Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel Ivan Reitman, režisér legendárních Krotitelů duchů


ikona
Spooner
ivan reitmankrotitelé duchůrip
Muž, který se narodil v Československu a svými komediemi dobyl celý svět. 

Zpráva, která musí rozesmutnit snad každého diváka amerických komedií. Na filmech Ivana Reitmana totiž částečně vyrostl asi každý. Nyní už ale režijní veterán další komediální kousek nenatočí. Zemřel totiž ve věku 75 let ve spánku, odchod komediální legendy potvrdila jeho rodina v čele se synem, režisérem Jasonem Reitmanem. Reitmanovo jméno pak bude navždy spjato zejména s jednou ikonickou značkou, kultovními Krotiteli duchů, u nichž režíroval oba nejslavnější díly. Nedávný povedený návrat značky Krotitelé duchů: Odkaz už hlídal pouze z producentské pozice a režie se ujal právě jeho syn. Důstojný comeback duchařské série a poslední rodinná spolupráce pak bude kvůli této smutné události nyní ještě emotivnější.

Ivan Reitman měl ovšem filmografii ještě mnohem bohatší. Narodil se v roce 1946 ve slovenském Komárnu, v Československu však dlouho nevydržel. Už v jeho čtyřech letech totiž rodina emigrovala do Spojených států, kde v pozdějším věku začal budovat nesmrtelnou komediální kariéru, kdy se během svým začátků skamarádil se jmény jako Bill Murray či Dan Aykroyd. Jeho prvním výraznějším filmovým počinem byl komediální Zvěřinec časopisu National Lampoon, největší úspěch ale zaznamenal až o pár let později právě s Krotiteli duchů. 

Nestárnoucí kvality prvního dílu pak už sice nikdy nepřekonal, má ovšem na svém kontě několik komedií z osmdesátých a devadesátých let, které jsme v dětství viděli zkrátka všichni. Byl to pak právě on, kdo se snažil udělat z Arnolda Schwarzeneggera filmy Junior, Dvojčata a Policajt ze školky komediální hvězdu a má na svém kontě i romantiky Dave či Šest dní, sedm nocí s Harrisonem Fordem. Jeho posledním snímkem je ale netradičně sportovní drama Velký draft s Kevinem Costnerem. I když už za kameru v posledních letech nezasedl, coby jedna z tváří komedií 80. a 90. let prostě bude chybět. Jakou klasiku si pustíte na jeho počest? 


© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace