Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man zachraňuje česká kina, na rekordy to ale nestačilo


ikona
Thomas
house of guccimarvelpopelkapřání ježíškovisonyspider-mantržby
Peter Parker totálně ovládl návštěvnost českých kin a konkurence se nechytá 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Po oslnivém nástupu Spider-Mana v USA a dalších částech světa se nic menšího než další rekordy nečekalo ani v Česku. Výsledek 179 tisíc diváků za čtvrtek až neděle plus dalších skoro 20 tisíc za středeční předpremiéry je moc pěkný úspěch vzhledem k okolnostem, ale historické rekordy u nás nepadaly.

Popořadě - je to určitě nejlepší start za letošní i loňský rok, dosud vedl - a to není náhoda - Venom 2 se 131 tisíci diváky. Před pandemií se víkend naposledy takhle otřásl, když šlo do kin v listopadu 2019 Ledové království 2, na zpívající animák v bezstarostné době bylo zvědavo onehdá více než 230 tisíc diváků. Spider-Man: Bez domova aktuálně patří do druhé desítky největších otvíráků českých kin, lepší start měla například Hobití trilogie, obě finále Harryho Pottera či například Epizody 7 a 8 nových Star Wars. Tím zároveň potvrzujeme, že nepadl ani prosincový rekord, to si pro sebe dál drží Síla se probouzí (234 tisíc). A historické tabulky dál neohroženě vede Avengers: Endgame (344 tisíc), což potvrzuje ještě jeden fakt, že nový Spidey je až třetím nejlepším Marvel Cinematic Universe startem, lepší je mimochodem ještě Infinity War (216 tisíc).

Kde je rozhodně vidět pořádný postup, je v rámci aktuální Spider-Man trilogie (od Homecoming s 50 tisíci se s každým dílem otvírák skoro zdvojnásobí) a vlastně i v rámci všech Spider-Man filmů. Raimiho trilogie mimochodem dala celkově nějakých 230 tisíc diváků, to nový Spidey v pohodě překročí během pár dnů, The Amazing Spider-Man pro srovnání nepřelezl ani 100 tisíc diváků celkem.

Soupeřit teď bude nový Spider-Man hlavně s dalšími trháky - vedle nedostižných Avengers by měl být jeho cílem půl miliónů diváků, které v rámci komiksového žánru překonal u nás už jen Joker. Za normální situace by to neměl být problém, kvalitní “vánoční” filmy mívaly v kinech vždy velkou výdrž (Jumanji) a na rozdíl od nových Star Wars se nemusí Spider-Man bát rychlého nasycení a propadu, ale vzhledem k postupující pandemii to je otázkou. Česká kina na tom nejsou tak špatně jako třeba kina v Nizozemí či Dánsku, která už mají tento týden zavřeno a Spider-Mana ani další filmy si už neužijí.

Závod s časem to bude i pro roční uzávěrku, která se nemilosrdně zastaví za necelé dva týdny. Dosavadní letošní šampión Prvok, Šampón, Tečka, Karel nám vypadl z TOP 20, takže jeho překonání mety 600 tisíc diváků nemáme oficiálně, ale letošním vítězem zůstane. Spider-Man teď zaútočí na trojici Zátopek, Karel, James Bond, která se pohybuje lehce pod 400 tisíci. S aktuální formou to vypadá více než nadějně a nepochybně už po Vánocích si budeme moci stříbrnou letošní pozici potvrdit. Spider-Manovi by měli fandit i fanoušci kin obecně, protože právě jeho mohutný letošní finiš by měl potvrdit, že celková čísla návštěvnosti kin za rok 2021 by měla překonat ta loňská. Za sedm měsíců roku 2020 to bylo 6,4 miliónů diváků, letos je to ke konci listopadu už 6,3 miliónů, takže z nejhoršího jsme nejspíše venku. Kdeže jsou ale vrcholná čísla z roku 2019, kdy se prodalo více než 18,3 miliónů vstupenek.

Pokud vám připadá, že je víkendový report jen o Spider-Manovi a nikoli o dalších filmech, tak to vcelku dobře ilustruje i samotný žebříček. Spider-Man totiž přejel všechny naprosto bezkonkurenčně, druhé Přání Ježíškovi mělo 20x (ano, dvacetkrát) méně diváků. Ale podobně jako například Klan Gucci bojuje se ctí, a potěší jiné cílové skupiny než fanoušky komiksů. Radost měli také děti, které velmi pomalu objevují Encanto (celkem 32 tisíc), a to i navzdory dvojici animovaných novinek. Dobře si vede v předpremiéře Zpívej 2 (3 tisíce diváků z pár kin) a patří k favoritům příštího vánočního víkendu, jen o něco horší byla neznámá norská pohádka Dračí princezna. Ta mimochodem slušně utřela jinou a mnohem očekávanější norskou novinku, remake české klasiky Tři oříšky pro Popelku. Té nepomohla ani kontroverze ohledně (ne)vystřižení gay polibku a v předpremiéře na Tři přání pro Popelku zatím bylo zvědavo jen 1 tisíc diváků. Účty se budou skládat až po příštím víkendu, ale tohle rozhodně není dobré znamení.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Ve zbytku žebříčku už dalších moc dobrých zpráv není, West Side Story propadlo o 60% a nejsme ani na 5 tisících celkem, lepší ve víkendových tržbách jsou i mnohem starší fláky jako Duna nebo Eternals, ti už však přidávají jen po tisícovkách. Zajímavé bude sledovat vývoj o tomto víkendu, který připadá přesně na první a druhý svátek vánoční a lidé se zřejmě rozprchnou po příbuzných. To moc to nehraje do karet nového Matrixu, který je největší premiérou nadcházejícího víkendu a bude chtít všechny diváky po celém světě přesvědčit, aby na něj nekoukali na HBO MAX či záhy poté na všech pirátských platformách. 

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace