 tisíc diváků. K žádnému úbytku tempa nedošlo, 16 tisíc diváků pro Spider-Mana a jeho kamarády za víkend strčilo do kapsy všechny další novinky. A celkový úhrn 606 tisíc diváků znamená, že se Spider-Man: Bez domova stává oficiálně nejúspěšnějším titulem uvedeným od začátku pandemie a překonává i český trhák Prvok, Šampón, Tečka, Karel. Ten se zastavil na částce zhruba 601 tisíc.

Spider-Man odsunul až na čtvrtou víkendovou pozici vítěze z minula, komedii Mimořádná událost. Ta propadla skoro o 40 %, což není vůbec hezké skóre pro český film na druhý víkend. Prakticky to znamená, že megahit se nekoná a nevypadá to ani na trvalku typu Vlastníci. Zatím je to 50 tisíc diváků celkem a k těm 100 tisícům to bude ještě dlouhá cesta. Pořád je to ale relativně v pohodě oproti druhé premiéře z minulého týdne. Katastrofické sci-fi Moonfall propadlo o hrozivých 69 % a může prakticky vyhlásit konec snažení. Z 11. pozice a přírůstkem tři tisíce diváků za víkend je potvrzeno, že tohle je první hollywoodský propadák roku.

Tato aura se vznáší také okolo horké novinky Smrt na Nilu, která o víkendu vyhrála v USA, u nás to ale stačilo jen na 13 tisíc diváků a pátou příčku. Oproti Vraždě v Orient expresu jsme zhruba na třetinových číslech a uvidíme, zda se čeští diváci nechají ovlivnit negativními názory ze zahraničí. Ty tentokrát nejsou namířené na kvalitu filmu jako na kontroverze okolo několika hlavních představitelů a jejich soukromých afér. Film tak v USA běží prakticky bez reklamy a jeho víkendové vítězství je spíše dáno mimořádně slabou nabídkou – Uncharted totiž startuje v USA až tento víkend, aby se vyhnulo Super Bowlu, který uplynuly víkend vládl celé Americe. A to tak mocně, že zastínil i aktuální valentýnskou tradici. Tematická romantická komedie Vem si mě na rozdíl od USA u nás paralelně online nešla, ale zahučela podobně – vidělo ji jen necelých sedm tisíc diváků za víkend. Kdeže časy obřích valentýnských otvíráků trilogie Padesát šedi jsou.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Ve zbytku žebříčku už se nic podstatného nestalo, stále slušně se drží Zpívej 2, vedle Spider-Mana jediný opravdu úspěšný biják posledních dvou měsíců, své diváky má i Klan Gucci, ten už však je dostupný na streamu. Všichni ale budou mít šanci ještě pár týdnů bojovat o zbylé diváky, protože se žádné velké pecky až do konce února nechystají, snad s výjimkou české komedie V létě řeknu, jak se mám od tvůrců Všechno nebo nic. Ty právě žně nastanou zřejmě až v březnu, kdy k nám vtrhne dvojka Batman a Betlémské světlo (noví Svěráci). Do té doby můžou Bambitka a Uncharted jet na nové vlně čerstvě namotivovaných kino diváků.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace