Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel Sidney Poitier, první černošský herec, který dostal Oscara


ikona
Mr. Hlad
gues whos coming to dinnerin the heat of nightoscarripsidney poitier
RIP 

Později narozeným možná jeho jméno moc neřekne, avšak do historie – a zdaleka nejen té filmové – se zapsal opravdu výrazným písmem. Sidney Poitier byl nejenom herecká ikona, ale tak trochu i symbol společenských změn. Stal se totiž prvním hercem černé pleti, který si došel pro Oscara. Bylo to v roce 1963 a dostal ho za komediální drama Polní lilie, v němž si zahrál tuláka, jenž musí pomoci pěti jeptiškám opravit jejich příbytek, protože ty jsou přesvědčené, že jim ho seslalo samo nebe. 

Zdaleka však nejde o jeho nejslavnější snímek. Těžko říct, jestli si ho víc lidí spojuje s nekompromisním vyšetřovatelem Tibbsem z klasiky V žáru noci, nebo s dramatem Hádej, kdo přijde na večeři. V tom prvním si zahrál elegantního detektiva, jehož policajti na rasistickém jihu obviní z vraždy, protože má špatnou barvu pleti a on jim nakonec musí pomoci vypátrat skutečného vraha. V druhém si zase zahrál šarmantního, inteligentního a vzdělaného černošského doktora, za kterého se chce provdat bílá dívka a její rodiče se s tím dost těžko srovnávají. 

Poitier se ovšem objevil i v klasickém thrilleru Útěk v řetězech, dojáku Panu učiteli s láskou, westernu Souboj u El Diablo a později třeba v parádní zlodějské podívané Slídilové nebo v Šakalovi, kde šel po krku Bruci Willisovi. Věnoval se i režii a zaměřoval se především na komedie. V roce 2001 filmový průmysl opustil a jeho posledním snímkem tak byl televizní film Poslední šance. Sidneymu Poitier bylo 94 let. A pokud jste ho neznali, máte co dohánět. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace