Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man vytěžil z Vánoc balík, Matrix svůj pád nezastavil


ikona
Cival
encantoeternalsghostbustersjon wattskingsmanlana wachowskimarvelmatrixmatrix resurrectionssingsonyspider-manspider-man: bez domovatržbywest side storyzpívej 2
Jak vysoko míří okostýmovaný teenager? 

Spider-Man zachránil americká kina na konci minulého roku a zajistil i to, aby mohl optimismus přetrvat i po otočení kalendáře na letopočet 2022: Pavoučí muž byl ale pohříchu spolu se Zpívej 2 jediným projektem, který mohl hollywoodským účetním zvedat náladu i přes Vánoce.

Byly to komiksové svátky. Spder-Man totiž zvládl zcela podle očekávání využít prázdnin a každý den přisypávat po dvaceti milionech. Energie mu ubylo až v pátek, kdy se kvůli Silvestru chodí do kin o poznání míň, což se spolu se sílící hrozbou mutace omikron propsalo do výsledků celého filmového pelotonu (jindy snímky při novoročním víkendu oproti Vánocům ještě stoupají, tentokrát skoro všechny klesaly).  

 

Spidey má samozřejmě numerickou nevýhodu i v tom, že se na něj nahrnuly davy v extrémním množství už během prvních dvou týdnů. Přesto je propad oproti minulému víkendu o třetinu hodně fajn, stejně jako zapsání dalších 53 milionů a posun na 607 mega jen z Ameriky. Ještě kilo by Spider-Man při svých extrémně pozitivních ohlasech měl v pohodě přisypat, díky čemuž se v zámoří usadí v top pětce historických tabulek.

 

Skutečnost, že se tak ocitne ve společnosti Epizody VII Star Wars, Avatara a dvou dalších marvelovek (Avengers: Endgame a Black Panthera... a to je těsně pod 700 miliony ještě Infinity War), dost souzní s tímhle trochu děsivým grafem, který ukazuje, že podíl marvelovského univerza na výnosech celého trhu rok od roku roste. A to i přesto, že Eternals, Black Widow a Shang-Chi letos úplně nezaváleli.

Zbytek je otázkou interpretace: Buď můžeme lamentovat nad tím, že čtvrtinu filmového byznysu obstarává easy marvelovská zábava, anebo můžeme být rádi, že jsou to ALESPOŇ MARVELOVKY, které do kin pořád zvládnou zlákat hordy diváků. 

Spidey to na každý pád zvládá impozantně a u Sony si mnou ruce, jak se jim tahle marvelovská kooperace vyplácí. Bez domova pořád drží parádní výkonnost i ve zbytku světa, díky čemuž se Spidey přes vánoční prázdniny zvládl vyšplhat už na 1,37 miliardy dolarů. Ano, Spidey už má na kontě skoro dvojnásobek toho, co další nejúspěšnější hollywoodské tituly uplynulého roku Není čas zemřít a Rychle a zběsile 9, tak ohromný je jeho úspěch. Buďme za něj rádi, protože bez něj by byla situace na trhu o mnoho smutnější.

V globálních tržbách to Peter Parker dotáhne s tržbami přes jeden a půl miliardy do desítky nejúspěšnějších filmů historie, kterýžto počin by v éře covidu málokdo označil za vůbec možný.

  

Jediným dalším relativně spokojeným titulem může být už pouze animák Zpívej 2. Ten se zvládl vytáhnout přes svátky na devadesát mega z Ameriky a víkendový přídavek dvaceti milionů při poklesu o pouhou desetinu naznačuje, že by se mohl v kinech stát zimní trvalkou. Z aktuálních globálních 144 milionů se bude chtít protlačit alespoň k čtvrtmiliardě, což sice je monstrózní propad oproti 630 melounům jedničky, v rámci dnešní situace na trhu ale nejde o vyloženě špatný počin. Ostatně aktuálně desátý animák Encanto opouští pořadník s globálním dvoukilem na kontě.

Na bronzovou příčku povyskočili díky čtyřem a půl milionům trochu překvapivě Kingsmani - holt se líbí trochu víc než jiné položky z nabídky (já se nedivÍm), ovšem jejich průběžných devatenáct mega z Ameriky je i tak strašidelných. A děsí i 47 milionů celosvětově. Holt ty dva roky odkladů se projevily hodně nepěkně...

 

Ještě o řád hrozivěji dopadl Matrix Resurrections. Většinou diváků hejtovaný sequel měl Warnerům znovunastartovat frančízu (zjevně Wachowským navzdory), místo toho ale značku Matrix na pár let evidentně pohřbil. Matrix Resurrections spadl o skoro 70%, až za čtyřmilionovou sportovní tuctovku American Underdog, a navzdory velkému očekávání a první vlně natěšených diváků se posunul jen na třicet mega z Ameriky a kilo celosvětově. Čtvrtý Matrix nenaplní ani skeptické odhady o čtvrtmiliardě ze světových kin a své výnosy už moc nenavýší (i díky dostupnosti na HBO Max a na pirátských zdrojích). Fiasko.

Na šestce se nepatrně výš posunulo muzikálové West Side Story s páďem celosvětově, ze sedmé pozice se ke globálnímu dvoukilu pomalu sunou Krotitelé duchů a v desítce se ještě udržela komerčně poněkud líná oscarovka Lékořicová pizza a ubulený propadák od režírujícího Denzela Washingtona A Journal for Jordan. Dvou- a jednomilionové tržby z víkendu ale už nikoho moc nevytrhnou.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden zkusí zabodovat agentský akčňák The 355. Věříte v zázraky? 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace