Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 8 nenatočených filmů se Spider-Manem


ikona
KarelR
andrew garfielddavid fincherjames cameronmarvelsam raimisonyspider-mantobey maguiretom holland
Jestli máte pocit, že jsou některé filmy se Spider-Manem trochu divné, po tomhle článku možná změníte názor. Co všechno mohlo být a nebylo? 

Spider-Man se dodnes objevil v osmi velkých celovečerních sólovkách a navíc se mihnul ve trojce Kapitána Ameriky a v Avengers 3 a 4 (nemluvě o spoustě animovaných verzí, jimž kralují oscarové Paralelní světy). Jak ale všichni dobře víme, nejoblíbenější superhrdina se nepodíval do kin ze dne na den. Cesta k Raimiho prvního filmu byla nesmírně dlouhá, a ani po něm všechno nešlo úplně hladce. Že byste rádi věděli, co se dělo v těchhle „hluchých místech“? Není problém, tady máte seznam pavoučích bijáků, které nakonec skončily u ledu.

1) Spider-Man od Rogera Cormana

Kdo ve Spideym viděl filmový potenciál jako první? Kupodivu legendární producent ultralevných béček Roger Corman. Mentor armády slavných filmaři (Coppola, Scorsese, Cameron…) se na začátku 80. let dokonce probil k právům a nechal Stana Lee napsat scénář, v němž Spider-Man bojoval s Doctorem Octopusem. Corman a Lee se však neshodli na rozpočtu filmu, který se mimo jiné zabýval studenou válkou, načež práva utekla o dům dál.

2) Hororový Spider-Man

Mezi lety 1985 a 1990 měla šanci natočit Spider-Mana slavná produkční firma Cannon Films. Tam se k látce dostal Tobe Hooper, režisér Texaského masakru motorovou pilou, jenž v pavoučím superhrdinovi viděl moderního vlkodlaka. V jeho příběhu by se Peter Parker proměnil v obří lidskou tarantuli, která se nechce připojit k rase supermutantů, kteří mají dobýt svět. Stan Lee ale o něčem takovém nechtěl slyšet a pokusil se rozjet mnohem normálnější adaptaci.

3) Spider-Man s Tomem Cruisem

Po zrušení pavoučího hororu se u Cannonu vrhli na klasiku. Joseph Zito, režisér hned dvou klasik s Chuckem Norrisem (Nezvěstní v boji, Invaze U.S.A.), chtěl kaskadéra Scotta Levu jako Spider-Mana a Boba Hoskinse jako Doca Ocka v přímočarém akčňáku, jenž by naservíroval elektromagnetické abnormality a antigravitační efekty. Studio do hlavní role tlačilo spíš Toma Cruise, což je docela pochopitelné. Všechno nicméně vypadalo nadějně až do chvíle, kdy v kinech shořel Superman IV a investování do komiksových filmů najednou přestalo být dobrým nápadem.

4) Spider-Man od Jamese Camerona

Ano, ve Spider-Manovi viděl hit i Železný Jim, jenž se do marvelácké sítě chytil po Terminátorovi 2. Peter Parker (ideálně s tváří Leonarda DiCapria) se podle něj měl napoprvé utkat s Electrem a Sandmanem, přičemž nechybělo epické finále na střeše Dvojčat nebo sex s Mary Jane na Brooklynském mostě. Práva se ale v té době zapletla do tak složitých právnických bitev, že Cameron stihnul natočit Pravdivé lži, a když hádky pokračovaly i po nich, utekl raději k Titanicu. Jeho Spider-Man měl prý nabídnout realistický feeling Terminátora a Vetřelců, a je vcelku škoda, že už nikdy nezjistíme, jak mělo něco takového fungovat.

5) Spider-Man od Davida Finchera

Na konci 90. let Spider-Man konečně doputoval k Sony a začal se reálně chystat. Čtyřmi finalisty na režiséra údajně byli Michael Bay, Chris Columbus, Barry Sonnenfeld a David Fincher, který chtěl do hlavní role obsadit Edwarda Nortona. Jeho film by si v úvodní koláži odbyl celý origin (včetně romance s Mary Jane), načež by zadaptoval slavný komiks Noc, kdy zemřela Gwen Stacy. Fincher hodlal co nejrychleji vytasit Green Goblina, zabít Gwen Stacy a dál se soustředit na Spider-Mana v hluboké depresi. Co si o tom myslelo studio? Můžete si tipnout…

6) Spider-Man 4

Po třech hitových Spider-Manech, kteří změnili tvář moderních blockbusterů, začal Sam Raimi pochopitelně chystat čtyřku. Dylan Baker jako Lizard, John Malkovich jako Vulture, Anne Hathaway jako Felicia Hardy (v komiksu Black Cat, tady nová Vulturess), Bruce Campbell jako Mysterio… spousta věcí už byla na svém místě. Raimi ale nebyl spokojený se třetím Spideym a nehodlal se čtyřkou sprintovat, když neměl po ruce špičkový scénář, takže hodil ručník do ringu a dal volný prostor plánu B – chystanému rebootu s Andrewem Garfieldem.

7) Amazing Spider-Man 3 (a 4)

Tady už se dostáváme do relativně nedávné historie. Amazing Spider-Man 2 měl být výchozím bodem nejen pro hrstku spin-offů (Sinister Six od Drewa Goddarda, Venom od Alexe Kurtzmana, Black Cat s Felicity Jones, Spider-Man 2099…), nýbrž i pro dvě epická pokračování hlavní série. Trojka měla jít do kin 10. června 2016 a čtyřka 4. května 2018, přičemž se počítalo nejen s návratem Chrise Coopera v roli Normana Osbournea, ale především s oživením Gwen Stacy, jíž měl navíc posednout symbiont Carnage (což by z ní udělalo hlavní záporačku čtvrtého dílu). K tomu všemu u Sony lanařili Sama Raimiho do crossoveru Spider-Man vs. Amazing Spider-Man, takže bychom asi měli být rádi, že Amazing Spider-Man 2 pohořel takovým způsobem, že tohle všechno letělo do koše a vytasil se nový pavoučí muž s tváří Toma Hollanda.

8) Spider-Man vs. Kraven

Jak už je Hollandovým dobrým zvykem, nedávno v rozhovoru prokecnul, že aktuální hit Spider-Man: Bez domova mohl vypadat úplně jinak. Marvel a Sony totiž málem neobnovili smlouvu, která zaručuje existenci Spider-Mana v rámci MCU, a režisér Jon Watts počítal i s tím, že se bude muset obejít bez Doctora Strange a hrátek s mnohovesmírem. Měl proto v rukávu celý záložní plán, jímž byl duel s Kravenem, ultimátním lovcem, jenž v komiksech Spider-Mana doslova pohřbí a zastřelí… a to je jen začátek jejich osudového setkání!

Není úplně jasné, zda se chystala přímá adaptace Kravenova posledního lovu, anebo šlo o něco trochu jiného. Holland nicméně naznačil, že může slavný komiks posloužit jako základ Spider-Mana 4, jelikož se 12. ledna 2023 dočkáme Kravenovy sólovky s Aaronem-Taylorem Johnsonem v hlavní roli. Vyhrocenému duelu mezi pavoučím superhrdinou a ruským ostrostřelcem tak teoreticky vůbec nic nebrání.

Který ze zmíněných pavoučích filmů byste chtěli vidět? A u kterého jste naopak rádi, že nikdy nevzniknul? Dejte vědět v diskuzi!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace