Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kupte si naši knihu Továrna na sny!


ikona
imf
albatrosencyklopedie akčního filmuencyklopedie komiksového filmumoviezone livemoviezone live speciáltovárna na sny
Zákulisí Hollywoodu bez filtru a hezky pohromadě 

Na počátku bylo slovo. To když jsme se v lednu bavili s Albatrosem, že bychom mooožná měli letos kapacitu nikoliv na jednu, ale na dvě knihy. Můj a Matějův plán byl jednoduchý. Protože naše zápisky k MZ Live Speciálům mají formu strukturovaného textu (co kdyby se to někdy mohlo hodit do článků), říkal jsem si, že bychom je mohli poměrně snadno překlopit do knížky, ve které budou desítky zákulisních příběhů o tom, jak se rodily slavné hity i neslavné propadáky. Zvlášť ty z doby předinternetové, o kterých se informace dohledávají hůř a mnozí z nás je nepamatují na první dobrou třeba z MovieZone, nebo z jiných magazínů. 

Po třech dnech vymýšlení osnovy, neustálém košatění, připisování dalších a dalších titulů, ale především i témat, která se k nim hodí a vše uzavírají do těsnějšího rámce, bylo jasné, že z již napsaných materiálů využijeme tak možná pět procent. A i tyhle texty letěly komínem, protože byly většinou delší než prostor, který jsme pro jednotlivé filmy měly vyhrazený. Ano, psali jsme to celé od nuly a nechali si to zkonzultovat mnoha chytrými hlavami. Tady stojí za zmínku hlavně Radomír Douglas Kokeš. Díky němu jsme vyladili obsah, aby hezky navazoval a především “spravili” celou řadu témat, která se týkala hollywoodské historie. Zapomenout nesmíme ani na Jirku Pospíšila alias TedGeorge a Adriána Žišku, kteří přispěli po jednom tématu z jejich expertních oborů (tržby a filmové trhy). A ještě bych rád vypíchnul našeho kamaráda a kolegu z TV Zone, Ondru Kubína alias Sama.Vimese, který je po vzoru své přezdívky geniálním detektivem schopným najít chyby, překlepy či gramatické hrboly i tam, kudy už prošlo několik korektorů. A v neposlední řadě Tajemného Patyzóna Uzenáče, který je zodpovědný za obálku. 

I díky nim před vámi stojí knížka, která otvírá hlavní i postranní dvířka do Hollywoodu všem čtenářským kategoriím. Své si tam jistě najdou věrní hltači našich článků. Ti budou hodně “pikošek” znát, ale snad ocení pěknou formu, v níž se dá listovat, laskavý humor, s nímž podáváme i ty nejtemnější kapitoly, a jak říká Jason Bourne: “Dobrou knihu s pevnou vazbou v boji o život jako když najdeš”. I proto byste Továrnu na sny nikdy neměli nechávat z dohledu. Kniha nicméně potěší i filmové laiky, protože její struktura komplexně popisuje fungování Hollywoodu napříč dekádami a zvolené tituly jsou do jisté míry učebnicovými příklady, na nichž lze snadno ilustrovat, kde si umění a byznys podávají ruku a kde do sebe naopak neúprosně šijí.

Pokud vás kniha zaujala, najdete ji už teď na e-shopu Albatrosu (pokud zrovna nebude, zkuste to za pár hodin znovu... nebo tady či jinde skrz Google, plus v kamenných prodejnách samozřejmě!) a v řádu hodin až dnů snad i u dalších onlinových i kamenných knihkupců. Podzimní krize na knižním trhu způsobená nedostatkem papírů (a vlastně čehokoliv dalšího), poslala desítky titulů k čertu, takže máme vlastně velké štěstí, že jsme stihli vyjít. Ježíška snad ještě stihnete a dokonce i s tou Encyklopedií fantasy filmu, která vyjde příští týden (o ní se víc rozepíšeme v dalším článku!), ale bude to letos opravdu o fous!

Díky za vaši podporu a Továrna na sny samozřejmě neznamená konec MZ Live Speciálů. Naopak… kde jinde bychom vám ji tu a tam bezostyšně cpali pod nos? :)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace