Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

7 filmů zpěváka kapely Zvíře jménem Podzim Jakuba Königa alias Kittchena


ikona
Mr. Hlad
7 filmůchildrem of mendonnie darkoJakub Königprestigezvíře jménem podzim
Na co kouká malíř a zpěvák Kittchen?  

Jakub König je bloger, spisovatel, textař, písničkář, muzikant, copywriter, malíř, autor komiksů a vůbec všeuměl, který zvládá výrazně víc věcí než průměrný redaktor MovieZone. A navíc je ve všech zatraceně dobrý.

 

Jako osobní projekt Kittchen byl nominovaný v kategorii Objev roku na Anděla i na hudební cenu Vinyla. Další dva Anděly získal s kapelou Zvíře jménem Podzim. Na kontě má několik knih a nejnověji si můžete pořídit jeho dystopickou fantasy Vřeteno. Zkrátka toho dělá zatraceně hodně a zatraceně dobře. A ještě stíhá koukat na dobré filmy, na které jsme se ho vyptali:

1. Donnie Darko (2001, r. Richard Kelly)
Na tenhle podivnej film jsem náhodou narazil ve dvě v noci v bratrově počítači, když jsem se kdysi dávno vrátil z hospody U Švejka… a pustil jsem si ho s tím, že půjde o druhej díl gangsterky Donnie Brasco. Takže jsem to dostal nepřipravenej, úplně na solar, nevšední druh zážitku. Doporučuju zkusit, pokud jste měli to štěstí a ještě tenhle utajenej skvost neviděli. 

2. Klub rváčů (1999, r. David Fincher)
Mám samozřejmě extrémně rád i předcházející Fincherův zářez, temnou detektivku Sedm. Ale komediální Klub rváčů mě nadchl možná ještě o fous víc. Skvělá je už Palahniukova předloha. Ovšem biják má svůj vlastní specifickej ujetej říz, skvělej soundtrack… a hlavně totálně zabijácký ústřední herecký trio. Díky tomu všemu na něj nadšeně koukám znova i po letech. 

3. Basquiat (1996, r. Julian Schnabel)
Na tenhle film Juliana Schnabela jsem koukával znova a znova ve dvaceti letech u kamaráda Martina v Český Lípě. Měl ten film moc rád a kdykoli jsme u něj doma nakonec skončili po nějakým večírku a ubalili brko, pustil ho. Nějak jsem ho tak dostal do krve a spousta scén, dialogů nebo písniček mi občas neodbytně vstupuje do života. Je vidět, že Schnabel je původně výtvarník a k filmu přistupuje dost po svém. Ale možná i díky tomu se mi dostal tak pod kůži. 

4. Dokonalý trik (2006, r. Christopher Nolan)
Od Christophera Nolana mám hodně rád asi všechny jeho filmy. Nejvíc asi velkolepej Počátek. A pak, asi vlastně podobně velkolepej, jen možná ještě trochu dotaženější, je Dokonalý trik. Pořád si dokážu vybavit, jak jsem ho sledoval poprvý. A s jakým napětím jsem čekal na vyřešení hádanky, která je ve filmu schovaná. Až jsem z toho skoro přeskakoval, už už abych znal výsledek. A pak to cvakne. Spadne klec. A člověk zjistí, že se může koukat znovu, jak do sebe všechno ve filmu dokonale zapadá, jako dokonale přesnej a smrtící mechanismus. A vidí úplně jinej film. A navrch David Bowie jako Nikola Tesla. 

 

5. Prolomit vlny (1996, r. Lars von Trier)
První setkání s Larsem von Trierem. Totální zásah, nikdy mě ještě žádnej film takhle nesmetl. Měl jsem dojem, že oslovil něco dosud neoslovenýho, dotknul se něčeho důležitýho, opravdovýho. Hodiny jsem tehdy prochodil deštivou nocí… zkrátka splněno na sto procent. A tak to mívám s Trierem nakonec skoro pokaždý. Že jeho filmy bejvaj silnej zážitek. A většina se mi, i když se to neřiká snadno, moc líbí. Ale takovouhle mordu jsem už nedostal nikdy. 

6. Potomci lidí (2006, r. Alfonso Cuarón)
Nejpomalejší a nejnapínavější automobilová honička, kterou jsem ve filmu viděl. Dlouhatánský záběry. Myslim opravdu dlouhatánský. S precizní choreografií, dokonale našlapaný a nemilosrdně intenzivní. A Michael Caine, taky s opravdu dlouhatánskejma vlasama, co vede zhulenecký řeči. Sci-fi z nepříliš vzdálený budoucnosti, kde se přestaly rodit nové děti. Temný a přitom nadějeplný. Senzačně zahraný a natočený tak, až se z toho kroutěj prsty u nohou.

7. Trio z Belleville (2003, r. Sylvain Chomet)
“Už to skončilo, babi? To je konec?”
Trio z Belleville na mě pořád působí jako zjevení. Melancholickej, magickej animovanej film s humorem černým tak, že by se dal krájet rezavým nožem. Okouzlenej animací jsem na prvních několik shlídnutí vůbec nestíhal pobrat všechny ty nevšední dějový zvraty, drobný krutý fóry i záblesky prachobyčejný krásy. Což je škoda. A tak jsem na tenhle prazvláštní francouzskej animák koukal znovu a znovu a znovu.  

A co říkáte na 7 filmů scenáristy a držitele Českého lva Ondřeje Štindla

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace