Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Krize českých kin pokračuje. Chybějí velké novinky, Spielberg shořel


ikona
Thomas
klan guccipřání ježíškovitržbywest side story
Kina zažila jeden z nejhorších víkendů tohoto roku. Vytáhne Spider-Man kinaře z depresí?  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každé pondělí vám o nich bude psát na MovieZone.

Třetí adventní víkend přinesl dle očekávání velmi špatné celkové výsledky. Na filmy z TOP 20 dorazilo jen něco přes 50 tisíc diváků, což je třetí nejhorší letošní číslo, hůře jsme na tom byli jen první dva víkendy po otevření kin v květnu. Ačkoliv nákupní centra praskala o víkendu ve švech, pandemická opatření a slabá nabídka novinek odradily diváky od návštěvy kin. Zklamáním, podobně jako v USA, je start jediné větší premiéry týdne, muzikálu West Side Story. Tenhle žánr má u nás velmi úzkou cílovku a tuplem, když se jedná o remake dávné klasiky, kterou u nás zná jen pár filmových fajnšmekrů. 2 714 diváků je nejslabší zaznamenaný český start Stevena Spielberga a pokud se nestane zázrak, převezme si West Side Story žezlo od Válečného koně, jenž s necelými 9 tisíci diváků kraluje žebříčku nejslabších režisérových počinů. Kde jsou doby Jurského parku (1,2 miliónů diváků) či alespoň Ready Player One (181 tisíc diváků)?

Víkendovou čest filmů tak v kinech zachraňovaly jiné dva kousky. Třetí víkend po sobě vede Klan Gucci, který s necelými 11 tisíci diváky urval těsně před Přání Ježíškovi první příčku. Zatímco módní drama se přeplazilo přes 60 tisíců celkem, česká vánoční romantika nasbírala už třikrát víc a odejde do dějin se ctí. O čest bojuje také na třetím místě Encanto, které dokonce mezivíkendově roste a spolu s Addamsovou rodinou 2 a českým animákem Myši patří do nebe zachraňují rodiče od neustále nudy doma s dětmi. Lepší než West Side Story byly o víkendu ještě dva starší filmy. Duna přidává další 3 tisícovky a celkově už má velmi sympatických 264 tisíc, ještě o něco více ze sebe vymáčkli Eternals a úhrnným skóre 136 tisíc odsunují za sebe v letošním marveláckém žebříčků konkurenční Shang-Chi.

Největší propady oproti minulému víkendu zažily novinky minulého týdne, které diváci nepřijali. Nový Resident Evil má po 11 dnech pouhých 5 tisíc, kontroverzní Benedetta od Paula Verhoevena necelé 3 tisíce. Ještě hůře na tom je česká psí švanda Tady hlídáme my, ta nemá ještě ani 2 tisíce diváků. Do žebříčku se naopak vracejí hitovky jako Prvok, Šampón, Tečka či Karel, který je už sice dostupný online, ale lidé stále chodí a budou nuceni chodit, dokud distributorovi nepadne magických 600 tisíc diváků celkem. Už zbývá jen necelých 1500 diváků. Specifickým uvedením se o víkendu blýskla legendární klasika Můj soused Totoro. 1105 diváků je slušné skóre, ale na masovou jízdu českými kiny to nebude, tohle je gurmánská záležitost pro fanoušky.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Nic naplat, musíme ještě pár dní vydržet, než do kin dorazí nový Spider-Man a doufejme, že všechny zachrání. Na otvírák budeme hodně zvědaví, jednička z nové trilogie měla skromných 50 tisíc, dvojka už ovšem skoro stovku. Matematicky by to bylo krásné zase zdvojnásobit, ale aktuální opatření rekordům nepřejí. Budeme rádi, pokud se spleteme a další víkendový report se bude psát s větší radostí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace