Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jackass zpět na trůnu, Moonfall je kolosálním fiaskem


ikona
Cival
avatarhalle berryjackassjohnny knoxvillekingsmanmarvelmoonfallroland emmerichscreamsingsonyspider-manspider-man: bez domovatržbyvřískotwest side story
O kolik se musel Spidey sklonit před Emmerichem a týpky z Jackass? 

Tenhle způsob kasovní zimy zdá se mi velmi nešťastný. Vlastně píšeme stále dokola o těch samých titulech, protože mezi ně nedokáže vstoupit relevantní počet čerstvých kousků. Občerstvení pořadníku měly zmáknout aktuální dvě novinky, výraznější zásah ale zvládne jen jedna z nich, a to pořád jen ve skromném rozměru a zejména díky nostalgii.

Ano, šílenci z Jackass se už počtvrté vydali na plátna kin (spin-offy s Dědou mizerou nepočítáme) a počtvrté z toho byl výpad na kasovní trůn. Tentokrát na to ale stačilo jen 23 milionů dolarů. Z pohledu covidové bídy jde o sympatický počin, který udělá z šílenců z MTV jedny z největších kápů zimy v kinech, v kontextu vývoje zisků série jde ale o méně výrazný zásah.

 

Předchozí Jackass 3D totiž zvládlo v roce 2010 odstartovat za padesát milionů. Jasně, svůj podíl na tom měl dozajista 3D formát a enormní zájem o něj krátce po fenomenálním Avatarovi, ale byla to jiný palba. Dvacetimilionový otvírák prostě je výrazně níž - na stejné úrovni jako start jedničky před dvaceti lety, kdy značka nebyla zdaleka tak známá a lístky byly kvůli inflaci výrazně levnější. Jackass: Forever tedy svým klidným způsobem boduje a může se v Americe vypracovat skoro k šedesátce z Ameriky, mohutný návrat značky se ale nekoná a Jackass si tímhle solidním počinem neotevřelo vyhlídky na úplně novou kinosérii.

 

Co by za to ale dal Roland Emmerich. Jeho katastrofické Moonfall je dalším příkladem digitálního velkofilmu s nezávislým financováním, enormním rozpočtem kolem 130 milionů dolarů, trikovou megalomanií, zápornými recenzemi a... katastrofálními tržbami. Ekipu propadáků jako Bohové Egypta nebo třeba warnerovský Geostorm bohužel následuje velkohubá emmerichovka, která si na úvod připsala deset mega. A v Americe utrží pouhých 25 milionů.

I když Emmerichovi tradičně pomůže zbytek světa, komerční výsledek jeho novinky bude znovu hrozivý. Nerozumím tomu, že Emmerichovi už teď investoři nasypali do měšce tolik peněz, u nějakého dalšího apokalyptického projektu to už ale nepochopím vůbec. Moonfall vypadalo směšně už od trailerů a směšně zjevně i dopadlo. A ani bizarní Emmerichovo PR hořekování nad úrovni filmů od Marvelu (přitom jeho poslední filmy nedosahují ani levelu Ant-Manů a slabších Thorů...) k němu větší pozornost nepřitáhlo.

 

Velkou radost z téhle nouze tak může mít hlavně Spider-Man. Ten v podstatě zarazil své poklesy (tentokrát propad jen o 13%) a díky tomu zdolá jednu z posledních svých met: Překoná v Americe 760 milionů Avatara a stane v historické tabulce nejúspěšnějších titulů v zámořských kinech na krásné bronzové pozici za Epizodou 7 Star Wars a Avengers: Endgame. Aktuálně má na kontě 748 milionů, v globálních výnosech se pak už dere k mětě 1,8 miliardy dolarů. Už tak enormní čísla tedy dál utěšeně rostou.

Podobnou zimní trvalkou se stalo i Zpívej 2 - to kleslo pro změnu jen o 11%. Díky extrémní výdrži se rozverný animák posunul už na 138 milionů z Ameriky a celosvětově se už blíží k třístovce. A pořád ještě může pár desítek melounů přisypat.

O Moonfall, Vřískotu i Zpívej jsme mluvili v posledním MZ Live: 

Z nulové konkurence hodně těží i pátý Vřískot a pořád se drží v popředí. Tentokrát si připočetl z bramborové pozice čtyři miliony a přeskočil globálních 120 mega. Alespoň některá hororová frančíza přežívá...  

Filmy z druhé půlky žebříčku zapsaly už jen hanebné výnosy mezi 700 tisíci a 1,2 milionem dolarů: V absolutních číslech nejvíc hlásí Kingsmani se 120 miliony celosvětově, prvních sedm set tisíc naopak eviduje rodinná oddychovka The Wolf and the Lion. Dodatkové kusy Redeeming LoveAmerican Underdog a The 355 bychom upřímně řečeno nepotřebovali vidět ani v žebříčku, ani v českých kinech. A taky koneckonců neuvidíme.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden ovládne showbyznys Super Bowl, přesto se do kin ženou hned tři velké premiéry: romantika Vem si mě, detektivka s Poirotem Smrt na Nilu a Neesonovo akční béčko Blacklight. Kdo taky větří tři pohromy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (91)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace