Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Češi se na konci roku vrátili do kin. Vyhrál Spider-Man, Matrix propadl


ikona
Thomas
bez domovamarvelmatrix 4Matrix Resurrectionsno way homespider-manšťastný nový rok 2tři přání pro popelkutržbyzpívej 2
Češi po vánočním přežírání zase vtrhli do kin. Neovi to ale nepomohlo. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Je to dobré. Předchozí vánoční víkend byl opravdu jen mimořádný výpadek a během přelomu roku se Češi opět vypravili do kin. Pouze jeden víkend byl za uplynulé dva měsíce pro filmy TOP 20 lepší, a to byl start Spider-Mana před dvěma týdny, jinak to byla bída s nouzí. 118 tisíc diváků celkem ukazuje, že se Češi oklepali z vánočního shonu i obav z pandemie a s chutí vyrazili během volna na novinky. A že jich nebylo málo.

V čele se samozřejmě dál drží nový Spider-Man, který po nepěkném propadu o Vánocích nabral na přelomu roku nové diváky a posilněný o 40 % málem prorazil hranici 50 tisíců diváků za víkend. Protože se rok lámal přesně během čtyřdenního víkendu, nevíme, kolik těchto diváků spadlo ještě do roku 2021 a kolik už do nového. Každopádně bude zajímavé sledovat, zda dva týdny od premiéry stačily Spider-Manovi na prolomení hranice 400 tisíc diváků, a tím pádem potvrzení stříbrné pozice mezi nejúspěšnějšími filmy kalendářního roku 2021. Tak jako tak, k 2.1. činí jeho skóre už 424 tisíc a rozhodně nekončíme. 

Půlmilion je jistý a jestli bude fungovat jako každoroční vánoční trvalka, klidně může myslet ještě na další stovku. Aktuální číslo mimo jiné znamená, že třetí díl s podtitulem Bez domova přelétl okolo dvojky a stává se historicky nejúspěšnějším pavoučím filmem všech verzí také u nás. V rámci MCU ho jen drobné dělí od překonání třetího Thora, a pak už bude definitivně na stupních vítězů pro nejlepší tři filmy. Na první pozici, kde trůní Avengers: Endgame (934 tisíc diváků) asi nedosáhne, ale překonání Avengers: Infinity War (631 tisíc) při jeho současném tempu nevypadá úplně nemožně.

O něco menší radost mají producenti dvojky Šťastný nový rok. Slovensko-česká komedie před Vánoci v předpremiérách tvrdě narazila, ani ostrý start není úplně povedený. 26 tisíc diváků v období, které už se nemůže jmenovat lépe pro propagaci takového filmu, je to vlastně zklamání. Před pandemií uvedená jednička zahajovala zhruba s 3x většími čísly a opět se potvrzuje, že se žánr národních romantických komedií začíná po zlatých letech pomalu českým divákům přejídat. Šťastný nový rok se nemůže vymlouvat ani na tvrdou domácí konkurenci, která loni zabila dost nadějných českých filmů, nejbližší vánoční rival Přání Ježíškovi s necelými 2 tisíci diváky se hraje už jen okrajově a čeká ho brzy výstup z TOP 20. Následující necelé tři týdny bude mít tato komedie nárok na reparát, protože až pak do kin dorazí Srdce na dlani, novinka od tvůrců Žen v běhu. A u ní se očekává drtivý nástup.

Třetí pozici si udržel animák Zpívej 2, mezivíkendový nárůst skoro 81 % znamená, že mizerná čísla těsně před Vánoci jsou zapomenuta a muzikálová mašina se může konečně rozjet naplno. Jsme na 50 tisících celkem a do příštího víkendu by mohlo tohle číslo zaútočit na dvojnásobek. Tady je sice konkurence silnější – v TOP 20 jsou další 4 animáky (Encanto, Dračí princezna, Myši patří do nebe, částečně Můj soused Totoro), ale ti už nemají v zádech čerstvý vítr ani silnou značku. O norskou Popelku Češi vůbec zájem nemají. Je to jeden z dvou filmů, který oproti Vánocům dokonce poklesl a zatím celkový počet diváků ještě ani nepřelezl 15 tisíc. Srovnejte s Norskem, kde se tato verze stala s půl milionem diváků druhým nejúspěšnějším filmem roku (více už má jen Spider-Man).

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Poraženým víkendu je nový Matrix. Ten poklesl o 38 % a přestože 9 tisíc diváků za víkend vypadá v žebříčku hezky, potvrzuje se, že pokud si Češi mohli vybrat k jakým filmům se během Vánoc vrátit, byl Matrix tou nejméně oblíbenou volbou. Čtvrtý Matrix zatím ještě nevydělal ani to, co druhý a třetí díl stihly za první víkend. Navíc se mu na příští víkend chystá konkurence – předpremiéry Kingsmanů nových Krotitelů duchů se probojovaly na začátek druhé desítky, silnější je zatím akční řežba z první světové války. Během Silvestra si otestovaly vody ještě další dvě novinky – rodinný Velký červený pes Clifford (premiéra 6.1.) a dánská komedie Nejhorší člověk na světě (10.2), ale zatím je ještě na soudy brzo. Pořadí by ale mělo příští víkend zůstat pravděpodobně beze změny. Finální výsledky za rok 2021 můžeme čekat v polovině ledna.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace