Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Česká kina o Vánocích nespasil ani Spider-Man, vyhořel Matrix i Popelka


ikona
Thomas
encantoklan guccimatrix 4Matrix Resurrectionspřání ježíškovispider-man 3spider-man:bez domovatři přání pro Popelkutržby
Neo a Peter Parker prohráli nad vánočními stromečky a dárky. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Během vánočních svátků trávili Češi svůj čas hlavně u televize a po minulém báječném víkendu se čísla vrátila k mizérii z počátku prosince. Necelých 70 tisíc diváků na filmy TOP 20 je propad o dvě třetiny oproti předchozímu víkendu a hluboko pod běžným prosincovým normálem. Na vánoční sezení u televize doplatil především nový Spider-Man, který po skvělém startu se 180 tisíci diváky propadl druhý víkend o hrozivých 80 % a bylo na něj zvědavo pouhých 35 tisíc diváků. 

Jeho kalendářní sprint za druhým místem letošního roku je tak povážlivě v ohrožení a s necelými 310 tisíci diváky teď musí během týdne přidat alespoň 70 tisíc, aby porazil Karla, Zátopka a Jamese Bonda. Zatím je dokonce horší než druhý Venom (316 tisíc), ale to se rychle dožene. Každopádně po bouřlivém druhém víkendu v USA a zbytku světa, kde Spider-Man: Bez domova čerstvě překročil miliardu, jsou česká čísla nepěkné vystřízlivění.

Naopak čtvrtý Matrix může být relativně, ale opravdu hodně relativně, ze svých premiérových českých čísel spokojen. 15 tisíc je samozřejmě mnohonásobně méně, než přinesla kdysi v otvíráku dvojka (102 tisíc) či trojka (60 tisíc), ale vzhledem k nezájmu o restart, špatným recenzím i mizerné české návštěvnosti kin poslední týdny je vlastně malý zázrak, že na něj někdo vůbec přišel. Bude moc zajímavé sledovat vývoj další dva víkendy, kdy se návštěvnost začne po vánočním výkyvu vracet do normálu a s lepším vývojem pandemie by se mohla vrátit i chuť diváků vracet se do kina. Větší zklamání jsou výsledky animáku Zpívej 2. Ani slušný úspěch jedničky (220 tisíc diváků celkem) u nás, absence pořádné konkurence či fakt, že se jedná o kvalitní rodinný film, se neprojevily v číslech. 9 a půl tisíc diváků za první víkend je ještě slabší start než neznámé Encanto před měsícem a Zpívej 2 teď musí spoléhat na to, že po svátcích se děti do kina opět nahrnou.

Vyloženě propadák je norský remake české vánoční klasiky Tři oříšky pro Popelku. Už čísla z předpremiér minulý týden byla slabá, v ostrém startu během nejlepšího období roku pro takový film bylo zvědavo na Tři přání pro Popelku jen něco přes 3 tisíce diváků. Ani kontroverzní reklama nepomohla, Češi raději zůstali doma a koukali na českou Popelku v televizi. Podobně může dopadnout už tento víkend dvojka slovensko-české romantické komedie Šťastný nový rok, v předpremiéře zatím jen za 2,5 tisíce diváků, což proti číslům prvního dílu, který ovládl před dvěma lety konec roku (81 tisíc diváků start, 280 tisíc celkem) napovídá, že ani na novou národní řachandu se Čechům do kina nechtělo a raději zůstali doma u starých klasik.

Zbytek žebříčku už nosí jen drobné, relativně slušně se ještě drží Klan Gucci (možná by ještě mohla padnout hranice 100 tisíc v novém roce), či Přání Ježíškovi (tam se míří na 200 tisíc), od osmého místa dolů je už návštěvnost filmů na pomezí statistické chyby a je jedno jestli jde o Disney animák Encanto, muzikálové West Side Story nebo animák Dračí princezna. Všechny spojuje, že přišly do českých kin v tu nejhorší možnou dobu před Vánoci, v době vrcholící pandemie a dneska už o ně stojí jen pár nadšenců. O mizérii v návštěvnost svědčí to, že na posledním místě z TOP 20 je náhodná obnovená projekce Krakonošů a lyžníků s pouhými 40 diváky za víkend.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Do nového roku si přejme tedy hlavně odvahu českých diváků vrátit se do kina. Silvestrovský víkend to zřejmě ještě nespraví, takže Spider-Man, Matrix či Zpívej 2 budou přidávat jen drobné, reparát zkusí v ostré verzi Šťastný nový rok 2. Větší novinky čekejme až od 6. ledna, kdy do českých kin dorazí konečně prequel Kingsmanů a nostalgický sequel Krotitelů duchů.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace