Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spielbergovo West Side Story je obří propadák. Spasí kina Spider-Man?


ikona
Cival
disneydunaduneencantoeternalsghostbustersklan guccikrotitelé duchůmarvelmuzikálresident evilresident evil: raccoon citysonysteven spielbergthe chosentržbywest side story
Věčný hitmaker se tentokrát těžce netrefil. 

Nepíšou se teď ty kasovní reporty snadno, protože nejen za mořem chcípl v kinech pes. Čeká se na Spideyho a s ohledem na první zveřejněné klipy a utlumenou kampaň Matrixu 4 nejspíš opravdu jen na Spideyho. Mezitím se pokusil oživit muzikálovou klasiku West Side Story režisér Steven Spielberg. Paradoxně ale svou půvabnou poctou spíš přispěl ke konci celého žánru v kinech.

 

Sportovní drama National Champions s oscarovým J.K. Simmonsem v kinech shořelo, na třináctém místě s ani ne půlmilionem dolarů, takže muzikálové West Side Story se stalo jedinou velkou premiérou uplynulých dvou týdnů. A premiérou kasovně slaboučkou, je nutné dodat. O rok odložené uvedení kvůli covidu nepomohlo a tenhle pozůstatek studia Fox vstoupil do poloprázných kin - otvírák za deset a půl milionu dolarů je naprosto tragický, zvlášť když uvážíme jméno Stevena Spielberga, tedy nesmrtelného hitmakera, stomilionový rozpočet a taky věhlas téhle oscarové látky.

 

Spielberg ale bohužel pojal svůj muzikál velmi starosvětsky a natočil ryzí remake, pietně updateující původní výtvarná řešení, choreografii a samozřejmě i kompletní soundrack. Na výsledek se sice moc hezky kouká, může ale zlákat jen pár starších diváků a potenciální publikum z řad mladších generací spolehlivě mine. Recenze pak Spielbergův kus možná hlasitě chválí, ostatně taky jde po technické a řemeslné stránce nepochybně o naprostou špičku, velkorysá produkce však v kinech zcela prošumí. Nějaká aktualizace by holt přišla vhod... i když se na plátně nemusí zrovna rapovat.

West Side Story je v krátkém sledu po letním Životu v Heights od zázračného Lina-Manuela Mirandy dalším velkým muzikálovým propadákem s hispánskou krví, a když k tomu připočtete fiasko Milý Evane Hansene, který se nedostal ani do českých kin, dá se tipovat, že muzikály čeká definitivní exodus ze stříbrných pláten.

 

Stačí si dát totiž tyhle karamboly do kontextu úspěšných releasů Mirandových hitovek Hamilton a tick, tick... BOOM! na Netflixu a je jasné, kudy se bude ubírat budoucnost žánru. Další nostalgické kousky jako West Side Story nevyhlížejte. A pokud propadnou i Cyrano a Elvis, čekejme v kinech v blízké době tak maximálně kýčovité zpívánky pro teenagery. Muzikály každopádně chytnete v příštích letech s mnohem větší pravděpodobností na streamech, stejně jako historické fláky nebo westerny. Dospělé publikum nám během koronavirové patálie holt na výlety do kina až příliš zlenivělo... 

Sluší se ještě doplnit, že West Side Story hlásí po prvním víkendu v kinech celého světa zoufalých patnáct milionů. A půjde tedy dost možná o největší komerční propadák Spielbergovy kariéry, kteroužto bolest možná zjemní leda oscarové nominace za nej kostýmy, výpravu, režii či film, ale... to účetní asi z depresí nevytáhne.

 

V žebříčku je to jinak nuda až běda, protože všechny tituly utržily míň jak deset mega. Na stříbrné příčce je s devíti miliony animák Encanto, který se díky téhle injekci dostal už konečně alespoň na 150 mega celosvětově. Žádná bomba, ale v rámci podzimní nouze celkem výrazný počin.

Srovnatelnou sumu hlásí aktuálně na bronzové příčce noví Krotitelé duchů se 164 melouny. Ty ještě čeká nějaká ta finanční radost - i když lednová česká premiéra to asi zrovna nebude - takže u Sony můžou po Vánocích přemýšlet, co s franšízou dál.

Klan Gucci se drží na čtvrtém místě a už sahá po globální stovce. Jindy by to bylo na zvednuté obočí, po komerčním fiasku, které Ridley Scott zažil s vynikajícím Posledním soubojem, je to ale vlastně docela balzám. Ridleyho módní freska úplně nezapadne, a to se v těchhle těžkých covidových časech cení. 

 

Ve světle výše uvedených čísel vlastně vypadá dobře i průběžných 395 milionů dolarů komiksových Eternals. Tahle marvelovka se ujala líp než drtivá většina ostatních titulů druhé poloviny roku, její deváté místo v globálních tržbách roku 2021 ale vybledne už za tři dny, kdy multiplexy absolutně rozbije Spider-Man: Bez domova. Ten totiž hodlá vyzvat na zteč i v těchhle bídných dobách největší kasovní rekordy historie a celkové výnosy Shang-Chiho, Eternals, Black Widow i Sebevražedného oddílu trumfne za jeden víkend v kinech, ne-li za jeden den.

Velký červený pes Clifford na sedmičce to globálně dotáhl na 62 mega, takže proti Resident Evil: Raccoon City s třicítkou na kontě vypadá jako hotový popkulturní fenomén. Zdaleka nejspokojenější jsou v druhé půlce žebříčku ale strůjci seriálového speciálu The Chosen o životě Ježíše, jenž si v zámoří zcela mimoděčně přišel už na třináct milionů dolarů. Ano, čtvrtmiliarda korun pro delší díl jednoho seriálu... To se hodí.

Poslední víkend v topce si pak užila Duna, u níž máme radost hlavně z toho, že si vysloužila za dva roky pokračování. Americkému žebříčku mává se 106 miliony ze zámoří a s 389 z celého světa. Víceméně tolik, kolik se čekalo.    

Kvůli vypadnutí chudého Krále Richarda z pořadníku se na chvost top desítky ještě vrátil Venom 2. Ten se už přiblížil na dotek půlmiliardě dolarů, a kdyby dostal stejně jako minule i premiérový slot v Číně, mohl být klidně největším hitem sezóny. 

Kompletní žebříček tržeb zde

Za týden si jde pro popravu od Spideyho del Torova Ulička přízraků. Studio by určitě rádo využilo vánočních svátků k maximálnímu kasovnímu vytěžení tohohle ambiciózního mysteriózního thrilleru, postavit ho ale proti Spider-Manovi je tah poněkud šílený. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace